181 találat a(z) turizmusfejlesztési hozzájárulás cimkére

Bevallási határidő Esemény

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: év végéig marad a könnyítés Cikk

A turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-éig meghosszabbította. A turizmusfejlesztési hozzájárulást az év végéig tartó időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni, tájékoztat honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szálláshely-szolgáltatás, fizetővendéglátás Kérdés

Adózási határidők 2020. április 20-26. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Vendéglátó egység – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: a Tisza tó partján az a vendéglátással foglalkozó kft., amely idényszerűen (2019-ben a május-szeptember közöti időszakban) működött és jelenleg is van alkalmazottja, jogosult-e a munkáltatói és munkavállalói kedvezményekre a koronavírus miatt kialakult helyzetben? Az alkalmazott a 2019. szeptemberi bezárást követően takarított, leltározott, pénztárt vezetett, most kertet rendez, épületet tataroz. Attól, hogy hat hónapon belül nem működött effektíven, érvényesíthető a munkáltatói és munkavállalói kedvezmény, és a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetnie? Köszönöm.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 61/2020. (III.23.) kormányrendelet 2. §-a csak a negyedéves és az éves bevallási kötelezettségű adózóknak ad mentességet a 2020. 03-04-05-06.havi turizmusfejlesztési hozzájárulás megállapítására, bevallására és megfizetésére. Ezek szerint a havi bevallókra szándékosan nem vonatkozik ezen mentesség? Vagy a gyors jogalkotás során kimaradt a havi bevallókról való rendelkezés a jogszabályból? Köszönettel várom válaszát.

Üdülési jog – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hazai cég apartmanházat kíván építeni és ezt üdülési jog értékesítése révén kívánja hasznositani. Hány százalékos áfa terheli az üdülésijog-értékesítést? Fizetni kell-e az üdülési jog értékesítése miatt turizmusfejlesztési hozzájárulást?

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulunk Önhöz. (Magán)szálláshely-szolgáltatást végző áfásan adja ki a szállást, szálláshely-közvetítőn keresztül. A vendég "bruttó" árat fizet a közvetítőnek. Eddig az áfa alapját úgy állapítottuk meg, hogy a bruttóból visszaszámoltuk az áfa alapját. A vendégek továbbra is bruttót fizetnek, viszont ebből az összegből most már az áfán túl a turizmusfejlesztési hozzájárulást is meg kell fizetnünk. Helyes-e az a számítási mód, ha úgy állapítjuk meg az adóalapot, hogy a bruttóból visszaszámoljuk az áfát és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is? És az így kapott nettóra kerül felszámításra külön az áfa és külön a turizmusfejlesztési hozzájárulás? Így kvázi áthárításra kerül a turizmusfejlesztési hozzájárulás is a vendégre. Vagy a helyes az lenne, ha csak az áfával nettósítunk és ezt az alapot használjuk mindkét adónemnél, ezzel a turizmusfejlesztési hozzájárulás a cég kötelezettsége lesz. Válaszát előre is köszönjük!

"Turisztikai adó" Kérdés

Észrevételem a https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_9_Szallashely_szolgaltatas_xii kérdésre adott válaszához kapcsolódik. A kérdést feltevő, utolsó mondatában a "Turisztikai adó" -ra is rákérdez. Szerintem itt a turizmusfejlesztési hozzájárulásra gondol, amit 2020. január 1-jétől (mivel 5%-os áfakulcs alá került besorolásra a szálláshely-szolgáltatás) e tevékenységből származó bevételük után az alanyi mentes adózóknak is fizetniük kell. Bevallani évente egyszer, a tárgyévet követő február 25-éig a 20TFEJLH jelű Ányk-s nyomtatványon kell, az 5%-os áfakulcs alá tartozó árbevételük 4%-ának megfelelő összegben.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozó fő tevékenységi köre: Egyéb üzlethez nem kötött vendéglátás 561004, és alanyi mentes. Neki kell-e fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást?

Befizetési határidő Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs