hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevezetik a telekadót Székesfehérváron

  • MTI

Átalakul a helyi adórendszer Székesfehérváron, ennek értelmében bevezetik a telekadót, csökkentik a sportlétesítmények építményadóját és továbbra sem kell a kisgyermekes családoknak bölcsődei gondozási díjat fizetniük - erről szerdai ülésén döntött a város közgyűlése.

"Egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy Székesfehérváron továbbra sem lesz bölcsődei gondozási díj és hozzájárulás. A városvezetés szándéka a bölcsődei ellátás bővítése, nem pedig a szolgáltatáshoz való hozzáférés megnehezítése. Célunk az, hogy a kisgyermekes szülők minél könnyebben munkába állhassanak, ha erre lehetőségük és szándékuk van" - indokolta a közgyűlés döntését a város polgármestere.

Cser-Palkovics András (Fidesz) elmondta: a bölcsődék ingyenessége addig tartható fenn, amíg a közteherviselés arányos és igazságos lesz. Kiemelte, ennek érdekében bevezették a telekadót, amely számításaik szerint mintegy négyszáz magánszemélyt és ugyanennyi vállalkozást érint.

A városvezetés évente 400-500 millió forint bevételre számít a telekadóból. Az adót azoknak kell fizetniük, akik kétezer négyzetméternél nagyobb, beépítetlen ingatlannal rendelkeznek. A mezőgazdasági művelés által érintett területek, a zártkertek, valamint a beépített ingatlanokhoz tartozó telekrészek nem lesznek adókötelesek. A közgyűlés 17 igen és 3 nem szavazattal fogadta el az előterjesztést.

Az MSZP két képviselője nem támogatta a telekadó bevezetését. Egyikük, Márton Roland szerint a döntés "következményei beláthatatlanok". Hangsúlyozta, a kis- és középvállalkozók Európa legnagyobb adóterheit kénytelenek elviselni, s a telekadó által érintett ingatlanok többsége ilyen fehérvári vállalkozások tulajdonában van.

"Befektetési céllal vásárolták a területeket, hogy ott társasházakat építsenek, de a válság miatt eddig nem tudták elkezdeni a fejlesztéseket. Ilyen helyzetben a fizetésképtelenség határán lévő cégeket adóztatni nem lehet" - mondta.

Cser-Palkovics András polgármester közlése szerint az ingatlanspekuláció lehetőségének szűkítésén túl a telekadó célja, hogy azok a földtulajdonosok is kivegyék részüket a helyi közteherviselésből, akik az eddigi adózási szabályozás mellett ezt nem tették meg. Hozzátette, a döntés révén visszaszorulhatnak a belvárosban üresen álló, sokszor elhanyagolt, gazdátlannak tűnő területek.

A közgyűlés módosította az építményadóról szóló rendeletét: júliustól az egyesületi és tömegsportcélokat szolgáló, kétezer négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó nagyságú építmények esetében az adó négyzetméterenként ötven forintra csökken.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink