hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autóvásárlás, jogosítvány, forgalmi: illeték, kedvezmény mentesség

  • adozona.hu

Ha autót, pótkocsit vásárol, a vagyonszerzés, de még a vagyoni értékű jog megszerzése után, továbbá az okmányok kiváltásáért is illetéket kell fizetnie. Mikor, mennyit? Kinek jár illetékmentesség? Utánajártunk.

Az illetéktörvény legismertebb szabályai közé tartozik, hogy a gépjárművek, pótkocsik megszerzése után illetéket kell fizetni. Az illeték összegét számos tényező befolyásolja, ezt, illetve az illetékezés részletszabályait foglaltuk össze.

I.                  Illetékköteles gépjármű-szerzések

A mindennapi életben egyszerűen csak autónak nevezett ingó vagyontárgyak nem feltétlenül minősülnek az illetéktörvény alkalmazásában is gépjárműnek. A jogszabály (az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény – Itv.) ugyanis önálló fogalmat határoz meg ezzel kapcsolatban.

Gépjármű

Gépjárműnek az olyan közúti szállító- vagy vontatóeszköz minősül (a mezőgazdasági vontató, az önjáró vagy vontatott munkagép, a lassú jármű és a segédmotoros kerékpár kivételével), amelyet beépített erőgép hajt és nyilvántartásba vételét jogszabály írja elő.

Pótkocsi

A törvény szerint minden olyan gépjárművel történő vontatásra készült járművet, teher- és sátras utánfutót, félpótkocsit, valamint lakópótkocsit pótkocsinak kell minősíteni az illetékezés kapcsán, amelynek a közlekedésben való részvételét jogszabály hatósági nyilvántartásba vételhez köti.

Nem számít az átadás helye

Az említett gépjárművek és pótkocsik megszerzése illetékkötelezettséget keletkeztet, ha azokat belföldön vették vagy veszik nyilvántartásba. 2014. január 1-jétől nincs jelentősége annak, hogy az autókat belföldön vagy külföldön veszik át, mindösszesen az számít, hogy a járművet nyilvántartásba kell-e venni Magyarországon vagy sem.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mitől függ az illeték mértéke és ki mentesülhet megfizetése alól!
SZÁMOLJA KI gépjárműilletékét az Adózóna kalkulátorával!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs