29 találat a(z) transzferár-nyilvántartás cimkére

Tartozásátvállalás kapcsolt vállalkozások között Cikk

Kapcsolt vállalkozások között gyakran előfordul, hogy egyik a másiktól tartozást vállal át. Az ügylettel összefüggésben a tartozást átvállaló társaságnak milyen adófizetési és milyen bejelentési kötelezettsége keletkezik, szükséges-e transzferár-nyilvántartást készíteni? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Tartozásátvállalás kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Koronavírus: módosított adózási határidők és azok hatásai Cikk

Szeptember vége és október eleje sok szempontból a magyar adórendszer egyik legfontosabb mérföldkövének számít az idei évben. Ennek javarészt az az oka, hogy a tavaszi leállás miatt a kormány rendkívüli gazdasági intézkedéseinek részeként több bevallási és beszámolási határidő is módosult, őszre tolódott. Az Andersen Magyarország elemzésében ezeket veszi sorra.

Piaci ár meghatározása Kérdés

Szokásos piaci ár – transzferár-dokumentáció Cikk

Kétrészes írásunk a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentumok formai és tartalmi követelményeit ismerteti.

Szokásos piaci ár: a nyilvántartási kötelezettségről Cikk

2018-tól új rendelet szabályozza a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentum formai és tartalmi követelményeit. Írásunk – a korábbi szabályozással összehasonlítva – a legfontosabb elemeket vázolja.

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két középvállalkozás, akik kapcsolt viszonyban vannak. Az egyikük bérleti díjat és közös költséget számláz tovább, a kapott számlán szereplő összegnél magasabb áron. Az ügylet szerintünk megállapított piaci értéke 2019-ben 50 millió forint alatt maradt. A piaci értéket összehasonlító árak módszerével állapítottuk meg. Két, hasonló tevékenységet folytató vállalkozás rendelkezésünkre bocsátotta a bérbeadó és bérlő között kialakult árakat. Az itt látható árak hasonlóak a bérbeadótól kapott számlák áraihoz. A bérlő speciális tevékenységet folytat, ennél több ügyletről a környéken nincs tudomásunk. A társasági adónál a két vállalkozás a piaci ár és a számlázott ár különbségével módosítja adóalapját. Az áfát mindkét fél a piaci árnál magasabb összegben kiállított számlák alapján vallotta be. Kérdésünk, hogy szükséges-e szakértő által készíttetni transzferár-nyilvántartást, vagy elegendő a piaci ár bizonyítására a fentiekben említett – két vállalkozás által rendelkezésünkre bocsájtott – dokumentum?

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság kapcsolt vállalkozási jogviszonyban áll B és C társasággal. B társaság év közben beolvad C társaságba. Hogy kell elkészíteni a transzferár-nyilvántartást a tárgyévre? - Külön B és C társaságra a beolvadás előtti időszakra és utána a beolvadás utáni időszakra külön már csak a C társaságra, - B társaságra külön a beolvadásig, C társaságra a teljes évre együtt - vagy csak a C társaságra készül transzferár-nyilvántartás teljes adóévre, mivel a beolvadást követően jogutódként működik? Köszönöm válaszát!

A transzferár-dokumentáció hiányosságai, ellentmondásai az adózó ellen fordulhatnak Cikk

Egyre több és egyre eredményesebb a transzferárak területének vizsgálata hazánkban és nemzetközi szinten is. A kapcsolt vállalatok ma már nem úszhatják meg az ellenőrzések próbáját kiálló transzferár-nyilvántartás elkészítését. „Ha nem készítik el, akkor ügyletenként 2 millió forint bírságot is kiszabhatnak rájuk, ha azonban elkészítik, de nem dolgozzák ki eléggé, éppen e hiányosságokkal, ellenmondásokkal adják a fegyvert a hatóság kezébe.” – figyelmeztetett Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletágának vezetője a LeitnerLeitner workshopján.

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Bagdi Lajos! 2019. 10. 22-én tettem fel kérdést, a válaszára szeretnék reagálni! Először is köszönöm válaszát! A-B között nyilvántartás készítési kötelezettség van. Ez rendben. A-C között 2018-ban nincs, ez is rendben! A-C között 2019-ben akkor van nyilvántartás-készítési kötelezettség, ha a két ügylet összevonható, és a két ügylethez tartozó szerződések tárgya azonos! A - sós, illetve édes snack gyártásával, értékesítésével foglalkozik. B - édes teasütemények gyártásával, értékesítésével foglalkozik. A-C közötti szerződés 1.: A – az édes snack alapanyagát legyártja és átadja C-nek bérmunkavégzés címén ízesítésre, csomagolásra. A – változatlan formában, de nem változatlan áron tovább értékesíti! A-C közötti szerződés 2.: A – a C által gyártott édes teasüteményeket megvásárolja továbbértékesítés céljából. Véleményünk szerint a két szerződés tárgya nem azonos, a szerződés 2. nem kapcsolódik a termékértékesítéshez, így a két ügylet nem összevonható! Jól gondoljuk, önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Krisztina

