adozona.hu
Vége a nemzeti pálinkabiznisznek? Ők főzhetik már csak a nedűt
//adozona.hu/jovedeki_ado_vam_deviza_termekdij/Vege_a_nagy_nemzeti_palinkabiznisznek_ok_fo_E3198V
Vége a nemzeti pálinkabiznisznek? Ők főzhetik már csak a nedűt
Január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Már csak saját gyümölcsből lehet otthon pálinkát főzni, és azért is adót kell fizetni. A már meglévő desztilláló berendezéseket január 15-éig (azaz holnapig!) be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak.
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos (vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos) párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.
Változott azonban a magánfőző definíciója: magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, melyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, a családtagjai vagy a vendégei fogyaszthatják el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
Fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől a magánfőzőnek desztillálóberendezés beszerzését az azt követő 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzathoz. A korábban beszerzett desztilláló berendezéseket az előbbiek szerint legkésőbb 2015. január 15-ig be kell jelenteni!
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.
Bővebb információ a jövedéki adótörvény változásairól ITT OLVASHATÓ.
FIGYELEM! Tb-konferencia 2015.01.21-én, gyakorlati kérdésekkel, szakértői válaszokkal!
http://konferencia.hvg.hu/hvg-tb-konferencia.html
Hozzászólások (0)