19 találat a(z) tenyészállat cimkére

Tenyészetbe állítás áfabizonylata Kérdés

Tenyészállatok nyilvántartása Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Tenyészállat értékhelyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly év közben átvettem egy céget, amely kutyatenyésztéssel is foglalkozik. A könyvelési anyagot hiányosan adták át, a régi könyvelő nem elérhető, az ügyvezető a régi könyvelővel takarózik, így teljesen tanácstalan vagyok. Van két tenyészkutya a 151. számlaosztályban, a gondom a 157. Tenyészállatok értékhelyesbítése és a 417. Értékelési tartalékkal van. Ezek az összegeket még a 2016. évről vannak a nyitóban, és a kartonon csak annyi információ van, hogy 7 db kutya. 2016 óta nincs mozgás ezeken a főkönyvi számlákon. Először arra gondoltam, hogy a két tenyészkutyát értékelték. Kérdéseim: 1. A kiskutyák születése emeli a szülők értékét? 2. Az el nem adott tárgyévben született kiskutyákat így kell könyvelni? Ha esetleg már találkozott ezzel a témával, nagyon megköszönném ha bővebben írna róla! Köszönettel: Filip Emese

Tenyészállat hízóba állítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tenyészállat hízóba állításának tételes könyvelését szeretném megkérdezni öntől számadatokkal. Tenyészállat bruttó értéke 450 000 Ft, maradványérték 100 000 Ft, elszámolt értékcsökkenés 350 00 Ft, súlya 400 kg, elszámoló ár a készletben 400 Ft/kg. (Eszközből kivezetés és készletbe bevételezés). Köszönöm: Tisztelettel: Szücsné

Mezőgazdasági őstermelő 08-as bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első kérdésem az lenne, hogy őstermelő őstermelőtől vásárolhat-e felvásárlási jegy kiállításával: állattenyésztéssel foglalkozik és tenyészállatokat vásárolt felvásárlási jegy kiállításával. Továbbiakban szeretném kérdeni, a felvásárlás tényét az aktuális hónap 08-as bevallásában bevallja. Ezáltal a további, következő hónapoktól kell-e 08-as bevallást benyújtania? Előre is köszönöm válaszát.

Kutya mint tenyészállat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi – kutyatáp elszámolása – kérdésemhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy a cég telephelyét őrző, valamint a szarvasmarhákat hajtó kutyákat (amelyek már több éve vannak a telephelyen) mi alapján lehet a tárgyi eszközök közé felvenni (a tulajdonos hozta őket, nem pénzért vásárolták), amiatt, hogy a részükre vásárolt kutyatáp elszámolható legyen? Köszönöm.

Építmény bérbeadása, tenyészállat, számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. 2014. évben magánszemélytől nagy értékű ingatlant vásárolt, mely gazdasági épületekből (állattartásra alkalmas) és udvarból áll. Ezeknek az épületnek egy részét szeretné bérbe adni egyéni vállalkozónak állattartás céljára. Kell-e felszámítani áfát a bérbeadás díjának kiszámlázásakor? A kft. tevékenysége között szerepel a bérbeadás. Az egyéni vállalkozó vásárolhat-e etetőberendezéseket a bérelt ingatlanra? 2. Egyéni vállalkozó tenyészállatot vásárol (szarvasmarha). Az szja-törvény 11. sz. melléklet II. 2.d.pontja alapján, akár egy összegben is elszámolható a tenyészállat beszerzési ára, de választható, hogy értékcsökkenés útján több év alatt számolom el. Ha egy összegben számolom el, akkor az de minimis támogatás? Ha nem, akkor a korábban elkülönített fejlesztési tartalék felhasználható-e a tenyészállat vonatkozásában? 3. Egyéni vállalkozó számlát állít ki áfa fizetésre kötelezett adózó részére. A szolgáltatás díjába pl. vetés beszámítódik a vetőmag értéke is, vagy műtrágyázás esetén a műtrágya értéke. Helyes ez a megoldás, vagy meg kell bontani és külön a vetésről és külön a vetőmagról kell kiállítani a számlát. 4. Mg-i e.v. termőföldet vásárol, de még nem tudja használatba venni 2 évig. A jelenlegi bérlő a bérleti díjat megfizeti. Ez a magánszemély vagy az egyéni vállalkozás bevétele? Van utána valamilyen adófizetési kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kutyatenyésztő egyéni vállalkozó várhatóan több hónapig nem fog bevételhez jutni. Felmerült a szüneteltetés lehetősége. A kutyatenyésztés kapcsán egy-két anyaállattal rendelkezik. A kérdésem az, hogy az ő etetésük, fenntartásuk gazdasági tevékenységnek minősül-e? Ön szerint szüneteltetheti a vállalkozói tevékenységét? Köszönettel.

