hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb változások az EPR szabályaiban – I. rész: a papírdobozok újrahasználatáról

  • Gombás Otília vám- és ekáer-szakértő

Több olyan változtatás is megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 194. számában, amely a gazdálkodók soron következő, azaz 2024. I. negyedéves EPR-bevallását, illetve az annak alapját képező nyilvántartását érinti. Cikksorozatunk első részében az EPR-rendelet csomagolás termékárammal kapcsolatos változtatásait értelmezzük.

Nem újrahasználható csomagolószerek újrahasználata

Mint azt több fórumon is jeleztük, a jogszabály ezidáig nem mentesítette azt az esetet, amikor a gazdálkodó az általa külföldről behozott termékről lebontott, nem újrahasználható csomagolást használja fel később más termékek becsomagolására és belföldön történő értékesítésére. Ugyanígy nem mentesülhetett akkor sem, ha belföldről vásárolt termékről lebontott, nem újrahasználható csomagolószerből hozott létre újra csomagolást, annak ellenére, hogy a nem újrahasználható csomagolás tekintetében az eladó már megfizette az EPR-díjat. Ezekben az esetekben ezidáig két ponton keletkezett EPR-fizetési kötelezettség, ugyanakkor az adott csomagolószer csak egyszer vált hulladékká, így azt csak egyszer kellett kezelnie a koncessziós társaságnak. Ez a probléma rengeteg hazai webáruházat és más vállalatokat is érintett.

Ezt a kérdést rendezte a jogalkotó a 17. § (3) bekezdésének módosításával, illetve az új 22/D § bevezetésével. 2024. január 1-jétől a külföldről behozott termékek csomagolásának lebontása csak abban az esetben EPR-köteles, „amennyiben az elválasztott csomagolás csomagolási hulladékká válik”. Ebből következik például, hogy ha a külföldről behozott termékek csomagolását lebontjuk, majd azt a csomagolószert (például kartondoboz) később más termékek csomagolására használjuk fel, abban az esetben a lebontási ágon nem keletkezik EPR-kötelezettségünk, hanem majd az új csomagolás létrehozásakor és annak belföldi forgalombahozatalakor szükséges a létrehozott új csomagolást a nyilvántartásban és a bevallásban szerepeltetnünk és az EPR-díjat megfizetnünk. A módosítások értelmében tehát 2024. január 1-jétől a külföldről behozott termékek lebontott csomagolásának esetében mindig első vizsgálati pont, hogy az adott csomagolás a csomagolási kormányrendelet szerinti csomagolási hulladékká válik-e, vagy esetleg további felhasználásra kerül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mire kell különösen ügyelni a jogszabályváltozás következtében a papírdobozok újrahasználata során.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink