hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége a nemzeti pálinkabiznisznek? Ők főzhetik már csak a nedűt

  • adozona.hu

Január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Már csak saját gyümölcsből lehet otthon pálinkát főzni, és azért is adót kell fizetni. A már meglévő desztilláló berendezéseket január 15-éig (azaz holnapig!) be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak.

Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos (vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos) párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.

Változott azonban a magánfőző definíciója: magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, melyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, a családtagjai vagy a vendégei fogyaszthatják el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.

Fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől a magánfőzőnek desztillálóberendezés beszerzését az azt követő 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzathoz. A korábban beszerzett desztilláló berendezéseket az előbbiek szerint legkésőbb 2015. január 15-ig be kell jelenteni!

A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.

Bővebb információ a jövedéki adótörvény változásairól ITT OLVASHATÓ.

FIGYELEM! Tb-konferencia 2015.01.21-én, gyakorlati kérdésekkel, szakértői válaszokkal!
http://konferencia.hvg.hu/hvg-tb-konferencia.html

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Időszakos orvosi vizsgálatok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyéni vállalkozásból kivonás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink