74 találat a(z) tagi jogviszony cimkére

Alvó cég járulékai 2020.07.01-je után Kérdés

Kata & kft. Kérdés

Kft.-ben tagi jogviszonyban fizetendő járulék Kérdés

Végelszámoló és tagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-nél egyszerűsített végelszámolás indult. A korábbi ügyvezető és egyben beltag automatikusan a végelszámoló. Az a kérdésem, hogy az egyszerűsített végelszámolás alatt fennmarad a tagi jogviszonya és ezzel együtt az adó- és járulékfizetési kötelezettsége (ha nincs máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya), vagy mivel ő már nem ügyvezető, hanem végelszámoló, ezért rá már nem kell vonatkoztatni a tagi jogviszonyosokkal kapcsolatos szabályokat? Köszönettel: Jancsó Katalin

Tagi jogviszonyos fodrász Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft. tulajdonosa, tagi jogviszony után fizeti a járulékot, március 11. óta nem nyitott ki. Áprilisra is a bérminimum után kell járulékot fizetnie?

Tagi jogviszony és a fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több cikkben is olvastam, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony szünetel. Ennek elkerülésére megoldás lehet a csökkentett (részmunkaidős) alkalmazás, de mi a helyzet akkor, ha nekem vagy már egy éve nem működő kft.-ben tagi jogviszonyom van, ahol nem fizetek járulékot magam után, hiszen rendelkezem biztosítási jogviszonnyal, ahol eddig megfizetésre került a heti 36 órás munkaviszonyra való tekintettel a minimum járulék? Ha csökken a munkaidőm a munkahelyemen, a nem működő kft.-ben fizetnem kell magam után? Ez nagyon komoly terhet jelenthet. Mi a megoldás? Meg kell szüntetnem a kft.-t, hiszen a kft. nem tud szünetelni úgy mint egy egyéni vállalkozás. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Kiss Miklósné

Egyszemélyes kft. – tagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. ügyfelünk esetében az ügyvezető és a tulajdonos személye azonos. Az ügyvéd a társasági szerződésben megbízási jogviszonyt tüntetett fel. Kérdésem, hogy lehet-e ebben az esetben megbízási jogviszonyos? Vagy munkaviszonyosként kell bejelenteni, társas vállalkozóként? Hogyan kell a T1041-esen jelenteni? 1101-es kóddal vagy 1451-essel? Nincs máshol heti 36 órát elérő jogviszonya. Köszönjük!

Munkaviszonyosként ellátott ügyvezetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alábbi kérdésemre kérném szakértői válaszukat: Egy kft. ügyvezetője, vezető tisztségviselője a társaságban a feladatait munkaviszonyosként látja el (öregségi korhatárt betöltött nyugdíjas). Ez a vállalkozás társasági szerződésében is rögzítésre került anno. Eddig 8 órában látta el a teendőket és a garantált bérminimum került részére kifizetésre. A továbbiakban nincs szükség arra, hogy 8 órában dolgozzon, szeretne csak 4 órában. Van-e lehetősége erre? Úgy gondolom, hogy csak akkor nem lehetne lecsökkenteni a munkaidőt és vele arányban a munkabért, ha ő tagi jogviszonyban látná el a feladatait. Válaszukat megköszönve Preilné, Ötletmozaik Kft.

Kft. tagi vagy munkaviszony – járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tevékenysége teljesen leállt, csak havi szinten 1-2 számla kiállítása történik. Két tag van jelenleg benne, akik közül az egyik ügyvezető. Az ügyvezető fizetett járulékot eddig a minimálbér után, a másik tag más jogviszonyban főállású őstermelő. A kérdésem az, hogy a tagnak, aki ügyvezető, a járulékfizetését lehetne-e csökkenteni azzal az indokkal, hogy nem működik a cég. Van-e erre mód, ilyen magyarázattal szabályos-e a NAV felé, hogy nem a minimálbér teljes összege alapján fizetnek járulékot? Szerintem nem szabályos, de a tag az interneten talált egy cikket, amiben ezt is megoldásnak látták. Várom válaszukat.