Tenyészállat, készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szarvasmarha-tenyésztéssel foglakozik. Év végén a növendék állatokat készletre veszik (T 241 – K 581), amely tételt a nyitást követően rendeznek (K 581 - T 241). A kétévesnél idősebb állatok tenyésztésbe lesznek állítva év végén (T 151 – K 582) Helyesen könyveli le a leírtak alapján a cég az állományváltozásokat? Köszönöm.

Tenyészállatok amortizációja Kérdés

Az őstermelőnek van 370 darab anyajuh tenyészállata. (Egy juh ára 30 000 forint) Juh létszámnyilvántartót vezet a tenyészkód alapján. Az anyajuhokat tárgyi eszköz nyilvántartón 50 százalékos értékcsökkenési leírással elszámolhatja-e a 1753-as bevallás értékcsökkenés sorában?

Tenyészállat elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként állattenyésztéssel foglalkozunk, törzsliba állományunk van, azaz a több évig tartott libaállománnyal tojást termelünk, azt kikeltetjük és napos libaként értékesítjük. Az Szja tv. rendelkezései szerint a tenyészállatokat tárgyi eszközként kell nyilvántartani, a tenyészállat beszerzési ára, valamint a tenyészállattal kapcsolatban a tenyésztésbe állításig felmerült anyagkiadás és a mások által végzett munka igazolt összege tekintetében a magánszemély választhatja, hogy azt a felmerülés évében költségként elszámolja, vagy azzal az értékcsökkenés alapját növeli. A fentiek szerint a tenyészállatokat a felmerülés évében költségként elszámolhatjuk, vagy azzal az értékcsökkenés alapját növeljük. Egy tenyészliba beszerzési ára 5000-7000 Ft között van, az tenyészállatok beszerzés ára tárgyévben nem került kifizetésre, pénzügyi rendezésre. Az Szja tv. rendelkezése szerint el szeretnénk számolni a felmerülés (a beszerzés) évében a beszerzési árat költségként, kérdésünk, hogy a beszerzés évében elszámolhatjuk költségként egy összegben a libák beszerzési árát (mint kis értékű tárgyi eszközt), annak ellenére, hogy pénzügyileg nem kerültek rendezésre a beszerzési számlák?

Tenyészállatok értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági tevékenységet folytat, tejelőtehén-tenyésztéssel is foglalkozunk. A tehenek értékcsökkenési leírásával kapcsolatban lenne kérdésem. A számviteli törvény szerint a tehenek értékcsökkenése 25 százalék, tehát négy év alatt írjuk le őket a maradványértékig. A társaságiadó-törvény szerint hogyan helyes a tehenek értékcsökkenése? A társaságiadó-törvény az alábbiakat tartalmazza az 1. számú mellékletben: a számvitelről szóló törvény szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés (ideértve az egy összegben elszámolt értékcsökkenési leírást is) érvényesíthető (...) f) tenyészállatok esetében. Ezen pont alapján a társasági adó szerinti értékcsökkenésnél alkalmazhatjuk ugyanúgy a 25 százalékos leírási kulcsot? Maradványértékkel a taotörvény szerint nem számolhatunk? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Gál Veronika

Készletek piaci értékre értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tejhasznú szarvasmarhák tartásával foglalkozik. A növendék állatokat a készletek között tartjuk nyilván. Értékesíteni csak a selejt állatokat értékesítjük vágóállatként, haszonállatot nem értékesítünk, mivel ezek tenyészállataink utánpótlása. Vágóállatként sokkal kevesebbért lehet eladni az állatot, mint haszonállatként. Az év végi készletértékelés alkalmával helyesen járok-e el, ha nem tekintem a selejt állat értékesítési árát piaci árnak, hanem azt vizsgálom, hogy mennyi lenne a piaci ár, ha mint haszonállat értékesíteném az állatot? Milyen nyilatkozatokkal, igazolásokkal tudom alátámasztani a piaci árat jelen esetben, ha társaságunk nem értékesített haszonállatot?

Méhek elszámolása Kérdés

Egy kft. méhészettel kezdett foglalkozni. Kérdésem a méhcsaládok elszámolására irányul. Annyit sikerült kiderítenem, hogy a taoban és számvitelben tenyészállatként kell kezelnem. Kérdéseim: kell-e a 6/7 számlaosztályokat használnom. Bekerülési értéknek elég a vásárlási érték, vagy mást is figyelembe kell vennem? Az év végén megmaradt méznek hogyan számolom ki az önköltségét? Milyen költségeket veszek figyelembe a méheknél, melyek beleszámolhatók az önköltségbe (pl. utaztatási, gyógyszerezési, stb. költségek)? Van-e olyan szakkönyv, amiben részletesen utána tudok nézni ennek a kérdéssornak? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adóalap megosztása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Tulajdonos-ügyvezető halála – cég működése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szerződés szerinti bér

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close