Transzferár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni transzferár-nyilvántartás készítésével kapcsolatban! Adott két kapcsolt vállalkozás. „A” vállalkozás egyrészt bérmunkát végez „B” vállalkozás részére, tehát megkapja az alapanyagot, ízesíti, csomagolja és visszaadja „B” vállalkozásnak, másrészt teasütemények gyártását végzi „B” vállalkozás valamint további partnerek részére. „B” vállalkozás nem végső fogyasztó. „A” vállalkozás adatai: a létszám 10 fő alatti, az éves árbevétel sem éri el a határértéket, tehát mikrovállalkozás. „B” vállalkozás adatai: létszáma 2015. évben meghaladja az 50 főt, 2a 016. évben nem érte el, a 2017. évtől pedig 50 fő feletti. A szerződések alapján történő teljesítések általános forgalmi adó nélküli értéke az 50 millió forintot nem haladta meg. Az értékeket (pl. létszám adat) összevontan kell vizsgálni a besorolás megállapításánál? A leírtak alapján transzferár nyilvántartási kötelezettség fennáll-e az „A” vállalkozás esetében? Válaszukat előre is köszönöm!

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyilvántartás-készítési kötelezettek körével kapcsolatban van egy kérdésem. Adott 3 cég. A-B-C A – középvállalkozás 60 fő felett B – kisvállalkozás 10 fő felett C – mikrovállalkozás 10 fő alatt Kapcsolt vállalkozásban áll egymással: A – B egymás közötti számlázás meghaladja az 50 millió forintot 2018-ban és 2019-ben is. A – C egymás közötti számlázás 2 ügylet tekintetében sem haladja meg az 50 millió forintot 2018-ban. C számláz szolgáltatást, nem éri el az 50 millió forintot 2019-ben. C számláz termékértékesítést, amit A változatlan formában, de nem változatlan értéken értékesít nem éri el az 50 millió forintot. De 2019-ben együttesen a két ügylet várhatóan el fogja érni az 50 milliós összeghatárt. A kérdésem: ki kötelezett nyilvántartás-készítésre 2018-ban és 2019-ben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Krisztina

NAV-tájékoztató a transzferár-nyilvántartásról Cikk

Azoknak az adózóknak, akiknek transzferár-nyilvántartást kell vezetniük és üzleti évüket 2018. december 31-ei fordulónappal zárták, 2019. május 31-éig a tavalyi, kapcsolt vállalati ügyleteikről új formában kell elkészíteniük transzferár-dokumentációjukat. A határidő megegyezik a társaságiadó-bevallási határidővel.

Kapcsolt vállalkozásnak számít-e? Kérdés

Egy középvállalkozás tulajdonosi szerkezete jelenleg 2 belföldi magánszemély 50-50%-os megoszlásában van. A vállalkozás a tulajdonosi szerkezet megváltoztatását tervezi. 20%-kal egy 3. magánszemély szállna be, akinek többségi befolyása van egy kft.-ben – közeli hozzátartozó kapcsolat áll fenn a jelenlegi egyik tulajdonossal. További 20%-kal szállna be egy 4. magánszemély, akinek többségi tulajdonlása van egy nagyvállalatban – rokoni viszony áll fenn a jelenlegi másik tulajdonossal. A két eredeti tulajdonos tulajdonrészei 30-30%-ra csökkennének. Az új tulajdonosi szerkezet alapján kapcsolt vállalkozásnak fognak-e minősülni? Miután magánszemélyként szereznek tulajdonrészt, a transzferár-nyilvántartás fog-e rájuk vonatkozni? Valamint a folyó, illetve lezárt uniós forrású fejlesztések összeadódnak-e? Megtisztelő válaszukat ezúton is nagyon köszönjük! Üdvözlettel, Kiss Anna

Szokásos piaci ár Kérdés

Tisztelt Szakértők! Állásfoglalásukat szeretném kérni a következő témában. Egy kereskedelmi tevékenységet folytató „A” Kft. független beszállítójától árut vásárol, amit ugyanilyen áron értékesít „B” Kft.-nek. „A” és „B” kapcsolt vállalkozások. Ez az árképzési gyakorlat megfelel a piaci árnak? Szükséges transzferár-nyilvántartást készíteniük a társaságoknak? Ha esetleg néhány százalékkal magasabb áron adja tovább, de alacsonyabb áron, mint egy független félnek, akkor az még beleférhet egy piaci ársáv fogalmába? Köszöntettel: István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close