hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített végelszámolás katás bt.-nél

  • adozona.hu
1

Katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, milyen záró beszámolót kell közzétennie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kataalany betéti társaság a végelszámolás kezdő időpontjától számítva visszakerül a számviteli és a társasági adóról szóló törvények hatálya alá.

A kisadózókról szóló törvény 29. paragrafusa alapján az ilyen társaságnak a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal záróleltárt és zárómérleget kell készítenie, amit könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetnie.

Ezen zárómérleg adatai alapján viszont a végelszámolás kezdő napjával nyitó mérleget is kell készíteni, de egyik dokumentumot sem kell közzétennie.

A fenti mérlegben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket pedig a ténylegesen fizetendő összegben kell szerepeltetni. A kettő különbözeteként a saját tőkét kell kimutatni, melyből a jegyzett tőke mértéke adott, hiszen azt a cégbíróságon bejegyzett mértékben kell felvenni. A különbözet további részét eredménytartalékként kell felvenni.

A végelszámolás elindításához tehát leltárba kell venni a vállalkozás által használt eszközöket, például tárgyi eszközök, készletek,követelések, pénzeszközök stb. Szintén fel kell térképezni a végelszámolás kezdő időpontjában fennálló kötelezettségeket, mint például szállítói tartozások, adótartozások, tagi kölcsön és egyéb kölcsönök, hitelek összegét, s ezeket mind szerepeltetnie kell a fenti záró-, illetve nyitómérlegben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
B.Brigi.

Tisztelt Adózóna! A zárómérleget KATA tv 29. alapján nem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni, de a nyitómérleget a számviteli tv 2/A§ 4. bekezdése szerint kell.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close