hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített végelszámolás katás bt.-nél

  • adozona.hu
1

Katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, milyen záró beszámolót kell közzétennie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kataalany betéti társaság a végelszámolás kezdő időpontjától számítva visszakerül a számviteli és a társasági adóról szóló törvények hatálya alá.

A kisadózókról szóló törvény 29. paragrafusa alapján az ilyen társaságnak a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal záróleltárt és zárómérleget kell készítenie, amit könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetnie.

Ezen zárómérleg adatai alapján viszont a végelszámolás kezdő napjával nyitó mérleget is kell készíteni, de egyik dokumentumot sem kell közzétennie.

A fenti mérlegben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket pedig a ténylegesen fizetendő összegben kell szerepeltetni. A kettő különbözeteként a saját tőkét kell kimutatni, melyből a jegyzett tőke mértéke adott, hiszen azt a cégbíróságon bejegyzett mértékben kell felvenni. A különbözet további részét eredménytartalékként kell felvenni.

A végelszámolás elindításához tehát leltárba kell venni a vállalkozás által használt eszközöket, például tárgyi eszközök, készletek,követelések, pénzeszközök stb. Szintén fel kell térképezni a végelszámolás kezdő időpontjában fennálló kötelezettségeket, mint például szállítói tartozások, adótartozások, tagi kölcsön és egyéb kölcsönök, hitelek összegét, s ezeket mind szerepeltetnie kell a fenti záró-, illetve nyitómérlegben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
B.Brigi.

Tisztelt Adózóna! A zárómérleget KATA tv 29. alapján nem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni, de a nyitómérleget a számviteli tv 2/A§ 4. bekezdése szerint kell.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Eva megszűnése miatti bevallások

Szipszer Tamás

adószakértő

EU-s öregségi nyugdíjas megbízási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

EU-s magánszemély megbízása – tb

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close