48 találat a(z) veszélyeztetett terhes cimkére

Éves szabadság kiadása Kérdés

Kérem válaszukat az alábbiakban: kft. alkalmazottja február óta táppénzen van, veszélyeztetett terhes, ebben a hónapban fog szülni, az éves szabadságát mikor kell kiadni? Még nem vett ki egy napot sem.

Gyes és táppénz egyszerre: így lehetséges Cikk

Gyesen lévő munkavállaló ismét várandós (két hónapos); elmehet-e azonnal táppénzre, és kaphatja-e azt a gyes mellett? – kérdezte olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Ügyvezető táppénz, csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem segítségét: 1. Egy kismama határozott idejű munkaszerződése 2019. július 30-án lejár. Veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen 2019.05.10-e óta. Jogosult lesz-e táppénzre augusztus 1-jétől folytatólagosan? 2. Ugyanezen kismama egy kft.-ben tulajdonos és ügyvezető is, az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszonyban látja el, jövedelmet nem vesz ki. Kérdésem, hogy július 1. után keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben, ha igen, mennyi (milyen összeg után)? 3. Ügyvezetői teendőit július 30-áig táppénz mellett elláthatja-e (jövedelmet nem vesz ki)? 4. Milyen jövedelem után lesz számára megállapítva a táppénz, illetve a csed, gyed? Válaszát előre is köszönöm!

Szerződés szerinti jövedelem napi alapja Kérdés

Kedves Szakértő! Veszélyeztetett terhes táppénz-, majd csed napi alapjának számításához szeretném kérdezni, hogy a szerződés szerinti jövedelmet januári (31 napos) igény esetén 31-gyel vagy 30-cal kell osztani. 195 000 forint/hó a szerződés szerinti jövedelem. A táppénzigényt megelőzően gyesben és gyedben részesült a munkavállaló.

Táppénz-hozzájárulás: kinek kell, és kinek nem kell fizetnie? Cikk

A társadalombiztosítási fedezeti rendszernek talán egyetlen eleme a táppénz-hozzájárulás, amely az elmúlt 20 évben lényegében semmit sem módosult, ha csak a táppénz maximum összegének meghatározását nem tekintjük terhet csökkentő változásnak. Ugyanakkor az utóbbi időben több kérdés is felmerült a témában, különös tekintettel a várandósággal, illetve szüléssel összefüggésben, amelyek időszerűvé teszik, hogy áttekintsük a tudnivalókat.

Katás vállalkozás mellett táppénzigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy van egy katás egyéni vállalkozóm, aki a vállalkozása mellett 6 órás munkaviszonyban dolgozik és pluszban veszélyeztetett terhes. A hölgy a munkaviszonyával kapcsolatban jogosult táppénzre menni? Ha táppénzre mehet, de a vállalkozása folytat tevékenységet, mert nem ő, hanem egy alkalmazott dolgozik, akkor az 50 000 Ft tételes adót ugyanúgy meg kell fizetni, jól gondolom? Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel: Slága Andrea Zsuzsanna

Gyesen lévő munkavállaló táppénzjogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő munkavállaló, akinek a gyes 2019.04.04-ig tart, most terhes a második babájával. Közel 5 éve dolgozik folyamatos jogviszonyban a cégnél. A kérdésünk az lenne, hogy most, miután megtudta, hogy ismét babát vár (2 hónapos terhes), elmehet-e azonnal veszélyeztett táppénzes állományba, és kapni fogja-e az táppénzesellátást, vagy szükséges előtte visszajönnie pár napot dolgozni, vagy akár a felhalmozódott szabiját kivenni, hogy táppénzre legyen jogosult? Kaphat-e egy időben táppénzt és gyest is együtt, jár-e a dupla ellátás?

Gyesen lévő anyuka táppénzigénylése Kérdés

Ügyfelem felvett egy jelenleg gyesen lévő anyukát, mert az előző munkahelyén megszüntették a munkaviszonyát. Két hónap betegállományba ment, veszélyeztetett terhes. Meddig jár a táppénz? Beleszámít-e a munkaviszonyába a gyes, vagy csak a ledolgozott munkaidő után 2 hónapra kaphat táppénzt? Köszönöm válaszukat.

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk ukrán-magyar állampolgár. Augusztus végéig táppénzen volt veszélyeztetett terhesként. Augusztus végén szült, a szülésről csak egy kórházi igazolást adott le. Nem igényelt semmilyen ellátást, illetve fizetés nélküli szabadságot sem, a gyermekkel visszaköltözött Ukrajnába, nem elérhető. Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak a munkavállalóval szemben? Bérszámfejtésnél igazolt nem fizetett vagy igazolatlan napokat számfejtsünk neki? Tudjuk, hogy szült, bár nem láttunk születési anyakönyvi kivonatot sem. Ilyen esetben nem védett a munkavállaló. Felszólításokra nem reagál. Válaszukat előre is köszönöm.

Táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: Egy magánszemély (fiatal nő) heti 36 órát meghaladó jogviszonyban rendőrként dolgozik, és emellett kiváltotta a vállalkozói igazolványát, mert edzőként is tevékenykedik, tehát főállás melletti egyéni vállalkozó is. Az adózó gyermeket vár, és főállásából veszélyeztetett terhes címmel táppénzre küldték, mivel a rendőri feladatok ellátása során számos esetben találkozhat olyan élethelyzettel (vér, szennyeződés stb.), mely a magzat életét is veszélyeztetheti. Ugyanakkor a várandós anyuka nem beteg, nem érzi rosszul magát, és pillanatnyilag még semmilyen módon nincs akadályozva mozgásában. Kérdésem az lenne, hogy elláthatja-e az anyuka az edzői feladatait így, hogy a rendőri munkájában veszélyeztetett terhesként felmentésre került? Nem minősül-e ez visszaélésnek vagy bármilyen módon szabályszegő magatartásnak? Válaszát előre köszönöm!

Veszélyeztetett terhes – cafeteria Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Sajnos feltett kérdésemre nem kaptam számomra egyértelmű választ, ezért szeretném pontosítani a kérdésemet: – adott egy kismama, akinek a munkaszerződésében rögzítve van, hogy cafeteriát is kap, nincs kitétel a szerződésben, hogy az táppénz alatt nem jár; – a cég cafeteriaszabályzata nem rendelkezik a cafeteria táppénz alatti visszavonásáról; – a gyakorlatban a cég a táppénz alatt teljes összegben adja a munkavállalóknak a cafeteriát (ez évben az adott kismama is volt már táppénzen, és kapott az idő alatt cafeteriát). Kérdésem a fentiek tekintetében az, hogy a munkaadó megtagadhatja-e a kismamától – aki veszélyeztetett terhesként táppénzt kap – a cafetéria kiadását? Válaszát köszönöm!

Szabadság kiadása Kérdés

A várandós anyuka veszélyeztetett terhes, az idei évi szabadságát még nem vette ki. Ezt mikor tudja kivenni? Vagy elmehet-e betegállomány helyett szabadságra, kivenné az egész évre járót előre. Ez lehetséges-e?

Veszélyeztetett terhesség és ügyvezetőség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy hölgy, aki jelenleg 9-es táppénzen van, januárban várható a baba születése. A barátnőjével van egy közös tulajdonú cége, ahol ő többségi tulajdonban van. Szeretné átvenni az ügyvezetést. Veszélyeztetett terhesként van akadálya megbízásival őt lejelenteni ügyvezetőnek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anna

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell kitölteni, és mi kerül a munkavállaló OEP-kiskönyvébe? Alkalmazotti munkaviszony 2013. janiár 1-jétől 2016. október 24-éig tartott, mely időszak alatt a következők történtek: 2013. folyamán egészen októberig dolgozott a munkavállaló, majd terhes lett. 2013 októberében – 2 hét betegszabadságot követően – 2013 november 11-éig még dolgozott a munkavállaló, majd 2014. január 5-éig táppénzen volt veszélyeztetett terhesként, majd 2014. január 6-án szült. A munkaviszony közös megegyezéssel ért véget úgy, hogy a kismama már nem dolgozott a gyermek születése után. Nem tb-kifizetőhelyről van szó. Köszönettel: Bodnár Zsuzsa

Táppénz, csed, gyed számítása Kérdés

Kedves Szakértők! Valaki 2017. júniusra várja a babáját, de életkora miatt már a terhessége elejétől fogva veszélyeztetett terhes, bruttó munkabére 2016.01.01-től mostanáig 130 000 forint, biztosítási jogviszonya bőven eléri a 2 évet. Mi lesz a számítás alapja, ha most 2016 októberében elmegy táppénzre, a táppénznek, később a csednek és a gyednek? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs