hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata gyes mellett: 25 ezer vagy 50 ezer az adó?

  • adozona.hu

25 vagy 50 ezer forintos katát kell fizetnie a gyesen lévő kismamának, ha katás egyéni vállalkozóként dolgozna? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna jogász, tb-szakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy gyesen lévő anyuka a (teljes munkaidős) munkahelyén fizetés nélküli szabadságon van, mert a gyermek még nem töltötte be a 3. életévét. Gyest kap. Emellett egyéni vállalkozásban dolgozna katás egyéni vállalkozóként. Ilyen esetben 25 vagy 50 ezer forintos katát kell fizetnie a vállalkozónak? Ilyenkor a gyest le kell mondania a vállalkozónak? Illetve, ha a gyermek 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságon szeretne maradni, akkor 25 ezer forint fizetés esetén van biztosítási jogviszonya?"

SZAKÉRTÓNK VÁLASZA:

Nem a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), hanem legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony esetén a fizetés nélküli szabadság befolyásolja, hogy a kisadózó főállású vagy nem főállású kisadózónak minősül.

A kisadózásról szóló törvény alapján nem főállású kisadózó az, aki a tárgyhó egészében legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, azzal, hogy a heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. A fizetés nélküli szabadság alatt a foglalkoztatás nem valósul meg, így ezen időszakban a kisadózó főállású kisadózónak minősül.

Azaz, amennyiben az anyuka legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, akkor a fizetés nélküli szabadsága alatt folytatott kisadózói tevékenységében főállású kisadózónak minősül, amely biztosítási jogviszonyt hoz létre.

A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) alatt dolgozhat az anyuka kisadózó egyéni vállalkozóként. Ez esetben azonban a tételes adót, azaz főállású kisadózó esetén legalább a havi 50 000 forint tételes adót meg kell fizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzeltben nyilvántartott készpénz pénztárgép használat esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Bér és egyéb juttatás kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

40 év munkaviszony utáni jubileum

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close