114 találat a(z) termékértékesítés cimkére

Termékértékesítéshez kapcsolódó alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termék értékesítéséhez elengedhetetlen műszaki leírást, illetve rajzot külső vállalkozással készítteti el a cég. Kérdésem, hogy ez a gazdasági esemény alvállalkozói tevékenységnek minősül-e?

Háromszögügylet és fuvarozás összefüggése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A következő kérdéseim lennének: Holland kapcsolt vállalkozásunktól termékeket szerez be a magyar cégünk, és ezt a terméket értékesítjük a cseh vagy osztrák, szintén adóalany vevőnknek. A termék nem kerül be Magyarország területére, hanem közvetlenül Hollandiából Ausztriába, illetve Csehországba szállítják. 1. eset: ha a fuvarozást a holland vállalkozás szervezi, majd továbbszámlázza a magyar cégnek, a magyar cég pedig továbbszámlázza az osztrák vevőnek, ebben az esetben háromszögügyletnek minősül-e az ügylet a magyar fél szempontjából? Ha nem háromszögügylet, akkor az áfabevallás mely során kell bevallanom a beszerzést és értékékesítést? Az értékesítésről vevő részére kiállított számlában milyen áfa-megjelölést szerepeltessek? 2. eset: Ha a vevő intézi a fuvarozást és ő viseli a költségét, akkor a fenti ügylet háromszögügyletnek minősül-e? Ha nem háromszögügylet, akkor hová kell beraknom a beszerzett és értékesített terméket az áfabevallásban? Minek minősül a beszerzés és értékesítés? Az értékesítésről kiállított számlában milyen áfa-megjelölést szerepeltessek? 3. eset: Ha a termék fuvarozásának költségét külön számlában számlázza ki számunkra a beszállító (több fuvar költségét egy számlában számlázza), akkor ez is háromszögügyletnek minősül-e, ha a fuvarozott termék értékesítése háromszögügylet volt. Vagyis ugyanúgy kell-e bevallanom, kezelnem, mint a termékértékesítést? Vagy közösségen belüli szolgáltatásnyújtás lesz? Köszönettel: Kiss Anita

Termékértékesítés az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi egyéni vállalkozó az USA-ba értékesít úgy termékeket, hogy a termék legyártását és a megrendelőhöz szállítását egy USA-beli cég vállalja. A magyarországi egyéni vállalkozó csupán a terméken szereplő egyedi motívumot, képet készíti el. A gyártó cég ez alapján a termékre rányomtatja a motívumot vagy képet, majd kiszállítja azt. A termék fizikailag nem kerül Magyarországra. Szolgáltatásnyújtásnak vagy termékértékesítésnek tekinthető-e ez az eset? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Köszönöm válaszát!

5 százalékos áfa termékértékesítés és fuvarozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő Hölgy/Úr! Próbáltam keresni a 2007. évi CXXVII. törvényben egyértelmű választ a kérdésemre, de nem vagyok biztos benne, hogy helyesen értelmezem a szabályokat. Orvosi reagenseket értékesítünk belföldre, melyek áfája 5 százalék mind a törvény, mind az engedélyünk alapján. Van olyan partner, akinek például egymillió forintért számlázunk árut, de van fuvarozási költség is, amely kétszázezer forint csak. Adóalapnak ilyenkor az 1 200 000 forintot veszem, az áfa pedig mindkét tételre 5 százalék, azaz 60 000 forint. A VTSZ szám 3822, és nem jelölöm külön a fuvarozást mint szolgáltatást. Kérem a segítségét, helyesen járok-e el, ha így állítom ki a számlát. Szíves segítségét előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

EU-ban is dolgozó "mozgóbüfé" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás, streetfood keretében például lángost és szalámit szándékozik árulni, Magyarországon is és Ausztria, Németország területén. A kérdés, ez termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Mi a teljesítés helye, és ha ez így törvényesen megoldható, milyen bizonylatot ad a vásárlóknak külföldön? Lehet alanyi mentes a vállalkozás? Köszönettel.

Időszakos elszámolású termékértékesítés? Cikk

Időszakos elszámolású termékértékesítésnek minősül-e, ha a szállító az egyedi megrendelésben megrendelt termékek adott tárgyhónapon belüli részszállításait havonta egy alkalommal számlázza a megrendelő felé, minden hónap utolsó napját tekintve teljesítési időpontnak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Időszakos elszámolású termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Címzett! Társaságunk alábbi feltételekkel megkötött szállítási szerződés szerinti egyedi lehívásokon alapuló teljesítései időszakos elszámolású termékértékesítésnek minősülnek-e? Felek megállapodnak abban, hogy Megrendelő az egyedi megrendelésben megrendelt Termékek ellenértékét a Felek eltérő megegyezésének hiányában a teljesítést követően, az adott hónapban keletkezett szállítólevek vagy átadás-átvételi jegyzőkönyvek alapján 5 naptári napon belül a Megrendelő által kiállított teljesítési igazolás alapján elkészített részszámla ellenében, a számla Megrendelő általi kézhezvételétől számított 30 napon belül, átutalással fizeti meg Szállító részére. Felek megállapodnak, hogy Szállító az adott tárgyhónapon belüli részszállításokat havonta egy alkalommal, minden hónap utolsó napját tekintve teljesítési időpontnak számlázza a Megrendelő felé. Köszönettel

