41 találat a(z) telekadó cimkére

Ingatlanbérlés triple net szerződéssel Kérdés

Alaptörvény-ellenesnek minősített és megszüntetett az Ab egy helyi adókról szóló jogszabályi rendelkezést Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 4/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelete 5. §-át, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny 2023. évi 83. számában olvasható.

Kúriai határozat a telekadóról, további hét határozat és hat rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 28. számában összesen hat rendelet és nyolc határozatot hirdettek ki, közöttük többek között a telekadó mértékének helyes megállapításáról szóló Köf.5.023/2022/11. számú kúriai határozatot.

Telekadó mértékének alaptörvény-ellenességéről és megsemmisítéséről döntött az Alkotmánybíróság Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) 27/2022. határozatában alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének a telekadóról szóló 14/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendeletének 2. §-át , továbbá megállapította, hogy e paragrafus a Győri Törvényszék előtt 8.K.700.477/2021/6. számon folyamatban volt ügyben nem alkalmazható.

Építményadó és telekadó ingatlanberuházás bekerülési értékében Kérdés

Közeleg az építmény- és telekadót érintő adatbejelentés határideje Cikk

Január 15-éig kell az adózóknak bejelentést tenniük az építmény- és telekadó kapcsán a 2021-ben bekövetkezett, adókötelezettséget érintő változásokról – hívja fel a figyelmet hírlevelében a Mazars.

Telekadó továbbszámlázása Kérdés

Telekapport és a telekadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném az állásfoglalását kérni. Az egyik cégünk jelentős értékű telket fog apportálni a leányvállalata felé. Miután január 1-jén az anyacégnek volt a tulajdonában a telek, ezért a jelentős összegű telekadót részére vetették ki. Jól gondolom-e, hogy az értékbecslő állapítja meg az apport értékét, melynek fedezetet kellene nyújtani a főkönyvi telek értékére és a telekkel kapcsolatos költségekre, ráfordításokra, másként veszteséges az apport. Más módja nincs annak, hogy az anyacég által elszámolt és kifizetett telekadó átkerüljön a leánycég könyveibe, hisz majd a következő évben a leánycég, mint tulajdonos elszámolja a részére kivetett telekadót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varró Mária

Magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlant ad bérbe, a kifizető minden hónapban levonja és bevallja az szja-t. A magánszemély a bérleti díjon felül meg akarja téríttetni a bérbe vevővel az ingatlanhoz kapcsolódó építményadót és telekadót, ami a magánszemély nevére szól az önkormányzat adókivetése alapján. Az a kérdésem, hogy a magánszemély továbbszámlázhatja 100%-ban az említett helyi adókat, vagy ugyanúgy, mint a bérleti díj összegéből, szja-t kell levonni a kifizetőnek az év elején adott nyilatkozat alapján? Válaszát előre is köszönöm V.G.

Március 15.: adófizetési határidő Cikk

Március 15-e egyes helyi adók, illetve helyiadó-előlegek megfizetésének határideje.

Ne feledkezzen meg a közelgő adófizetési határidőkről! Cikk

Szeptember 15-e egyes helyi adók, illetve helyiadó-előlegek megfizetésének határideje.

Ma lejár a fizetési határidő! Cikk

A nemzeti ünnep miatti munkaszüneti nap miatt az előírt március 15-ei határidő miatt valójában legkésőbb a mai napon kell befizetni a különféle helyiadókat és a gépjárműadó első félésévi adóelőlegét. a határideje több közteher – gépjárműadó, illetve különféle helyi adók – megfizetésének. A befizetés tényleges határideje – tekintettel a március 15-ei nemzeti ünnep miatti munkaszüneti napra – március 16-a.

Befektetési céllal vásárolt ingatlan könyvelése és adói Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretnék segítséget kérni: - egy gépkocsi-értékesítéssel és -bérbeadással foglalkozó cég vásárolt egy ingatlant befektetési céllal (nem fogják sem kiadni, sem munkavégzés nem folyik majd ott), - ebben az esetben nem kell telephelyként a NAV-nál bejelenteni? - a helyi önkormányzathoz be kell külön jelentkezni az építményadóra és a telekadóra? - és iparűzési adóra? Tevékenység nem folyik ott. - értékcsökkenése évi 2% lesz? Köszönöm szépen a segítséget!

Ingatlan vétele bérlőkkel együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves szakmai véleményüket. Ügylet: "A" cég tulajdonában van egy ingatlan. "A" cég az ingatlan bérbeadását, illetve az ingatlan értékesítését adókötelessé tette. "A" cég bérbeadás útján hasznosítja az ingatlant. A bérleti szerződések szerint a bérlőknek a bérleti díjat negyedévente, előre, a negyedév első hónapjának 5. napjáig kell megfizetniük a bérbeadó részére. "A" cég az aktuális negyedév második hónapjának 16. napján eladja (ez az áfa szerinti teljesítési időpont) az ingatlant "B" cég számára. "B" cég adókötelessé tette valamennyi ingatlanértékesítését, és -bérbeadását. 1. Az adásvételi szerződés az alábbiakról is rendelkezik: a) Az építményadó és telekadó tárgyévi, arányos részét "B"-nek meg kell térítenie "A" felé. b) Az ingatlan eladásakor "A" egyes bérlőkkel szemben, bérleti díj (és a hozzá kapcsolódó rezsiköltségek) jogcímen fennálló követelései és kötelezettségei "B"-t illetik. c) Az ingatlan eladásakor "A" egyes bérlőkkel szemben, óvadék, kaució stb. (szerződést biztosító mellékkötelezettségek) jogcímen fennálló kötelezettségei (esetleg követelései) "B"-t illetik. Kérdések: Az a)-c) pontok szerinti ügyletek – adásvételi szerződéshez, mint főszolgáltatáshoz kapcsolódó ügyletnek minősülnek, az áfa mértéke megegyezik az adásvételi szerződés áfakulcsával? – nem tartoznak az áfa hatálya alá, csak pénzügyi rendezést igényelnek? – nem kapcsolódnak az adásvételhez, de áfás az ügylet? Köszönettel: Szekeres Zsolt

Helyi adók: így változtak a szabályok Cikk

Idén nyártól is változtak és 2017. január 1-jétől is módosulnak a helyi adókra vonatkozó előírások. A LeitnerLeitner adózásról érthetően című blogja összefoglalta az új szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink