hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmakra bérelt helyiséget be kell jelenteni telephelyként?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó (kataalany) masszőr tevékenységéhez alkalmanként, változó napokon és időtartamra bérel helyiséget? Be kell jelentenie telephelyként? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértőnk válaszolt.

A helyi adókról szóló törvény (Htv.) 52. paragrafusának 31. pontja értelmében telephelynek minősülnek – a felsorolásban szereplő egyéb létesítményeken kívül – azok az ingatlan üzleti létesítmények, amelyek a vállalkozási tevékenységet szolgálják, és ennek eredményeként ott állandó jelleggel munkát végeznek.

A fentiek szerint tehát a telephely létrejöttének három feltétele van:

1.) állandó üzleti létesítmény léte, függetlenül a használat jogcímétől (tulajdonolt, bérbevett, szívességi használatra kapott ingatlan jellegű létesítmény),

2.) az üzleti létesítmény iparűzési tevékenység, azaz vállalkozási tevékenység színtere kell, hogy legyen, és

3.) az adóalany saját maga, vagy foglalkoztatottjai révén vállalkozási tevékenységét a létesítményben vagy onnan kiindulva kell, hogy végezze.

Ha a három feltétel együttesen fennáll, akkor a Htv. szerinti állandó iparűzési tevékenységről van szó.

Ha a masszőr a tevékenységét egy adott bérelt ingatlanban, akár változó időpontokban is végzi, úgy a helyiség telephelynek minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs