hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozók bevallása 2020-ról II.

  • Lepsényi Mária adószakértő
2

Február 25-éig kell beadniuk az előző adóévi bevallásukat a kisadózó egyéni vállalkozóknak. Kétrészes cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az első részben ismertettük, mikor kell 40 százalék adót fizetni, mi minősül a kisadózó vállalkozás bevételének, illetve, hogy a támogatásokat miként kell kezelni a katáról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (katatörvény) hatálya alatt. A második részben a kata mellett folytatott őstermelésre, illetve működtetett családi gazdaságra, valamint a kedvezmények figyelésére, az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, továbbá a kata hatálya alól az szja-ra történő átlépésre vonatkozó szabályokat mutatjuk be.

Kata és őstermelés

Ha a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalany egyéni vállalkozó az adóévben egyidejűleg mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is folytat, a mindkét tevékenységgel összefüggő költségeket a bevételek arányában meg kell osztania.

Kata és családi gazdaság

Ha a családi gazdaságot létrehozó, kizárólag mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó áttért a kata szerinti adózásra, a katatörvény szerinti adóalanyiság létrejöttétől kezdve nem vonatkoznak rá az szja-törvényben foglalt szabályok, így a továbbiakban a mezőgazdasági tevékenysége tekintetében nem számít mezőgazdasági őstermelőnek. Ebből következően a családi gazdaságban tevékenységet folytató kisadózó vállalkozó által megszerzett bevétel nem vehető figyelembe az őstermelői tevékenység bevételeként. Így az a bevétel, amelynek megszerzése a kisadózó egyéni vállalkozó által kiállított, a nevére szóló nyugtával vagy számlával támasztható alá, a katatörvény szerinti bevételnek számít, tekintettel arra, hogy a katatörvény 2. paragrafusának 12. pontja értelmében a kisadózó vállalkozó által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték a kisadózó vállalkozás bevétele.

A családi gazdaságot vezető kisadózó egyéni vállalkozó nevére szóló számlával igazolt költség és az ő tulajdonában lévő tárgyi eszközök értékcsökkenési leírása a kisadózó egyéni vállalkozónál felmerült költség (amelynek elszámolására a katatörvény hatálya alatt természetesen nincs mód), így az nem része az összes közös őstermelői költségnek sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a kedvezmények figyelésére, az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, továbbá a kata hatálya alól az szja-ra történő átlépésre vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

könyvelgető

Kedves Szakértő!
Amennyiben KATA-s az egyéni vállalkozó és egész évben szüneteltette a vállalkozását, akkor nem kell beadnia a KATA bevallást ugye?
üdv. Andrea

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs