hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adománygyűjtés: mikor adómentes, mikor nem?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Egyre több kilátástalan helyzetbe sodródott kárvallott kapaszkodik az együttérzés mentőövébe, és nem is reménytelenül: látványosan gyűlnek a megadott bankszámlákra utalt pénzösszegek, az újrakezdést segítő természetbeni adományok. Ám nem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy az állam is tartja a markát.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Gst.) általános érvénnyel írja elő, hogy minden természetes személynek, jogi személynek és más jogalanynak adó-, járulék-, hozzájárulás-, vagyonszerzésiilleték-, pótlék- vagy más hasonló – az állam közvetlen ellenszolgáltatása nélküli – rendszeres vagy rendkívüli fizetési kötelezettség formájában, továbbá az állami közhatalom birtokában nyújtható szolgáltatásért, eljárásért illeték- vagy szolgáltatásidíj-fizetési kötelezettség teljesítésével kell hozzájárulnia a közös szükségletek fedezetéhez.

A Gst. előírásain túlmenően az adózás általános alapelveit az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) I. fejezete, a személyi jövedelemadó (szja) tekintetében az szja-törvény I. fejezete tartalmazza. A rendelkezések lényege:

– Az állami feladatok ellátásához szükséges adóbevétel biztosítása érdekében Magyarországon minden magánszemélynek, aki jövedelmet szerez, részt kell vállalnia a közterhek viselésében

– Eltérő rendelkezés hiányában minden jövedelem adóköteles. Kivételt, az adóból kedvezményt csak törvénnyel vagy törvényi felhatalmazás alapján más jogszabállyal lehet megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az adománygyűjtéshez kapcsolódó adózási, illetve illetékkötelezettségre vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs