Egészségügyi dolgozóknak juttatott 500 ezer forint – újabb gyakorlati kérdés

  • adozona.hu

Olvasónk a következőket írta: „Ügyfelem háziorvos. Az asszisztense január óta folyamatosan táppénzen van, ezért katás egyéni vállalkozó asszisztenst foglalkoztat heti három alkalommal, aki számlát ad. Jár-e az asszisztensnek a jutalom, ha igen, milyen módon és mennyi adót kell levonni? Én mint könyvelő kértem, hogy nyilatkozzon a vállalkozó, mivel van főállású munkaviszonya és máshol is dolgozik másodállásban mint vállalkozó, hogy nem vette fel máshol az egészségügyi dolgozóknak járó jutalmat. Tudomásom szerint a januártól táppénzen lévő asszisztensnek jár, függetlenül attól, hogy nem dolgozott a koronavírus alatt, de lehet, hogy rosszul tudom.” Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A veszélyhelyzet során nyújtott többletmunkájuk elismeréseként az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat érintő egyszeri rendkívüli juttatásról szóló 275/2020-as számú kormányrendelet az egészségügyben dolgozó – közfinanszírozott – dolgozóknak a veszélyhelyzet alatti többlettevékenységük elismeréseként biztosít egyszeri, rendkívüli 500 ezer forintos juttatást.

Ezt a juttatást a foglalkoztatónak kell kifizetnie, de a foglalkoztató állami támogatást igényelhet erre a juttatásra.

A kapott juttatás – amelyet maga az egészségügyben dolgozó kap – nem tekinthető támogatásnak. Ez a juttatás egyértelműen a tevékenység ellenértéke.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 2. § 12. pontja értelmében a kisadózó bevétele mindazon vagyoni érték, melyet a tevékenységével kapcsolatban azzal összefüggésben bármely formában, bármely jogcímen megkap. A kapott 500 ezer forintos juttatás tehát katás bevételnek számít, hiszen azt egyértelműen a tevékenységével kapcsolatban kapja meg a vállalkozó.

Amennyiben a tevékenységet vállalkozóként – vagyis áfaalanyként – végzi az egészségügyben dolgozó, akkor a kapott 500 ezer forint is áfaalanyként illeti meg, vagyis ezen bevétele is gazdasági tevékenységének ellenértéke, s azt számláznia kell a megbízója felé.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close