hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége az adómentes pálinkának: bódulat után kijózanodás?

  • Csobánczy Péter

Aki a témát valamelyest ismeri, azt nem érhette igazán meglepetés akkor, amikor az Európai Bizottság (EB) felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a személyes használatra szóló, háztartásonként 50 liter/év mennyiségig terjedő jövedékiadó-mentességet a pálinkára, amelyet az érintett háztartások saját alapanyagból saját maguk vagy – a saját alapanyagot szolgáltatva – szeszfőzdék bérfőzetésben állítanak elő. Inkább az a meglepetés, hogy minderre közel két év után került sor.

Emlékeztetőül: még 2010 júniusában a kormány első, 29 pontból álló akcióterve irányozta elő – többek között – szabad pálinkafőzés intézményének 90 év utáni visszaállítását. Az ügy rendkívüli horderejét mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy 2010 szeptemberére már hatályba is léptek azok a jogszabálymódosítások, amelyek valóra váltották a meghirdetett célt. Ennek egyik eleme a bevezetőben már említett jövedékiadó-mentesség, másik pedig az az igencsak nagyvonalú szabályozási környezet, melynek révén kis lebukási kockázattal lehet – éven belül – az adómentes keretet többszörözni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close