hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Viszlát, nejlonzacskók? Változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai

  • adozona.hu

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt (Ktdt.) módosító javaslatot terjeszt elő a szaktárca a közeljövőben – írja Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadási üzletágvezetője. A javaslat több olyan változtatást is tartalmaz, amely érdemben érinti a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható.

Jelentős változás, hogy a javaslat 2018. január 1-jével teljes mértékben kivezeti a kereskedelmi csomagolószer kategóriát. Ezzel párhuzamosan bevezetnék a fém ital-csomagolószer definíciót, amelynek eredményeként mérsékelnék az eddigi kereskedelmi csomagolószerre vonatkozó kilogrammonként 304 forintos díjtételt 57 forintra.

Új fogalomként jelenik meg a javaslatban az oxidatív úton aprózódó műanyag hordtasak és hordtáska, és egyúttal ezen csomagolószerek kilogrammonkénti 1900 forintos termékdíja. Ugyanerre az összegre emelkedne egyúttal a beltéri műanyag zacskók után fizetendő termékdíj is, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges műanyagzacskó- és -táskahasználatot.

Külön definiálná a törvény az elkülönített hulladék tárolására szolgáló műanyag zsákot, ezzel elősegítve, hogy annak saját célú felhasználása és első belföldi forgalomba hozatala ne legyen termékdíjköteles. A módosító javaslat egyértelműsíti továbbá, hogy ha egy termék reklámhordozó papír és irodai papír funkciót is betölt, akkor a termékdíj-kötelezettség a reklámpapír jelleg alapján áll fenn. Emellett a javaslat pontosítja a reklámhordozó papír fogalmát, eltörli a fogalomból azon kivételeket, amelyek nehezen meghatározhatók.

A tervezett törvénymódosításról ITT olvashat bővebben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink