59 találat a(z) vissza nem térítendő támogatás cimkére

Vissza nem térítendő lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adható-e adómentesen munkáltatói lakásvásárlási támogatás, ha a támogatással hitel nélkül tudja a lakást a dolgozó megvásárolni? (Az egyéb feltételek fennálnak.) A NAV ügyfélszolgálata szerint az szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.1. a 9.3.2.-vel együtt érvényes, azaz csak hiteltörlesztésre adható adómentesen. Ha ez helytálló, akkor, ha hitelt vesz fel a dolgozó – 4 millió forintot – azt visszafizetheti helyette a munkáltató adómentesen?

Pályázat a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására Cikk

Mától nyújtható be támogatási kérelem a Fiatalok vállalkozóvá válása - vállalkozásindítási költségeinek támogatása pályázati felhívásra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Vissza nem térítendő, egyösszegű lakásvásárlási támogatás Kérdés

Kft. tagjával június 1-jén napi 8 órás, határozatlan idejű munkaviszonyt létesítünk. Kérdéseink: 1.Mikor adható az 5 millió forintos támogatás? Kell-e hozzá többhónapos munkaviszony? 2. Ha véglegesen átadott pénz ez, akkor, ha bármikor megszűnik a munkaviszony 5 éven belül, nem kell arányosan visszafizetnie?

Vissza nem térítendő támogatás fiataloknak Cikk

Fiatalok vállalkozóvá válásához lehet maximum 3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyerni egy most megjelent, 2,9 milliárd forint keretösszegű pályázatból.

Céges ingatlan értékesítése dolgozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges ingatlanunkat szeretné megvásárolni cégünk egyik alkalmazottja. Ez egy irodává minősített társasházrész, a lehető legkedvezőbb feltételek mellett szeretné a cég eladni a dolgozónak. Lehet-e ebben az esetben támogatást is nyújtani, hogy megkönnyíthető legyen a vásárlás, esetlegesen vissza nem térítendő támogatás formájában, hogy ennyivel kevesebb legyen az ingatlanra fordított összeg? Az ingatlan értékéből természetesen van rendelkezésre álló saját rész, de ehhez még szeretnénk valamilyen formában támogatást nyújtani, illetve a fennmaradó részre részletfizetési lehetőséget adni. Tudna tanácsot adni, hogyan lehetne kivitelezni az eladást, hogy adózási, könyvelési oldalról és a dolgozó oldaláról is helytálló legyen? Előre is köszönöm a segítségét!

Vissza nem térítendő támogatás rugalmas foglalkoztatásra Cikk

Rugalmas, családbarát foglalkoztatási módszerek bevezetését támogató uniós pályázati felhívás jelent meg, ötmilliárd forint áll rendelkezésre a vállalati munkaszervezési kultúra javítására, a rugalmas munkaszervezési formák elterjesztésére, valamint a munka és a magánélet összehangolásának segítésére – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

Itt az újabb fejtörő a katásoknak: ez sem számít bevételnek? Cikk

Mi a teendő, ha egy kata szerint adózó vállalkozás a katába belépés előtt kapott támogatás egy részét már a katás időszak alatt kapta meg? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Tagnak adott támogatás Kérdés

Szövetkezet tagjának szeretne 70 ezer forint vissza nem térítendő támogatást és 100 ezer forint kamatmentes kölcsönt adni, mert anyagi problémái léptek fel. A tag nem áll a szövetkezettel munkaviszonyban, csak tiszteletdíjat kap évente egyszer. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség merül fel ebben az esetben?

Katás bevétel: beleszámít-e a kapott vissza nem térítendő támogatás? Cikk

Vissza nem térítendő támogatásra pályázna katás egyéni vállalkozó. Ha elnyeri a támogatást, akkor annak összege beleszámít a vállalkozás bevételébe? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Kata – kapott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz: Katás egyéni vállalkozó pályázni szeretne a későbbiekben. Az a kérdés merült fel, hogy ha a pályázaton nyer, akkor vissza nem térítendő támogatást fog kapni. Ez beleszámít a 6 millió forint bevételbe? Ha meghaladja a 6 millió forintot, akkor az áfakörbe is belép? Akkor is a folyósítás évében kell elszámolni, ha azzal a feltétellel kapja a támogatást, hogy 100 százalékban adott dolgokra el kell majd költeni bizonyos időn belül (több évre vonatkozóan). Ha ezt nem teljesíti, akkor visszafizetési kötelezettsége van! Ha beszámít a folyósítás évében, akkor a 6 millió forint feletti rész 40 százalékát be kell fizetni? És akkor mit kellene tennünk adózás szempontjából, ha a támogatás feltételeit nem teljesíti a vállalkozó, és visszafizetési kötelezettsége keletkezik? Válaszát előre is köszönöm. Mihamarabbi válaszukat megköszönve, maradok tisztelettel.

Munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatói támogatással kapcsolatban kérném a véleményét. Kft. alkalmazottja lakást vásárolt. Ehhez hitelintézettől hitelt vett föl. A cég 500 ezer forinttal szeretné támogatni, vissza nem térítendő támogatásként. 1.) Az összeg ráfordításként elszámolható? 2.) Van-e a kft.-nek, illetve a magánszemélynek fizetési kötelezettsége ezzel kapcsolatban? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: P. Mária

Működési célú támogatás elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szociális szövetkezet 2014-ben pályázott, és nyert vissza nem térítendő, utófinanszírozású, működési (nem fejlesztési) célú EU-támogatást (TÁMOP). A 2014. évben felmerült, elszámolt költségeit (bérköltségek, szolgáltatásra fizetett díjak) a minisztérium idén – még a beszámoló elfogadásának a napja előtt – kifizette, illetve megtérítette. Jól gondolom-e azt, hogy a 2014-es beszámoló kizárólag az 5-ös számlaosztályt tartalmazza, időbeli elhatárolások nem lesznek, majd idén (a jóváírás napján) számolom el a halasztott bevételeket (tavalyi költségek) a 9-es számlaosztállyal szemben? Úgy gondolom, hogy ezen elszámolás megegyezik a fejlesztési célú támogatások elszámolásával, azzal a különbséggel, hogy nem rendkívüli, hanem egyéb bevétel lesz a kiutalt összeg 2015-ben. Válaszáért nagyon hálás vagyok! Tisztelettel : Huszár Annamária

TÁMOP-támogatás értékcsökkenésének elszámolása Kérdés

Szövetkezetünk TÁMOP vissza nem térítendő pályázatot nyert. A működési költségek megtérítése utólagos elszámolással történik. A beszerzett eszközök után az elszámolási szabályzat - ESZA -szerint értékcsökkenést nem lehet elszámolni. A benyújtott számlák alapján 100 E.Ft alatti és a100 E.Ft feletti eszközök pénzügyi igénylése a 141-es főkönyvi számon történik. Jól gondolom-e, hogy a támogatásból beszerzett eszközök pénzügyi elszámolása és a számviteli elszámolása eltér egymástól? A szövetkezet főkönyvi könyvelésében a támogatott eszközök után – 571 és 572 főkönyvi számokon – a Sztv. és Tao tv. szerint értékcsökkenést számolok el. A 100 E.Ft felett beszerzett eszközök után elszámolt tárgy évi értékcsökkenés feletti összeget halasztott bevételként elhatárolom. Helyesen járok-e el, ha a 1429-es bevallásban adóalapnál növelő és csökkentő tényezőként is figyelembe veszem a tárgyi évben elszámolt értékcsökkenést, vagy csak a növelő tényezőként veszem figyelembe, mivel az ESZA szerint nem lehet a támogatott eszközök után értékcsökkenést elszámolni. Válaszukat köszönöm: Kovács Lajosné

Társaságiadó-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha segítenének a bevallás kitöltésében. Eszköz beszerzésére pályázaton nyertünk vissza nem térítendő támogatást 4 974 678 forintot. Az eszköz bekerülési értéke 14 213 369 forint. Az alábbiak szerint könyveltem: Pénz beérkezésekor 369-989 4 974 678 elhatárolása 989-483 4 974 678 A 2014. évi értékcsökkenést elszámoltam, amelynek összege 4 368 168 forint. Azt szeretném tudni, hogy az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímeknél melyik sorba kell beírni, valamint a kapott összeget, vagy csak az elszámolt értékcsökkenést? Valamint a 1429-es nyomtatvány melyik lapján kell ezt a kapott támogatást közölni? Előre is köszönöm a válaszukat.

Lakáshoz kapcsolódó adómentes támogatás, és kölcsön Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné adószakértő ! Társaságunk az egyik alkalmazottjának - aki 2009 évben lakáscélú hitellel vásárolt egy 3,5 szobás lakást, ahol jelenleg hárman laknak, és megfelelnek a méltányolható lakásigénynek - 5 millió vissza nem térítendő támogatást, valamint 2 millió forint kamatmentes kölcsönt szeretne nyújtani, majd a lakáscélú munkáltatói kölcsönt elengedni. A kérdésem, hogy ebben az esetben mind a 7 millió adómentesen adható, vagy csak az 5 millió vissza nem térítendő támogatás? Ha csak az 5 millió adómentes, akkor van arra lehetőség, hogy a 2 millió kamatmentes kölcsönt majd csak egy későbbi időpontban, az 5 év eltelte után engedjük el ?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Harmadik országbeli magányszemélynek történő számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close