191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Adóelévülés Kérdés

2011. III. negyedévi áfabevallást ügyfelem nullásan adta be, adatot a bevallás nem tartalmazott. Az adószámát 2011.09.05-én kapta, adóköteles tevékenységének megkezdését, a NAV ettől a naptól regisztrálta. Az első levonandó áfát tartalmazó számlájának dátuma 2011.09.20. A mai napig mindvégig negyedéves bevalló áfa adónemben. A kérdés: meddig nyújtható be az önellenőrzés áfa adónemben (visszaigénylés lenne) a fenti adatok alapján 2011. III. negyedévre vonatkozóan? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Személygépkocsi értékesítés Kérdés

Vállalkozásunk gépjármű-kereskedelemmel és -javítással foglalkozik. Különbözeti áfára is be van jelentkezve. Belföldi adóalanytól vásárolnánk meg az autót továbbértékesítési céllal. A jármű Magyarországon nincs forgalomba helyezve. A vásárlás áfatartalma visszaigényelhető, illetve a forgalomba helyezésig felmerült költségek áfája is? Az eladáskor pedig az általános szabályok szerint járunk el. Köszönöm szíves válaszát!

Nyugdíjas ügyvezető – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több cikk megjelent már a fenti kérdéssel kapcsolatban, most olvastam el Dr. Radics Zsuzsanna és Széles Imre tb-szakértők cikkeit, mely szerint, ha a nyugdíjas ügyvezető nem tag, és a megbízási díja nulla forint, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. És, ha eddig fizette? Hogyan kérjük vissza évekre visszamenőleg? Ha a nyugdíjas ügyvezető tag, akkor értettem, hogy kell fizetni. Köszönöm a segítségüket, várom mielőbbi szíves válaszukat. Köszönettel Szabóné

Szja-bevallás miatt rendkívüli nyitva tartás, éjfélkor lejár a határidő Cikk

Péntek éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje. Az adóhatóság ügyfélszolgálatai és egyes posták a szokásosnál hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket, akik közül sokan az előző évekhez hasonlóan az utolsó hétre hagyták a bevallások elkészítését.

Áfa-visszaigénylés törölt adószám esetében Kérdés

Egy kft. adószámát törölték 2016. március 1-jével, be nem adott beszámoló miatt. A beszámoló benyújtásra került, utána a kft. kérte az adószám újbóli felélesztését, amit a NAV elfogadott 2016. március 5-ével. A 2016. február 20-áig beadott áfabevallásban 500 ezer forint következő időszakra átvihető követelés szerepel a 2015. évről. A kft. negyedéves áfabevalló. Kérdésünk a következő: ha a 2015. évi áfabevallásokat önellenőrizzük, és a visszaigénylési feltételeknek megfelelnek, akkor az áfa visszaigényelhető? Mire kell figyelnünk ebben az esetben? (Eddig azért nem lett visszaigényelve, mert hiányosan kaptuk a számlákat.)

Környezetvédelmi termékdíj visszaigénylésének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy amennyiben a cég visszaigénylő, akkor úgy az egyéb bevételek között számolja el a bevallás alapján a környezetvédelmi termékdíj összegét a 46-os számlaosztállyal szemben, ami így egyéb rövid lejáratú követeléssé válik esetleg év végével? Várom mihamarabbi válaszát! Üdvözlettel: Birincsik Andrea

Sajátrezsis beruházás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A sajátrezsis beruházással kapcsolatban leírtakhoz az alábbi kérdésünk lenne. Ha a társaság olyan sajátrezsis beruházást végez, hogy a beruházás folyamatában nem tudja visszaigényelni az áfát (mert áfás és mentes tevékenységhez is hasznosítja majd), az üzembe helyezéskor hogyan kell eljárni az áfa bevallásnál? Felmerül a fizetendő áfakötelezettség is vagy csak az arányos levonás? Köszönöm, üdvözlettel: Schmidtkáné H. Angela

Áfa-önellenőrzés Kérdés

Késedelmi pótlék számítása témában kérek segítséget. Az önellenőrzés több időszakra vonatkozik. Például: 1. Ha a keletkezés időszakában a bevallásban visszaigénylésként van 200 ezer forint, de az önellenőrzéssel fizetendő 45 ezerre változott, akkor mi lesz az önellenőrzési pótlék alapja, 245 ezer? 2. A probléma a következő időszakokban van a fejemben, az eredeti 202 ezer visszaigénylendő, a javítás 40 ezer fizetendő, akkor a pótlékalap 242 ezer, de hiszen ebben már az előző időszaki göngyölített érték benne van, így a pótlék is. Ha lehet, kérek szépen egy számszaki példát.

Mások nevében igényelt vissza adót a csaló Cikk

Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy személyi jövedelemadó-bevallással trükköző csalót a Székesfehérvári Járásbíróság – közölte a NAV. A férfi magánszemélyek adatait felhasználva, nevükben jogosulatlanul igényelt vissza személyi jövedelemadót.

Áfa bevallás korrigálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2015.10. 20-án benyújtott egy áfabevallást, melyben emberi mulasztásból nem került megjelölésre a 60 milliós áfa visszaigénylés kiutalásának kérése, így következő időszakra átvihető követelésként szerepel. Negyedéves bevallók vagyunk, így csak a következő bevallásban kérhetjük az összeg kiutalását. Sajnos az 2016 április eleje, ami komoly likviditási problémát okoz a társaságnak. A bevallás módosítására nincs lehetőség. A kérdésem, hogy van-e módja kérelem útján az adóhatóságtól kérni, hogy az összeget előbb kiutalják, mint 2016 április eleje? Előre is köszönöm válaszukat.

Környezetvédelmi termékdíj visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem napelemek és inverterek beszerzésével és változatlan formában történő értékesítésével foglalkozik. A beszerzett árut külföldön és belföldön egyaránt értékesíti. Az ügyfél a környezetvédelmi termékdíjra köteles termékek importálása esetén történő készletre vétel alapján kötelezett a termékdíj megfizetésére, melyet a környezetvédelmi termékdíj bevallásban bevall, és meg is fizet, mivel az áru beérkezése pillanatában nem tudni, hogy az belföldön vagy külföldön lesz értékesítve. Az áru külföldre történő értékesítése esetén milyen jogcímen, és mikor lehet visszaigényelni a befizetett termékdíjat? Válaszát előre is köszönöm!

Talált pénz: még egy hétig igényelhető vissza a külföldi áfa Cikk

Még mindig ritkán igénylik vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját a magyar cégek, inkább bruttó költséget könyvelnek, mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A magyar cégeket leginkább az tartja vissza, hogy a visszaigénylés folyamatát drágának és bonyolultnak tartják, nincsenek tisztában azzal, hogy belföldön letelepedett adóalany a magyar adóhatósághoz egyszerűen, elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen igényelheti vissza ezt az áfát.

Belföldi beszerzés áfája közösségi szolgáltatásnyújtása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar, áfafizetésre kötelezett cég Európai Uniós és svájci székhelyű társaságoknak végzi az alábbi szolgáltatásokat: értékesítési tréning szervezése, honlapfordítás, tolmácsolás. Ezeket a szolgáltatásokat áfa nélkül számlázza ki, mivel a szolgáltatást igénybevevő adóalanyok (mind adóalany) székhelye a Közösségen belül és Svájcban van. Kérdésünk az, hogy tekintettel arra, hogy a cég más bevételszerző tevékenységet nem végez, így helyénvaló-e az, hogy a felmerülő költségek (belföldi beszerzésű költségek) elszámolása után áfa szempontjából folyamatosan visszaigényelhető áfás lesz? Vagy azoknak a költségeknek az áfatartalmát nem vonhatnánk le, amelyek ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódnak? Például az értékesítési tréninget Magyarországon tartják meg, amelynek megszervezését elvégzi a magyar cég, majd a költségeket továbbszámlázza a megbízó uniós partner felé. A tréning során felmerülő költségek 27 százalékos áfát tartalmaznak (például vendéglátás díja, terembérleti díj), amelyet így a magyar cég visszaigényelhetne, vagy mivel áfa nélkül számlázza tovább, így nem igényelheti vissza őket, csak költségként veheti figyelembe? Válaszukat előre is köszönjük.

VTSZ 8704es gépkocsi áfája visszaigényelhető-e? Kérdés

Színlelt értékesítésre alapozták az áfa visszaigénylését Cikk

Az ügyészség szerint 890 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy 26 tagból álló bűnszervezet, amelynek tagjai ellen vádat emeltek Szegeden – tájékoztatta Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close