192 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Külföldi áfa visszaigénylése: hamarosan lejár a határidő Cikk

Egy hetük maradt az általános forgalmi adó (áfa) levonására jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a figyelmet a Mazars nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat csütörtöki közleményében.

Járulék visszatérítése az elévülési időn túl Cikk

Ha a munkáltató a munkavállaltól több egyéni járulékot vont le, illetve fizetett meg, mint amennyit a jogszabály előír, akkor az elévülési időn belül lehetőség van ennek korrigálására. Mi történik azonban, ha az érintett az elévülési időn túl észleli a jogszerűtlen járuléklevonást? Cikkünk ezt a kérdést járja körbe.

Import áfa Kérdés

Egészségügyi szolgáltatási járulék visszaigénylése Kérdés

Szponzori áfa visszaigényelhetőség Kérdés

Ausztria forrásadó Kérdés

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése a gyakorlatban – videó Cikk

Az Adózóna ismét új formában ad eligazítást, információt, most a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylésének gyakorlati kérdéseiről.

Vagyonszerzési illeték visszaigénylése Kérdés

NAV-vizsgálat utáni könyvelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk "A cég" nagyértékű beruházást hajtott végre 2018-ban, melyet a tulajdonos egy másik cégén ("B cég") keresztül bonyolított le. A NAV a jelentős áfa-visszaigénylést tartalmazó időszakok tekintetében vizsgálatot rendelt el, melynek során a lebonyolító "B cég" által kiállított számlákat nem fogadta el valós gazdasági esemény hiányában, emiatt az általános forgalmi adót sem vonhatta le "A cég". Nem vonhatta le ugyanezen ok miatt a lebonyolító "B cég" sem a beszerzések után az áfát, mivel a NAV álláspontja szerint a megrendelő nem ő, hanem ténylegesen a beruházó "A cég" volt. Nem vitatottan a beruzázás megvalósult, a beszállítók teljesítettek, de jelenleg nem tudjuk, hogyan szerepeltessük az ügyletet a két cég könyveiben. "A" cég esetében, ha a "B" cégtől kapott, a ténylegesen megvalósult beruházás költségeit tartalmazó számla a NAV által fiktívnek minősült, hogyan tud bekerülni a tárgyi eszközök közé? "B" cég által befogadott külső cégek által kiállított és kifizetett (valós) számlák könyvelése hogyan rendezhető, illetve ezen tételek továbbszámlázását véleményünk szerint le kellene sztornózni, de ez esetben is torz a kép. Kérem tanácsukat, hogyan tudunk helyesen eljárni mindkét cég tekintetében. Köszönöm: Mikro

Fizetés nélküli szabadság: visszaigényelhető a munkavállaló által fizetett egészségügyi szolgáltatási járulék Cikk

Ha a veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon levő munkavállaló már a 140/2020. kormányrendelet hatályba lépése (április 22.) előtt bejelentkezett az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség hatálya alá, és megfizette a járulékot, akkor azt a munkavállaló kérelmére a NAV visszafizeti, ha fennállnak az adó-visszatérítés törvényi feltételei – közölte az adóhatóság.

Kifizető által túlvont szja és eho visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bedőlt befektetési alap több évet átölelő részkifizetései után a kifizető hibásan vonta le az szja-t és ehót, nem véve figyelembe a szerzési értéket. A kifizető panaszomra a Pénzügyminisztérium álláspontjára hivatkozott, mely szerint az esetlegesen túlvont adót nekem kell rendeznem a végkifizetés évére vonatkozó szja-bevallásban az Szja tv. 65. §(2) bekezdése alapján, hiszen ekkor állapítható csak meg, hogy a részfizetések összege több vagy kevesebb a szerzési értéknél. Ehhez azonban sem igazolást, sem útmutatót nem adott. A NAV-tól ezután kért állásfoglalás megerősíti, hogy rendezhetem az ügyet az adóbevallásban, azonban ehhez a kifizetőtől kérésemre kapott igazolásra van szükség. Kérdéseim: 1. A kifizetések összegét, dátumait és a levont adók összegét, dátumait, illetve egy összegzést (szerzési értékkel) kell tartalmaznia a kifizetői igazolásnak? 2. Jól gondolom-e, hogy mind részemre, mind az illetékes adóhatósághoz el kell juttatniuk? 3. Elég-e csak az utolsó, tehát a végkifizetés évének adóbevallását önellenőrizni? 4. Hogyan tudok szerepeltetni az adóbevallásban olyan tételt (kamatjövedelem), ami eredetileg meg sem jelent, hiszen a kifizető levonta az adót, így nem kellett bevallanom? Köszönöm válaszát.

Gyorsabban utalja ki az áfát az adóhivatal Cikk

Már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes, hogy az adóhivatal korábban utalja vissza a forgalmi adót. A NAV több módon is segíti a vállalkozások tevékenységét, ám határozattan fellép a veszélyhelyzettel visszaélő csalókkal szemben – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Regisztrációs adó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépjármű bérbeadásával foglalkozik. Van olyan gépjármű, amelyet használnak néhány évig, majd külfödre értékesítik. A regisztrációs adó ilyen esetben, amikor forgalomba volt helyezve, visszaigényelhető, ha tudja bizonyítani, hogy az országból elvitték? Illetve ha vissza lehet igényelni, akkor a forgalomba helyezést követően van egy időkorlát? Köszönettel!

Nem főállású katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét adótöbblete van Kérdés

2020. 03. 24-én feltett kérdésemre köszönöm válaszát, a Nem főállású katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét, adótöbblete van a kata számlán. Benyújtottuk a 2017-es visszaigénylést,de a NAV visszautasitotta a visszautalást arra hivatkozva, hogy a szünetelőnek nem utalja visssza a számlán mutatkozó többletet. Milyen megoldással kaphatja vissza a befizetett összeget? Egy jó ideig nem számithat bevételre, ezért kénytelen a tevékenységet szüneteltetni. Kérjük szives válaszát!

Kilépés az áfából: mi lesz a korábban visszaigényelt forgalmi adóval? Cikk

Áfakörös kft. több tízéves működése alatt többféle tárgyi eszközt vásárolt, ingatlant, tehergépkocsit és berendezési tárgyakat is, egyenes és fordított áfával is. Ha a forgalom nagy mértékű csökkenése miatt kilépne az áfából 2020-tól, milyen adóügyi következményekkel járna számára az elmúlt időszakban visszaigényelt forgalmi adó? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close