hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mi minősül székhelynek, telephelynek, ha az egyéni vállalkozó új helyre költözik?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó nem azonos állandó lakcíme, ideiglenes lakcíme és előzőektől eltérő tevékenységvégzési címe esetében mi minősül székhelynek, telephelynek? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

OLVASÓNK KÉRDÉSE

Egyéni vállalkozó Budapestre költözött, ahol tovább folytatja a tevékenységét. Egy albérleti szobában lakik, ahová állandó lakcímre be van jelentkezve. Telephelye, ahol a munkát végzi, Budapesten, külön címen található. Ideiglenes lakcíme Szegeden van, levelei az ideiglenes lakcímre érkeznek. Kérdésem lenne, hogy ezen változást hogyan kell bejelenteni? Mi lesz a székhely, a lakóhely címe? A levelezési cím maradhat-e a szegedi cím?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Egyéni vállalkozó székhelye az a hely, ahol a hivatalos leveleit átveszi, megőrzi, kezeli, vagyis érkezteti és rendelkezésre tartja. Ha ez Szegeden történik, akkor a székhely Szegeden marad.

Az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg.

A telephely az a székhelytől eltérő hely, ahol tartósan vállalkozási tevékenységet folytat a vállalkozó. A telephely fogalmával számos törvényünk foglalkozik. A legfontosabb az, hogy a telephelyet a webes ügysegéden keresztül tudja bejelenteni, így az bejegyzett telephellyé fog válni.

Ezt követően a 23T101E nyomtatványon bejelentheti azt is, ha ezen telephely egyen iparűzési adó szerint is telephelynek minősül.

Ha a székhelytől eltérő településen folytat állandó jelleggel iparűzési tevékenységet, akkor telephelye fog keletkezni az iparűzési adóban is, és ezt a tényt a 23T101E jelű nyomtatvány A03 lap 17-es pontjában jelölheti. Ez egyben azt is fogja jelenteni, hogy adóalapját meg kell majd osztania a székhely és a telephely szerinti település között.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1