10 találat a(z) tőkepiaci ügylet cimkére

Tőkepiaci ügyletből, kriptovalutából származó jövedelem: akkor is tud róla a NAV, ha külföldről származik Cikk

Sokan azt hiszik, hogy a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelem, különösen, ha külföldről származik, könnyen elrejthető az adóhatóság elől. Érdemes azonban tudni, hogy a külföldi bankoknál és befektetési szolgáltatóknál vezetett értékpapírszámláról és pénzforgalmi számláról több mint 100 országból kap tájékoztatást a NAV információcsere keretében. Szintén érdemes mérlegelni, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők a NAV-ellenőrzések célkeresztjében vannak a NAV 2024-es ellenőrzési terve szerint – foglalja össze sajtóközleményében a Niveus Consulting Group.

Külföldön tartott befektetések – teendők a bevallás kitöltése előtt Cikk

Az adóbevallásról a formanyomtatvány és a hozzá készült kitöltési útmutató már elérhető az adóhatóság honlapján. Ugyan a bevallási tervezetről az értesítés még nem érkezett meg a tárhelyünkre és a bevallás beadásának határideje is távolinak tűnik, mégis érdemes elkezdeni a bizonylatok összegyűjtését és az adatok értelmezését, annak érdekében, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy a bevallás kitöltése nem lehetséges.

Adózási határidők január 29. és február 4. között Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Adókiegyenlítés Kérdés

Magánszemély szja-bevallása Kérdés

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által kiküldött adóbevallás-tervezetben szerepel tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és annak adója. A magánszemély eddig egyetlen adóbevallásában sem szerepeltetett ilyen jövedelmet, veszteséget. Ha előző két évben vesztesége volt, de azt nem vallotta be, önellenőrizheti-e emiatt az adóbevallását, és érvényesítheti-e a 2016-os bevallásában az adókiegyenlítést?

2014. évi adóbevallás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kolléga visszaváltotta a részvényét. Ilyen papírt kapott: "Összevont Igazolás, Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemigazolás", 2015. 02. 09-én állították ki (2014.01.01-től 2014.12.31-ig tartó időszakra). Nyereség összesen: 69.687,- Adóalapot csökkentő járulékos költségek: 4.560,- Számított adóalap: 65.127,- Normál, 8 órás munkahelye van, beosztott. (Munkáltatótól megkapta az M30-as igazolást.) Hogyan kell kitölteni az adóbevallását, melyik sorba, mit kell írni? Kell-e szja-n kívül ehót is fizetni? Előre is köszönöm a választ.

Vesztett a NAV a Kúrián: durván megadóztatta volna a kártérítést is Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) álláspontjával ellentétesen határozott a Kúria az ellenőrzött tőkepiaci ügylet kapcsán megítélt elmaradt haszon és kamatának adózására vonatkozó kérdésben – közölte a Kúria Sajtótitkársága. A döntés révén az így megszerzett jövedelem után jóval kevesebb közterhet kell fizetnie a magánszemélynek, mint amennyit az adóhatóság kirótt volna.

Adatszolgáltatás Esemény

Február 15. (17.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink