hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két kérdés és két válasz a katázásról

  • adozona.hu

Két nap múlva itt van a katás egyéni vállalkozók bevallási határideje. Az ezzel is magyarázható katás kérdések sűrűsödése is indokolja, hogy a sokakat érdeklő témával foglalkozzunk. Olvasói kérdésekre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Kérdés 1.: Társaságunk külsős alvállalkozóként megbízási szerződés keretén belül foglalkoztat egy korábbi munkavállalót. Az alvállalkozó a kata adózási formát választotta és nem kizárólag társaságunk részére nyújt szolgáltatást, de a megbízási díj tekintetében éves szinten meghaladja az 1 millió forintot. A megbízási szerződés értelmében az alvállalkozó idegenvezetői szolgáltatást végez a társaságunk által évi 5-6 alkalommal szervezett csoportos körutazásokon, amely tevékenységhez társaságunk adja a részletes programleírást és az előre szervezett helyszíneket, az alvállalkozó kizárólag csoportkísérőként vesz részt a túrákon. A munkavégzéshez használt eszközök az alvállalkozó tulajdonában vannak, ahogyan a feladat elvégzésének módja is. Kérdésünk az, hogy a fenti körülmények figyelembevételével a kata adózás feltételei fennállnak-e?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a kata-kiva törvényben szereplő hét feltétel közül legalább kettő igazoltan teljesül, akkor megdől az adóhatóság munkaviszony vélelme.

Az egyik ilyen feltétel valóban az, hogy a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket, anyagokat ne a bevételt juttató bocsássa a kisadózó rendelkezésére. Vagyis igazolható legyen az, hogy maga a kisadózó szerezze be a tevékenység ellátásához szükséges anyagokat és eszközöket.

A tevékenység végzésének módjára sem adhat utasítást a megbízó, bevételt juttató szervezet. Ha ez a feltétel is igazolhatóan teljesül, akkor valóban megdől a munkaviszony vélelem. Ha ehhez még egyéb feltétel is teljesülne, például hogy a naptári évi bevételének legalább 50 százaléka nem a bevételt juttató szervezettől származik, akkor még erőteljesebben védhető a kata szerinti adózás ezen tevékenység esetén.

Szeretném hangsúlyozni, hogy különösen akkor, ha csak két feltétel teljesül nagyon lényeges, hogy azok minden kétséget kizáróan igazolhatóak, felmutathatóak legyenek (például saját eszközök, anyagok használata esetén be kell tudni mutatni, hogy melyek is azok az eszközök, amelyeket az idegenvezető ténylegesen használ stb.

Kérdés 2. Elérkezett a katabevallás ideje, és szeretném tudni, hogy a vállalkozóválási, illetve a munkaügyi központ által folyósított bértámogatást bevételként kell figyelembe venni vagy sem?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nem minősül kisadózói bevételnek a fejlesztési célú vagy a költségek fedezetére folyósított támogatások összege.

Azok a támogatások minősülnek fejlesztési célú vagy költségek fedezetére kapott támogatásnak, melyet az adózó kizárólag a ténylegesen felmerült, igazolt kiadásainak a folyósítóval történő elszámolási kötelezettsége mellett vagy a tevékenység megvalósulásának ellenőrzése mellett kap meg.

Vagyis ha olyan támogatást kapott amelyről számlákkal, bizonylatokkal, nyilvántartásokkal el kell számolnia a támogatást juttató szervezet felé, akkor az ilyen támogatás nem számít katás bevételnek.

Ha azonban a kapott támogatással kapcsolatban semmilyen elszámolási vagy ellenőrzési kötelezettség nem merül fel, akkor azt katás bevételként kell bevallania.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close