49 találat a(z) visszatérítés cimkére

Utólag számlásan adott mennyiségi árkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiemelt üzleti partnereinkkel időszakosan bizonyos termékekre, termékcsoportokra forgalmi ösztönzés céljából – az értékesítésünk idény jellege miatt az alacsonyabb értékesítési időszakra jellemzően – mennyiségi kedvezményre szerződünk utólag adott bizonyos mennyiséghez kötött százalékos visszatérítéssel. A visszatérítést szeretnék számlásan a következő időszaki kiszámlázott forgalmára pénzügyileg beszámíthatóan adni, ösztönözve további vásárlásra. A problémánk az online NAV számlázást kezdődően adódik: ez az utólag adott visszatérítés több hónapot, adott esetben jelentős mennyiségű számlát, többféle terméket érint, így az eddigi gyakorlat szerint a számlát alátámasztó számlázó rendszerünkből történt excel kigyűjtés dokumentálta a termékekre, mennyiségekre időszakra szóló mennyiségi és értékbeni összesítést és a kiállított jóváíró számla a szerződésre és a melléklet forgalmi kimutatásra hivatkozott. Az online számlázó rendszerben köteles vagyunk az összes számlára (adott esetben 100 nál nagyobb db számban) egyenként kiállítani a jóváíró számlákat vagy marad az áfakörön kívüli nem számlázott utólagos mennyiségi kedvzeményadás lehetősége, ha nem szeretnénk tömegével "gyártani" a jóváíró számlákat? Válaszukat előre is köszönjük! Üdvözlettel: N. L.

Kereskedelmigázolaj-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi gázolaj visszatérítésével kapcsolatban kérem válaszukat. 2017. április havi gázolaj-felhasználás után igénylem vissza a jövedéki adóból a 7 forint/liter összeget (a visszaigénylés egyéb engedélyhez kötött feltétele megvan több éve). 2018. május 2-án nyújtottam be az igényemet. A régi jövedéki törvény 57/C § (5) bekezdése alapján az adó-visszaigénylési jog a vásárlás napján keletkezik, és legfeljebb a vásárlás hónapját követő 12 hónapon belül érvényesíthető. 2018. április 30-a – a visszaigénylési jog utolsó napja – nem volt munkanap, áthelyezett pihenőnap volt, a következő munkanap május 2. Kérdésem: jogos-e a 2017. április hónapra vonatkozó visszaigénylésem vagy sem? Ezt a határidőt is az Art. szabályozza? Köszönöm!

Gázdíj-visszatérítés elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. március hónapban megérkezett a gázdíjelszámoló számla a vállalkozás részére, melyben visszatérítést számoltak el. A 2017. évre vonatkozóan a költséget csökkentem ezzel, de a passzív időbeli elhatárolás tétele negatív egyenleget mutatna. Beállíthatom-e így az egyszerűsített éves beszámolóba a forrás oldalon, vagy át kell könyvelnem az aktív időbeli elhatárolások közé? Oda bevételnek vagy költségnek? Köszönöm a választ.

Pontgyűjtés pénzbeni visszatérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzletkötő meghatározott százalékért értékesít szolgáltatást. Erről a tevékenységről jutalék számlát bocsát ki. A szolgáltatás értékesítése kapcsán pontgyűjtést vezetett be az ügyfeleinél, akik bizonyos mennyiségű pont elérése után visszatérítést kapnak, amelyet pénzben visszajuttatna részükre. A szolgáltatásról az ügyfélnek a számlát a szolgáltatás nyújtója állítja ki. A jutalékot viszont az üzletkötő számlázza ki a szolgáltató nyújtója felé. A visszatérítés az üzletkötőtől magánszemélyek részére történne. Mi módon lehet helyesen eljárni, hogy mind áfa, számviteli, szja törvénynek is megfeleljen a pénzösszeg visszatérítése?

Az OTP 11 ezer hitelkártyás ügyfelének fizet vissza pénzt Cikk

Az OTP Bank vállalta, hogy a korábbi kamatszámítási gyakorlata miatt 11 ezer fogyasztónak visszatérít több mint 19 millió forintot, valamint oktatási kampányt indít a hitelkártyákról a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a bank kötelezettségvállalását.

Külföldi utas áfa-visszatérítés Kérdés

Társaságunk külföldi utasnak értékesít terméket, áfát tartalmazó számlát állít ki az értékesítésről. Az áru az értékesítést követően a vámhatóság által igazoltan harmadik országba kerül. Az értékesítő társaság az általános forgalmi adó elszámolására megállapodást kötött egy pénzügyi szolgáltató zrt.-vel. Így a külföldi utas vevő az általános forgalmi adó követelését engedményezi a pénzügyi szolgáltatónak, a kérdező társaságunk neki teljesíti az áfa-visszatérítést. Az áfatörvény szerint a termékértékesítő abban a bevallásában csökkentheti az adókötelezettségét a külföldi utasnak visszatérített adóval, amelynek az adómegállapítási időszakában az adót a külföldi utasnak visszatérítette. Esetünkben a pénzügyi szolgáltató teljesítése a külföldi utas felé általában egy bevallási időszakkal korábbi, mint társaságunk teljesítése a pénzügyi szolgáltató felé. Kérdésünk: így melyik időszakban jogos az áfa levonása, ha jól tudjuk, a 30. sorban mínusz összeggel való szerepeltetése? Amikor már a pénzügyi szolgáltató teljesített a külföldi utasnak vagy amikor társaságunk teljesített az elszámoló zrt.-nek?

Forgalmi visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nettó forgalom után forgalmi visszatérítést kaptunk. Erről a partnerünk nem állított ki számlát, de már át is utalta a pénzt a bankszámlánkra. Szerintük a forgalmi visszatérítést a szállító egyéb ráfordításként, a vevő egyéb bevételként számolja el a számviteli törvény 2000. évi C. törvény 81. § (5) és a 77. § (7) bekezdései alapján. Ez számviteli szempontból helyes, vagy számlát kellene kiállítania? Köszönöm.

ELEKÁFA: már csak egy nap van a külföldi áfa-visszatérítési kérelemre Cikk

Vészesen fogy az idő azon adózók számára, akik a 2016-ban külföldön megfizetett áfa visszatérítését szeretnék kérni. Az erre vonatkozó kérelmek benyújtásának jogvesztő határideje ugyanis 2017. szeptember 30-a.

Járattörlés miatt ezt kérik a Ryanair-utasok Cikk

A Ryanair öthetes járattörlési időszakában érintett mintegy 315 ezer utasból szerdáig 238 ezren kérték a jegyük átfoglalását vagy az ár visszatérítését – derül ki légitársaság MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Nem minden vonat indul el ma a sztrájk miatt Cikk

Augusztus 29-én 8 órától 23 óráig sztrájkot hirdetett a VDSzSz Szolidaritás vasutas szakszervezet a MÁV-Start Utasellátó Központjánál, ezért a vasúttársaság nem biztos, hogy el tudja indítani az összes étkező, háló vagy fekvőhelyes kocsit – közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. sajtóügyeletese ma reggel az MTI-vel.

Kamat áfavisszatérítésnél: uniós jogot sértenek a magyar szabályok Cikk

Az áfa visszatérítésére vonatkozó magyar szabályoknak – az elhúzódó adóellenőrzésekkel összefüggő – a késedelmi kamat megfizetésére vonatkozó rendelkezései nincsenek összhangban az uniós joggal – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

Illeték-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől termőföldet vásároltam, melyen 2029-ig haszonbérleti szerződés volt. A NAV kivetette az illetéket, amit meg is fizettem. A haszonbérlő most hajlandóságot mutat, hogy a szerződést közös megegyezéssel felbontsuk, így saját művelésbe tudnám venni a területet. Nem kell illetéket fizetni azon adásvétel után, melynél öt éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől öt évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell művelniük. Az adásvétel óta még nem telt le az öt év, jelenleg a 2. évben vagyunk, és aratás után lenne aktuális a haszonbérleti szerződés közös megegyezéssel történő felbontása. Azt szeretném tudni, hogy a megfizetett illetéket visszakérhetem-e a NAV-tól? Üdvözlettel: Welchner Gáborné

Illeték visszatérítése: kérelmezniük kell a bejegyzett élettársaknak Cikk

Kérelmet kell benyújtaniuk azoknak a bejegyzett élettársaknak a NAV-hoz, akik korábban megfizették az öröklési és/vagy ajándékozási és/vagy visszterhes vagyonátruházási illetéket, amit visszakérnek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Külföldi bank által adott visszatérítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar illetőségű adózónak van egy külföldön vezetett bankszámlája (van kettős adóztatás elkerülő egyezmény), mely kártyás használata után a külföldi bank visszatérít neki 3 százalékot. A külföldi bank Magyarországon tudomásom szerint nem minősül kifizetőnek és értelmezésem szerint nem külföldi személy. Mégis minősíthető ebben az esetben is az szja törvény 1. mell. 8.14-es alapján adómentes juttatásnak? Mi ebben az esetben az irányadó szabály? Köszönettel

Áfa-visszaigénylés külföldi magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét a következő kérdésben: eladó-pénztáros vagyok egy műszaki üzletben. Egy szerbiai vevő magánszemélyként vásárolt üzletünkben több százezer forintos műszaki cikket. Olyan áfás számlát állítottam ki neki, mint mindenkinek, ilyent kötelező nekünk kiállítani. Hogyan tudja ennek az eszköznek visszaigényelni az áfáját? Itt Magyarországon lehet ezt, vagy a saját országában? Milyen nyomtatvány kell neki ehhez? Megkért, hogy én szerezzem be a nyomtatványt neki mire újból visszajön... A nyomtatványboltban sem tudnak segíteni. Kérném szépen, segítsen! Köszönettel: Nagyné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close