35 találat a(z) telekadó cimkére

Telekadó továbbszámlázása Kérdés

Telekapport és a telekadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném az állásfoglalását kérni. Az egyik cégünk jelentős értékű telket fog apportálni a leányvállalata felé. Miután január 1-jén az anyacégnek volt a tulajdonában a telek, ezért a jelentős összegű telekadót részére vetették ki. Jól gondolom-e, hogy az értékbecslő állapítja meg az apport értékét, melynek fedezetet kellene nyújtani a főkönyvi telek értékére és a telekkel kapcsolatos költségekre, ráfordításokra, másként veszteséges az apport. Más módja nincs annak, hogy az anyacég által elszámolt és kifizetett telekadó átkerüljön a leánycég könyveibe, hisz majd a következő évben a leánycég, mint tulajdonos elszámolja a részére kivetett telekadót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varró Mária

Magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlant ad bérbe, a kifizető minden hónapban levonja és bevallja az szja-t. A magánszemély a bérleti díjon felül meg akarja téríttetni a bérbe vevővel az ingatlanhoz kapcsolódó építményadót és telekadót, ami a magánszemély nevére szól az önkormányzat adókivetése alapján. Az a kérdésem, hogy a magánszemély továbbszámlázhatja 100%-ban az említett helyi adókat, vagy ugyanúgy, mint a bérleti díj összegéből, szja-t kell levonni a kifizetőnek az év elején adott nyilatkozat alapján? Válaszát előre is köszönöm V.G.

Március 15.: adófizetési határidő Cikk

Március 15-e egyes helyi adók, illetve helyiadó-előlegek megfizetésének határideje.

Ne feledkezzen meg a közelgő adófizetési határidőkről! Cikk

Szeptember 15-e egyes helyi adók, illetve helyiadó-előlegek megfizetésének határideje.

Ma lejár a fizetési határidő! Cikk

A nemzeti ünnep miatti munkaszüneti nap miatt az előírt március 15-ei határidő miatt valójában legkésőbb a mai napon kell befizetni a különféle helyiadókat és a gépjárműadó első félésévi adóelőlegét. a határideje több közteher – gépjárműadó, illetve különféle helyi adók – megfizetésének. A befizetés tényleges határideje – tekintettel a március 15-ei nemzeti ünnep miatti munkaszüneti napra – március 16-a.

Befektetési céllal vásárolt ingatlan könyvelése és adói Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretnék segítséget kérni: - egy gépkocsi-értékesítéssel és -bérbeadással foglalkozó cég vásárolt egy ingatlant befektetési céllal (nem fogják sem kiadni, sem munkavégzés nem folyik majd ott), - ebben az esetben nem kell telephelyként a NAV-nál bejelenteni? - a helyi önkormányzathoz be kell külön jelentkezni az építményadóra és a telekadóra? - és iparűzési adóra? Tevékenység nem folyik ott. - értékcsökkenése évi 2% lesz? Köszönöm szépen a segítséget!

Ingatlan vétele bérlőkkel együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves szakmai véleményüket. Ügylet: "A" cég tulajdonában van egy ingatlan. "A" cég az ingatlan bérbeadását, illetve az ingatlan értékesítését adókötelessé tette. "A" cég bérbeadás útján hasznosítja az ingatlant. A bérleti szerződések szerint a bérlőknek a bérleti díjat negyedévente, előre, a negyedév első hónapjának 5. napjáig kell megfizetniük a bérbeadó részére. "A" cég az aktuális negyedév második hónapjának 16. napján eladja (ez az áfa szerinti teljesítési időpont) az ingatlant "B" cég számára. "B" cég adókötelessé tette valamennyi ingatlanértékesítését, és -bérbeadását. 1. Az adásvételi szerződés az alábbiakról is rendelkezik: a) Az építményadó és telekadó tárgyévi, arányos részét "B"-nek meg kell térítenie "A" felé. b) Az ingatlan eladásakor "A" egyes bérlőkkel szemben, bérleti díj (és a hozzá kapcsolódó rezsiköltségek) jogcímen fennálló követelései és kötelezettségei "B"-t illetik. c) Az ingatlan eladásakor "A" egyes bérlőkkel szemben, óvadék, kaució stb. (szerződést biztosító mellékkötelezettségek) jogcímen fennálló kötelezettségei (esetleg követelései) "B"-t illetik. Kérdések: Az a)-c) pontok szerinti ügyletek – adásvételi szerződéshez, mint főszolgáltatáshoz kapcsolódó ügyletnek minősülnek, az áfa mértéke megegyezik az adásvételi szerződés áfakulcsával? – nem tartoznak az áfa hatálya alá, csak pénzügyi rendezést igényelnek? – nem kapcsolódnak az adásvételhez, de áfás az ügylet? Köszönettel: Szekeres Zsolt

Helyi adók: így változtak a szabályok Cikk

Idén nyártól is változtak és 2017. január 1-jétől is módosulnak a helyi adókra vonatkozó előírások. A LeitnerLeitner adózásról érthetően című blogja összefoglalta az új szabályokat.

Korrigált forgalmi érték bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha egy önkormányzat az építményadó és/vagy a telekadó alapjának meghatározásakor az ingatlan korrigált forgalmi értékét veszi alapul, akkor az adózónak van-e adóalap-változás bejelentési kötelezettsége az önkormányzat felé, ha az ingatlan ugyan a tulajdonában marad, de az értéke a piaci viszonyok megváltozása okán csökkenhet/nőhet? Milyen dokumentum(ok) szolgál(hat)nak ennek az értékváltozásnak (adóalap-változásnak) az alátámasztására? Ha az önkormányzat kezdeményezi az adóalap-változást, mivel tudja ezt hivatalosan, jogszerűen alátámasztani? Válaszukat előre is köszönöm Szekeres Zsolt

Építmény-, telekadó és társai: amit tudni kell a részletekről Cikk

Közeledik a különböző helyi adók idei második részletének befizetési határideje. Az ingatlanárak elszabadulása miatt nagy körültekintést igényel az adózóktól, hogy egyre több önkormányzat a korrigált forgalmi érték alapján adóztatja az építményeket és a telkeket. Felhívjuk a figyelmet más helyi adók megállapítási sajátosságaira is.

Itt az idő: fizetni kell az adóelőlegeket! Cikk

Két héten belül fizetni kell a helyiadó-előlegeket.

Új előírások a helyi adókban Cikk

Az iparűzési adótól a telekadón át az építményadóig módosul a helyi adókról szóló törvény, javarészt 2017-től, de némelyik passzus már az idén.

Az iparűzési adótól a katáig: változások a helyi adókban Cikk

Kata, iparűzési adó, építményadó, telekadó, új fogalmi definíciók: az adócsomag számos ponton változtat a helyi adókról szóló törvényen.

Helyi adók Kérdés

Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték egy ingatlanra, hogy üzemközpont. Az adózó úgy nyilatkozott, hogy az üzemközponthoz 8 ingatlan tartozik, és mivel az üzemközpont mezőgazdasági hasznosítást jelent, ezért mentesül a telekadó, építményadó alól, mivel minden – még az iroda művelési ágú épület is – összefügg a mezőgazdasággal. Az építményadóban csak a Htv. 13. § h) pontja ad mentességet, de ebben nem szerepel üzemközpont. A telekadóban pedig a 19. § b), illetve d) pontja, de itt sem olvasható üzemközpont-mentesség. Számomra egyértelmű, hogy nem kaphat mentességet, de hogyan kezelendő az ügyfél nyilatkozata, ugyanis az Art. 97. § 5. pontja szerint bizonyítási eszköz és bizonyítékok: ... az adózó nyilatkozata?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ

Széles Imre

tb-szakértő

Konszignációs raktár

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs