hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámbírság: új szabályok július 28-ától

  • Tüske Zsuzsanna vámszakértő

A korábbinál enyhébb elbírálásra számíthatnak július 28-ától a gazdálkodók, ha viszonylag kisebb mulasztást követtek el a vámkezelés során. Az új szabályokat a Magyar Közlöny 2022/127. számában július 27-én a 2023-as központi költségvetés megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvényben hirdették ki, mely módosította a nemzeti vámtörvényt is.

Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény legfontosabb módosításai a vámtörvény szerinti vámhiány fogalmához és azzal összefüggésben a vámigazgatási bírság kiszabásának lehetőségéhez kapcsolódnak. Ezen kívül változnak egyes nemzeti adatelemekkel és kódokkal kapcsolatos rendelkezések is.

Vámhiányos vámbírság

A módosítás eredményeként szűkül azon esetek köre, amikor vámhiányhoz kapcsolódó vámigazgatási bírság szabható ki, ugyanis változott a vámhiány törvényben meghatározott fogalma. A nemzeti vámtörvény értelmében ha a hatóság vámhiányt állapít meg egy ügyben, akkor alapesetben a vámhiány 50 százalékát szabja ki bírságként. A módosítás hatálybalépése után nem minősül vámhiánynak a vámjogszabályban foglalt előírások be nem tartása miatt keletkezett és a meghatározott feltételek teljesülése esetén megszűnő vámtartozás, valamint a vámfelügyelettel, vámigazgatási üggyel összefüggő jogsértés miatt keletkezett 10 euró alatti vámtartozás. Az ilyen esetekben ezentúl mulasztási bírságot lehet majd kiszabni.


OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen további változások vannak a vámtörvényben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink