68 találat a(z) válás cimkére

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt? Cikk

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Családi kedvezmény válás után Cikk

A gyermekesek válása utáni osztozkodásban – a közös lakás és az ingóságok megosztása mellett – az is kérdés, hogy a kialakuló új helyzetben és kapcsolatokban ki-ki hogyan és mennyi családi kedvezményt érvényesíthet.

Családi adókedvezmény Kérdés

A segítséget szeretnék kérni. Egy házaspár két kiskorú gyermekkel. A szülők elváltak, egy lakásban laknak még. A családi pótlék teljes összegét a feleség kapja a válási okirat szerint. Ugyanez az okirat írja: "A családi adókedvezmény igénybevételére, megosztva fele-fele arányban jogosultak" Az okirat szerint "a házasságukból született X, valamint Y nevű közös gyermekeik felett a szülői felügyeletet közösen gyakorolják." Igénybe vehetik-e külön-külön a szülők, egy-egy gyermek után a családi kedvezményt, amíg egy közös lakásban laknak? Illetve ha a feleség elköltözik a két gyerekkel akkor apuka jogosult-e az egyik gyermek utáni családi adókedvezményre? Hálásan köszönöm a segítségeteket.

Családi adókedvezmény válás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kolléganőm elvált, a két kiskorú gyermek nála maradt, ő a gondviselőjük. A volt férj a válási megállapodásban kikötötte, hogy a családi adókedvezményt az veszi igénybe, akinek magasabb a fizetése. Így jelenleg a volt férj igényli, bár nyilatkozatot nem íratott alá a kolléganőmmel. Mennyire jogszerű ez a megállapodás? Ha nem az, akkor hol tudja a jogait érvényesíteni a kolléganőm? Köszönöm válaszát.

Házassági vagyonközösség megszüntetés - ingatlan terhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy házaspár, akik hivatalosan elváltak 2 éve, de a közösen, 50-50 %-ban tulajdonolt lakást most szeretnék / tudják eladni. Az egyik fél egy másik lakást kíván vásárolni, amelynek a forgalmi értéke magasabb, mint az értékesíteni kívánt lakás 50%-nak az értéke, de szeretné elkerülni, illetve minimumra csökkenteni a vagyonszerzési illeték összegét. Az ingatlant 2014 előtt szerezték be közösen, így ha közösen adnák el, akkor az értékesítés szja-mentes lesz. 1. Lehetséges-e az, hogy a lakást vásárolni kívánó fél kifizeti a másik felet házassági vagyonmegváltásképpen, így - ha jól tudom - ez szja-mentes lesz annak, aki kapja az összeget, és az ingatlant megszerző fél vagyonszerzési illetéket sem fizet az eddig közös lakás másik 50%-ának megszerzéséért? Így a teljes lakás 100%-a a tulajdonába kerül, majd azt értékesíti. 2. A megváltott 50% értékesítésén keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége, ha az ingatlant ugyanabban az évben eladja, vagy az eredeti, 2014 előtti közös tulajdonszerzés időpontja lesz a mérvadó az szja -zámításnál? 3. Milyen megoldást lehet találni ilyen esetben arra, hogy az újonnan szerzett magasabb árú ingatlan vagyonszerzési illetéke a legalacsonyabb összegű legyen? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés válás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a tanácsát kérni. Házasságunk alatt két ingatlant építettünk közösen a volt férjemmel. Mindkét ingatlan a férjem nevén volt. 2015. évben elváltunk, és a vagyonmegosztás alapján az egyik ingatlan a nevemre került. Az idén – 2019. évben – az ingatlan értékesítettem. Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy az értékesített ingatlan vonatkozásban keletkezik-e személyi jövedelem adó kötelezettségem. A szerzés évének 2015. év számít, amikor az ingatlan a nevemre került, vagy pedig az eredeti szerzési időpont az irányadó? Mindkét ingatlant a házasságunk időszaka alatt építettük, 2010. évben. Segítségét előre is köszönöm: Bereczk Zsuzsanna

Csok felvételének feltétele Kérdés

Tisztelt Adózona! A férjemmel válni készülünk, van három közös gyermekünk. A keresetet még nem adtuk be, jelenleg a jogi képviselőink egyeztetnek, annak érdekében, hogy születhessen köztünk egy bontóperi megállapodás, amely alapján a házasság közös megegyezés alapján történő felbontását kérhetjük. A kérdésem a következő: A három gyermek és én elköltözünk az utolsó közös házastársi lakásból. Szeretnék felvenni 10 millió forint csok-ot, és lakást vásárolni. A lakás tulajdonosa 1/1 én leszek és a gyerekek is az én háztartásomban nevelkednek majd. A kérdésem az, hogy a házasság felbontását kimondó jogerős bírósági határozat előtt én már igényelhetem a csok-ot? Elegendő, ha teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozom arról, hogy a gyerekek az én háztartásomban nevelkednek, vagy a csok felvételéhez szükséges a gyermek elhelyezésre vonatkozó bírósági döntés bemutatása? Válaszukat előre is köszönöm!

Vagyonmegosztással megszerzett ingatlan értékesítésének szerzési időpontja Kérdés

Adott egy házaspár, akik 50-50%-os arányban vásároltak egy lakást 2007-ben. 2016-ban elváltak, és a vagyonmegosztáskor a feleség megkapta ezen lakás másik 50%-át is, amelyet 2016-ban be is jegyzett a földhivatal. A lakást a volt feleség 2018-ban eladta. Kérdés: mi a vagyonmegosztással megszerzett ingatlanhányad szerzési időpontja? Köszönöm a választ.

Házastársak ingatlaneladás utáni adózása – példákkal Cikk

Az öt évnél régebben szerzett bármely ingatlan eladása nem jár adókötelezettséggel, ám van, amikor családi okból, vagy éppen üzleti megfontolásokból az átruházás a szerzést követő öt éven belül történik. Cikkünkben két példán keresztül mutatjuk be, hogyan kell az adókötelezettséget megállapítani.

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. februárban elváltunk a férjemmel, akivel eddig 3 gyermekünket közösen neveltük. Jelen pillanatban felváltva neveljük a gyermekeinket, a családi pótlékot én, az édesanya kapom teljes mértékben, megosztás nélkül. A kérdésem az lenne, hogy a családi adókedvezményt én vehetem teljes mértékben igénybe vagy a volt férjem is igénybe veheti-e megosztással? Amit még tudni kell, hogy a gyermekeink állandó lakcíme a volt férjem lakcíme.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 8 órás munkavégzés mellett a felesége helyett gyedet igényelt, ezért hivatalos igazolás alapján részére szochokedvezményt veszünk igénybe. Válásra került sor, a gyerekek kikerülnek a munkavállaló háztartásából, és a gyedről is lemond. Kérdésem, hogy továbbra is igénybe vehető-e a szochokedvezmény a munkavállaló után, és ha igen, akkor meddig? Köszönettel várom válaszát.

Házasság felbomlása miatti illetékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házasság megszüntetése esetén a közös (50-50 százalékos) tulajdonban lévő ingatlan egyik fél részéről történő megváltása esetén kérdezném a fizetendő illeték és szja mértékét. Adott egy 26 millió forint forgalmi értékű lakás, amin 8 millió forint hiteltartozás van. Az egyik fél átvállalja a hitel teljes összegét. Mekkora összeget kell ezen esetben kifizetni a másik félnek, illetve mekkora rész után kell illetéket fizetni? Köszönöm!

Büntethetővé tennék a"villámválás" gyakorlatát Cikk

Az indiai parlament alsóháza elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné azoknak a muszlim férfiaknak a büntethetőségét, akik az úgynevezett "villámválással" elhagyják feleségüket.

Szja válásnál II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Először is köszönöm válaszát a kérdésemre, most pontosítom. Az ingatlan értéke 16 millió forint, ennek a fele 8 millió, van rajta 1,4 millió forint hitel, amit a maradó fél átvállal, tehát a távozó fél összegéből ezt le kell vonni, így amennyi járna neki, az 6,6 millió forint. Viszont 8 millió forintot kér. Ezért kérdeztem, ha megkapja ezt az összeget, kell-e adóznia utána? Vagy bármennyit követelhet, ha a maradó fél kifizeti neki, az nem plusz jövedelem? Válaszát előre is köszönöm.

Szja válásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válásnál, ha az egyik fél nagyobb összeget kap az ingatlan értékéből, mint amennyi járna neki, kell-e adóznia utána? Hogyan szerez tudomást erről az adóhatóság?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3