hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautó elajándékozása a gyereknek: ki és hogyan adózik?

  • adozona.hu

Katás bt. elajándékozná a cégautóját a tulajdonos gyermekének. Hogyan és kinek kell adóznia az ügylet után, kell-e illetéket fizetni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a juttatás nem a bejelentett kisadózó részére történik, akkor ezen juttatás tulajdonképpen egyéb összevonandó jövedelemként adózik, mely után a juttató vállalkozásnak kell szociális hozzájárulási adót fizetnie, ami jövőre 13 százalék, idén 15,5 százalék. Ezen kívül, ha idén történik a juttatás, akkor 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást is fizetnie kell a vállalkozásnak.

A 15 százalékos személyi jövedelemadót a magánszemélynek kellene megfizetnie a juttatás negyedévét követő hónap 12. napjáig előlegként.

Az adó alapja a személygépjármű megszerzés napján fennálló piaci értéke.

Ez esetben ajándékozási illeték nem merül fel, mivel adóköteles az ajándék juttatása.

Ha azonban a bt. ezen juttatást a kisadózó tagjának adja át ingyenesen, akkor adófizetés nem merül fel. Ugyanis, ha a bejelentett kisadózó kap a tevékenységével vagy tagsági jogviszonyával kapcsolatban kifizetést vagy más juttatást, akkor az adómentes.

Igaz, a vagyonszerzési illetéket meg kell fizetnie. Ha a cég a kisadózó tagjának az autót nem a munkavégzésre vagy tagsági jogaira tekintettel adja, akkor álláspontom szerint beáll az illetékfizetési kötelezettség. Az ajándékozási illeték mértéke a duplája a gépjármű vagyonszerzési illetékének, viszont az így fizetett illeték kevesebb lehet akár jelentősen is, mint a fenti adóösszegek.

Később az apa az így megszerzett gépjárművet illetékmentesen és adómentesen elajándékozhatja a fiának.

Figyelemmel kell lenni azonban arra is, hogy a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Vagyis nem javaslom, hogy az apa és fia közötti ajándékozásra közvetlenül az apa vagyonszerzését követően kerüljön sor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink