Adóalap-csökkentés kivára való áttérés előtt

  • adozona.hu

Tao-alany kisvállalkozás 2021. január 1-jétől átlép a kiva hatálya alá. Egyéb feltételeknek való megfelelés esetén az utolsó tao-s adóévében, 2020-ban alkalmazhatja-e a tao-törvény 7. § (1) zs) pontja szerinti, új beruházás miatti adóalap-csökkentést? – kérdezte az Adózóna olvasója. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Amíg a társaság tao-alany, addig jogosult a kkv-adóalap-kedvezmény használatára, de nem biztos, hogy ezzel jól jár.

tao-törvény 16. § (7) pontja szerint ugyanis jogutód nélküli megszűnésnek minősül, ha az adózó kikerül a tao-törvény hatálya alól. A tao-törvény 16. § (1) cf) pontja szerint pedig az adózás előtti eredményt növeli a 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerint az adózás előtti eredmény csökkentéseként elszámolt összeg azon részének a kétszerese, amelyet a 8. § (1) bekezdésének u) pontja szerint nem számolt el az adózás előtti eredmény növeléseként, ha az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésének adóévében, vagy az azt követő négy adóévben szűnik meg jogutód nélkül. Ez alól a kiva-törvény csak bizonyos esetekben ad felmentést.

A kiva-törvény 27. § szerint a társasági adó alanya a jogutód nélküli megszűnésre irányadó rendelkezéseit – a 28. §-ban meghatározott eltéréssel – alkalmazza, ha az adóévben bejelenti, hogy a következő adóévekben adókötelezettségeit a kiva-törvény rendelkezései szerint teljesíti.

A kiva-törvény 28. § (1) értelmében az adózó választása szerint nem alkalmazza a tao-törvény 8. § (1) bekezdése u) és v) pontjaiban, a 16. § (1) bekezdés c) pont cf) és ch) alpontjában foglaltakat, ha e törvény szerinti adóalanyisága időszaka alatt a tao-törvény rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával nem terhelné az adózás előtti eredmény növelésének, illetve az adó megfizetésének kötelezettsége. Az az adózó, aki e bekezdés szerinti lehetőséggel élt, de a feltételeknek nem felel meg, a társasági adót az adókötelezettség keletkezését kiváltó esemény évéről benyújtott bevallásában vallja be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close