Mezőgazdasági őstermelő iparűzési adójának megosztása

  • adozona.hu

Hogyan járjon el az adózó a hipabevallás során, ha székhelye és a telephelyet keletkeztető termőföldje külön településen található? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A megosztásos módszerekkel a probléma, hogy nincs személyi jellegű ráfordítás (ha az 500 ezer forintot veszem alapul székhelyre, akkor mi marad a telephelyre?), és az eszközarányos megosztás is nulla adóalapot keletkeztetne a székhelyre vonatkozóan. További bonyodalom, hogy a hipaalap sem a székhelyen, sem a telephelyen nem éri el az adófizetési határt – ecsetelte kérdésében olvasónk.

Szakértőnk válaszában rámutatott: mindenképpen olyan módszert kell alkalmazni, amely egyik önkormányzat területén sem eredményez nulla forint adóalapot. A személyi jellegű ráfordítás alapján valóban köteles önmaga után 500 ezer forint összeget figyelembe venni az adózó.

Ennek az 500 ezer forintnak a megosztása során úgy kell eljárnia, hogy legalább 10 százalék a székhely szerinti településre essen. További módszert a törvény sajnos nem biztosít.

Eszközarányos megosztás esetén termőföldeknél aranykoronánként 500 forintot tud figyelembe venni, így a megosztást a fenti módszerek egyikével (vagy azok kombinációjával) köteles elvégezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink