hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dohánygyártmányok: így változnak jövőre a jövedéki szabályok

  • adozona.hu

Nem lesz ár januártól a cigarettás dobozokon, jövedéki terméknek minősül a töltőfolyadék is. A dohányosokat közvetlenül érintő változások mellett más módosításokra is figyelni kell a szabályozásban.

2017-ben jelentős változások várhatóak a jövedéki szabályozásban, elsősorban április 1-jétől, az új törvény (a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény) hatályba lépésétől. A dohánygyártmányok esetében azonban már január 1-jétől több érdemi rendelkezés is módosul a hatályos jövedéki törvényben (2003. évi CXXVII. törvény).

A cigaretta adómértékének 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot, ugyanis ekkor jár le a Magyarország számára a 2011/64/EU tanácsi irányelvben biztosított derogáció. Az adóminimum a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként. Kérdés persze, hogy 2018-ra hogyan alakul a forint/euro árfolyam. Mindenesetre a cigaretta és ahhoz igazodva a szivar, szivarka és a fogyasztási dohányok adómértéke három lépcsőben emelkedett, illetve fog a jövő év folyamán emelkedni az adóminimum teljesítése érdekében: első ízben 2016. szeptember 1-jétől, majd 2017. január 1-jétől, végül 2017. július 1-jétől.

Jövedéki termékké válik a töltőfolyadék és az új dohánytermék-kategória. Töltőfolyadék az elektronikus cigaretták töltőfolyadéka, akár egyszer használatos, akár utántöltésre szolgál. Új dohánytermék-kategóriának minősül egyrészt például a Philip Morris IQOS nevű terméke, másrészt az RJ Reynolds  REVO nevű terméke. Az IQOS esetében a dohányt hevítik, aminek következtében a cigarettához hasonló aromájú gáz keletkezik, de a dohány nem ég el, a REVO esetében tűz segítségével gyújtanak meg egy szén darabkát, mely felhevíti a dohányt. Egyik termék esetében sem kíséri a dohányzást a jellegzetes füst, füstszag.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen változások lesznek még jövőre a dohánytermék jövedéki előírásaiban!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31