Új áfaelőírások a közösségi termékértékesítésekre Cikk

Az áfamentes közösségi termékértékesítésekre vonatkozó szabályok már jóideje borzolják a vállalkozások idegeit. Az adóhatóság ugyanis nem egyszer tagadja meg az ilyen ügyletekre jutó adómentességet arra hivatkozva, hogy az áru nem hagyta el az országot. Az EU minap elfogadott javaslata ugyan egyértelműsít a szabályokon, azonban az azoknak való megfelelés komoly bürokráciát igényel az EU-ba értékesítő cégektől – hangsúlyozza a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Termékértékesítés, ha a termék nem jön be az országba Kérdés

Termékértékesítést bonyolítunk le magyar partnernek úgy, hogy az áru nem jön be Magyarországra, Hollandiából megy Csehországba, a cseh partner intézi a szállítást, viszont a magyar partnernek kell kiszámlázni a termékértékesítést. A kérdésem az lenne, hogy 27 százalékkal számlázom ki a magyar partneremnek?

Fordított áfa termékértékesítés esetén Kérdés

Fordított áfa esetén a termékre előleget kérnek be. Az előlegszámla tartalmaz-e áfát, vagy az előlegszámlán csak fel kell tüntetni, hogy fordított áfás termékértékesítés. Tehát nincs áfa feltüntetve? Az áfatörvény 6/B melléklete szerinti értékesítés előleg számlájának áfa megitéléséről kérdezem Önöket.

EU termékértékesítés Kérdés

Magyar cég értékesít osztrák adólany társaság részére gépet, melynek leszállítását az osztrák EU-s adószámmal rendelkező adóalany németországi szállítási címmel kéri. Hogyan kell eljárni a magyar cégnek, milyen számlázás, dokumentálás szükséges az ilyen típusú EU-s értékesítéshez?

Több ügylet számlázása: termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Megtehetik-e termékértékesítés esetén az eladók, hogy egy vevővel időszakos elszámolásban állapodnak meg, és eszerint számláznak? Tehát 10 db szállítólevél időpontja június különböző napjaira esik. A rajtuk szereplő tételekről készült számla kelte 06. 29., a teljesítés időpontja 07. 29., fizetési határidő 07. 29. Helyes-e így a számlázás?

Termékértékesítés: magyarországi eladó 3. országból Kérdés

Magyarországi kft. terméket értékesít Lengyelországba úgy, hogy a terméket Oroszországból Lengyelországba szállítják közvetlenül DAF és Lengyelországban a vevő nevére vámkezelik. Melyik bevallási sorba kerül az orosz áru beszerzés számlája? Melyik bevallási sorba kerül a lengyel partnernek kiállított értékesítés számla? A szállítással Oroszországból Lengyelorszég határárig egy magyarországi fuvarozót bízott meg a magyar eladó. (Az útvonal nem érinti Magyarországot.) Melyik bevallási sorba kerül a fuvarozó adómentes számlája?

Belföldi bt. értékesítése EU-s országba Kérdés

Tisztelt Szakértők! Hogyan kell bevallani az áfát (az áfasorok megjelölésével) azon (játék nettó értéke legyen estünkben 100 000 Ft) termékértékesítés esetén, melynél az eladó belföldi áfaalany bt. (általános szabályok szerint adózik) és a vevő EU-tagállamban élő magánszemély. A eset: vevő nyilatkozik, hogy a terméket hazautazáskor magával viszi. B eset: postai úton kézbesíti eladó a vevő részére a terméket a számlával együtt.

Szolgáltatás vagy termék, áfás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Német vállalkozó (A) építészeti, tervezési munkálatok elvégzését rendeli meg egy magyar mérnöki irodától (B), Németországban felépítendő ingatlanához. A komplex megrendelés tartalmazza az ingatlan makettjának elkészítését is. A mérnöki iroda ezen tevékenység teljes elvégzésével egy másik magyar vállalkozást (C) bíz meg. A makettkészítés – egyedisége miatt – drága tevékenység, anyagigénye mindössze 8-12 százalék között mozog. Szállítása is nagy gondosságot igényel, ezért „C” vállalkozó szállítja „A” telephelyére az elkészült makettet saját szállító eszközén. Kérdésünk, hogy termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás „C” vállalkozó tevékenysége? Milyen számlát állít ki „C” vállalkozó „B”-nek áfa tekintetében? Hogyan jár el helyesen „B” vállalkozó az „A” vállalkozó felé számlázáskor? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3