44 találat a(z) tevékenységi kör cimkére

Gépbérbeadás Kérdés

Kata adózó szállásadása Kérdés

Flottakezelés Kérdés

Katafizetési mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves véleményét: katás egyéni vállalkozóként könyvelőként dolgozom, a bevételem 100%-ban e tevékenységből származik. Az adófolyószámlámat felülvizsgálva láttam, hogy a 04.14-én esedékes kataelőírást "Covid nemzetgazdasági enyhítés" c. visszatörölték. A korábbi évben pár hónapig foglalkoztattam egy személyi edzőt, ami miatt a tevékenységi kört is bővítettem. Azonban ő már másfél éve nem dolgozik, tehát bevételem sincs e tevékenységből. Az övtj kódot azonban nem töröltem a vállalkozásomból. A NAV azt a tájékoztatást adta, hogy a kedvezmény engem ugyanúgy megillet, hiszen a törzsadatomban szerepel a tevékenységi kör, és annak ellenére jár, hogy nincs ebből bevételem. A bevételi korlátra tett kérdésemre azt a választ kaptam, hogy azt nem kell a katásoknak figyelembe venniük, egyszerűen ha a tevékenységeik között szerepel mentes tevékenység, akkor jár a kedvezmény. Hozzáteszem, hogy nem érzem jogosnak a kedvezmény igénybevételét, ezért törlöm ezt az övtj kódot a vállalkozásomból, hiszen nem végzem ezt a tevékenységet. Akkor fentiek szerint a kormányrendelet szerinti bevételi feltételt nem is kell figyelembe venni? Válaszát előre is köszönöm!

Katamentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás bt. vagyok. Milyen nyomtatványon kell kérnem a katafizetés alóli mentességet ügyfeleim részére? A NAV tájékoztatása szerint ez automatikusan történik, ha ez szerepel a tevékenységi körben. De mi van akkor, ha van ilyen tevékenység, de az ügyfelem nem gyakorolja? Köszönöm!

Kormányrendelet 47/2020 (III. 18.) ágazatok (TEÁOR '08 szerint) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pontosítást szeretnék kérni a kihirdetett kormányrendelettel kapcsolatosan 47/2020. (III. 18.) hogy mely tevékenységi köröket értik (TEÁOR '08 szerint) a meghatározott ágazatok alatt? (Ugye most a járulékfizetés és közterhek megfizetése alóli is mentesség miatt érdekel.) "A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok..." Köszönöm!

Fenyőfa-árusitás Kérdés

Egy bt.-nek a tevékenységi körében szerepel az "egyéb nem bolti kiskereskedelem". Decemberben fenyőfa árusitással is akar foglalkozni. Az árusitáshoz elegendő-e a nyugtaadás, és a kézi számla? A fő tevékenysége – amellyel foglalkozik nem kereskedelmi tevékenység – pénztárgépet nem használ. Köszönettel!

Eszköz bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely a tevékenysége végzéséhez szükséges ingatlant (melegkonyha étel kiszállításához) bérli a kft. két tulajdonosától. Az ingatlan maga tehát bérelt, viszont a benne lévő eszközök a kft. tulajdonában vannak. Most szünetelteti a tevékenységét, viszont az ingatlant bérbeadná, hogy addig se álljon, hanem valaki dolgozzon benne. A bérbeadás úgy történne, hogy az ingatlant magát a két tulajdonos mint magánszemély adja bérbe (mivel az ő tulajdonuk), az eszközöket viszont a kft. adja bérbe (mivel azok a kft.-é). A kérdésünk az lenne, hogy a kft. az eszközöket milyen formában adhatja bérbe? Tevékenysége közé felveszi az eszközbérbeadást (773 kölcsönzést), vagy pedig mivel az eszközök az ingatlanba be vannak építve és így ezek bérbeadása is ingatlan-bérbeadásnak számít, tehát a tevékenység közé az ingatlan-bérbeadást kell felvennie, és be kell jelentkezniük az áfa alá, ha áfásan szeretnék bérbeadni?

Automata-bejelentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan presszónak – legyen akár kft., akár egyéni vállalkozó üzemeltetésében –, ahol Darts játékautomata van, most ezt regisztrálnia kell a NAV Avtomata nyomtátványon. Az Avtomata nyomtatványon a vállalkozó az Övtj számot (932902 ) is köteles közölni. A 932902 viszont nem szerepel az egyéni vállalkozó tevékenységei között, emiatt szükséges-e bővíteni a tevékenységi kört? Válaszát előre is köszönöm.

Tevékenységi kör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szövetkezet szerződést kötne önkormányzatokkal gyerekek nyári táboroztatására, a szállás, étkeztetés, személyszállítási feladatokat látná el "alvállalkozók" közreműködésével. Szükséges-e, hogy a saját neve alatt eljáró közvetítő is rendelkezzen a TEÁOR'08 55. szállás, 56. vendéglátás, 49.3 személyszállítás tevékenységekkel és a kapcsolódó engedélyekkel? Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó olyan tevékenységre szeretne számlázni, amelyhez nincs végzettsége, ezért úgy gondolta, munkavállalót vesz fel (napi 2 órára) ezzel a képesítéssel. Kérdésem: jogosan számlázhat így az egyéni vállalkozó? Ha igen, akkor a másik kérdésem az lenne, hogy a felvett személy munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban vagy egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazható-e? Válaszát előre is köszönöm!

Tevékenységi körök kiválasztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját tervezésű képeslapok értékesítse esetén, amelyek interneten keresztül kizárólag digitális formában letölthetők, milyen tevékenységi kört szükséges felvenni?

Import Bosznia-Hercegovinából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg is működő kft.-m szeretné bővíteni a tevékenységi körét. Boszniából szeretnénk feldolgozott faárut importálni. A cégünk jelenleg csak magyarországi tevékenységet folytat. A boszniai cégtől való behozatalhoz milyen engedélyek szükségesek? Egyátalán mire kell bővíteni a tevékenységi kört? Köszönöm válaszát! Tamás

Tevékenységi kör bővítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásom TEÁOR száma 4941 és 5224. Ha targoncát szeretnék bérbe adni, akkor bőviteni a 7739 TEÁOR számmal kell? Válaszát előre köszönöm.

Kata és ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény 3. § (2a) bekezdésével kapcsolatban felmerült kérdésben kérem szíves közreműködését. Álláspontja szerint fennáll-e a hivatkozott jogszabályhely szerinti tilalom abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó az adóévben a kisadózók tételes adója szerinti adózást választotta, tevékenysége körében az „általános üzletviteli tanácsadás” szerepel, az általa e jogviszony alapján ténylegesen ellátott feladata – elnevezéstől függetlenül – megegyezik a más jogviszony (ahol van olyan jövedelem, aminél a közteherviselési kötelezettségek teljesítése az általános szabályok szerint történik és az ekho-választás egyéb feltételei is fennállnak) alapján ellátott és az ekhóval érintett tevékenységgel? Közreműködését köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close