hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uniós vámkódex: NAV-tájékoztató a szabványosított információcsere egyes kérdéseiről

  • adozona.hu

Idén június 1-je óta az Uniós Vámkódex szerinti különleges eljárásokhoz kapcsolódó szabványos információcserére az Európai Bizottság által fejlesztett „Uniós Vámkódex – Adatlapok (INF) különleges eljárásokhoz” elnevezésű elektronikus alkalmazást kell használni, ami az EU Ügyfél Portálon keresztül érhető el. Az adóhatóság tájékoztatót tett közzé honlapján a rendszer használatának gyakorlati kérdéseiről.

A szabványosított információcsere (INF) részletszabályait a 2015/2446. számú bizottsági rendelet tartalmazza (FJA). Az INF kizárólagEX/IM vagy IM/EX aktív és passzív feldolgozás vámeljárások esetén alkalmazható.

Kétféle INF létezik:

– az FJA 71-05. melléklet A. szakaszában meghatározott információcsere a korábbi, a közösségi vámjog alapján alkalmazott INF5, INF9 és INF2 helyett,

– valamint az FJA 71-05. melléklet B. szakaszában meghatározott információcsere, ami lényegében a korábbi INF1-nek felel meg;

A vámhatóság a különleges eljárás engedélyezésekor dönt arról, hogy az engedélyben előírja az FJA 71-05. melléklet A. szakaszában meghatározott információcsere alkalmazásának kötelezettségét az engedélyes számára.

Az FJA 71-05. melléklet B. szakaszában meghatározott információcsere vámhatóságok közötti információcserére szolgál, következésképp az engedélyező vámhivatal annak használatát nem írhatja elő a különleges eljárásra vonatkozó engedélyben.

Az INF-rendszer működése – az FJA 71-05. melléklet A szakasza szerinti szabványosított információcsere esetén – a következő:

– Ha az engedélyező vámhivatal előírja az INF használatát, az engedély birtokosa a felügyelő vámhivatalnál kezdeményezi a rendszeren keresztül egy úgynevezett INF-kérés benyújtásával az INF kiállítását (jóváhagyását).

– Az INF kiállításakor minden egyes INF egy egyedi azonosítószámot kap. Erre az azonosítószámra a C710 mellékletkód megadásával kell hivatkozni a vámeljárás során benyújtott árunyilatkozatokon. A hivatkozás alapján az érintett vámhivatal elvégzi az INF aktualizálását. Az INF kiállítása (jóváhagyása) tehát időben elválik az engedélyezett vámeljáráshoz kapcsolódó árunyilatkozatok benyújtásától.

– Az engedélyes az ügyféloldali rendszerbe belépve az INF-azonosítószámát a megfelelő menüpontban megadva ellenőrizheti az adott INF terhére végzett műveleteket és az INF aktuális állapotát.

Az INF-rendszer ügyféloldali kezelését leíró magyar nyelvű súgó ITT tölthető le.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close