Jogviszony megszűnése, változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi jogviszonyban lévő munkavállaló több hónapig keresőképtelen állományban volt. Megállapodás történt, hogy a keresőképtelenséget követő munkanaptól munkaviszonyban foglalkoztatja a munkáltató. Kérdésem, hogy ha május 24-e (péntek) a keresőképtelenség utolsó napja, és a következő munkanap május 27-e (hétfő), amikor már munkaviszonyban dolgozik, a tagi jogviszony végének melyik napot kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékfizetés őstermelő és kft. esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő adószámos magánszemély eddig munkaviszonyban volt heti 36 órán túli munkavégzéssel. Ez a munkaviszony megszűnik május 31-ével. Ezzel párhuzamosan tag egy kft.-ben, ahol ügyvezető is. Eddig ott nem vett ki jövedelmet és járulékot sem fizetett. Most, hogy a munkaviszony megszűnik hogyan kell eljárni? Lehet-e hogy átjelentjük főállású őstermelőnek és ott fizeti meg a járulékot? Ez a tavalyi árbevétele 20 százaléka után történik, úgy tudom. Vagy a kft.-ben kell-e a tagi jogviszonyban megfizetnie a járulékot? Van-e erre előírás, hogy melyik jogviszonyt kell előbbre sorolni? Várom válaszukat.

Kiva tagi jogviszony Kérdés

Kiva adóalanynál nincs munkavállaló, a személyesen közreműködő tag kata adóalany, aki nem vesz ki jövedelmet, így kötelezett a rá irányadó minimálbér után megfizetni a járulékokat a kft.-ben. Ebben az esetben nincs kivett költségek között lekönyvelt jövedelem – kiva adóalap. Így a tag után fizetni kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást?

Belföldi illetőségű külföldi állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Osztrák állampolgár ügyfelem az állandó lakhelyét Budapestre jelenti be. 100 százalékos tulajdonában van egy magyar kft., ahol tagi jogviszonyban szeretnénk őt bejelenteni. Kérdéseim: 1. A bejelentés időpontjától kezdve lesz magyar egészségbiztosítási jogviszonya. Ebben az esetben ez a biztosítása érvényes az EU-ban? Ha a jelenlegi, külföldön, magán biztosítónál kötött egészségbiztosítását felmondja, az EU-ban jogosult lesz ellátásra? 2. Ausztriában és Németországban is rendelkezik ingatlanokkal, melyeket bérbe ad. A külföldön bérbe adott ingatlanok utáni bevétele után fizethet Magyarországon szja-t? 3. Amennyiben nem jelentjük be a magyar kft.-be tagi jogviszonyba, akkor a külföldi egészségbiztosítása érvényes Magyarországon? Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? A szolgáltatási járulék megfizetésével csak Magyarországon lesz biztosított, vagy az EU-ban is? Üdvözlettel:

Jogviszony és járulékok Kérdés

Cégünk zrt. formában működik, az igazgató saját jogú nyugdíjas és egyben 100 százalékban tulajdonos. Korábban kft. volt a cég, és az ügyvezetést munkaviszonyban látta el ugyanez a tulajdonos. Időközben nyugdíjas lett, és felmerült, hogy a jogviszonya esetleg lehetne megbízásos vagy tagi jogviszony. Máshol nincs semmilyen jogviszonya. Melyik forma lenne kedvezőbb számára a közterhek szempontjából? Köszönettel: Rózsika

Táppénz és gyed többes jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyeden vagyok, és mellette 2018. 03. 05-e óta dolgozom. Új munkahely, nem a régire mentem vissza. 2017. 06. 27-étől ügyvezető és tag vagyok egy társas vállalkozásban, ahonnan eddig nem vettem ki jövedelmet a heti 36 órát elérő jogviszonyom miatt. Kérdésem, hogy ha október-november hónapban veszek ki jövedelmet (180 500 Ft/hó), és veszélyeztetett terhesként november végén elmegyek táppénzre, akkor megállapítható a társas tagi jogviszonyomból táppénz? A csed, illetve a gyed igénylésénél is be fog-e számítani? Mi lesz a táppénzem alapja a tagi jogviszonyból, mivel nem lesz 180 napi jövedelmem, akkor a 180 500 forint 1/30-ad része lesz az alap? Vagy jobban járok, ha a tagi jogviszony mellett munkaviszonyt létesítek és mivel nincs 180 naptári napi jövedelemalapom, de van 180 napi folyamatos biztosítás az új jogviszony alapján, így a szerződéskori bérem lesz az alap. Várom válaszát. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close