12 találat a(z) tételes adózás cimkére

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk Kérdés

Egyéni vállalkozás szüneteltetés – munkaviszony megszünése Kérdés

Iparűzésiadó-bevallás katás adózónál Kérdés

Őcsg adózása Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás 2021 Kérdés

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelés utáni hipa kötelezettség bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásomat 2018. október 01. – 2019. július 31. időszak alatt szüneteltettem. Hipa tekintetében a tételes adózást választottam. A szünetelés végét az önkormányzatnál bejelentettem. Más adatomban változás nem történt. Az ügyintéző szerint a szünetelés vége bejelentéssel egy időben ismételten be kellett volna jelentenem a kata szerinti adózást. Úgy gondolom, hogy csak a változást kell közölni, mivel továbbra is az eredeti választásom szerint kívánok adózni. Elbizonytalanodtam, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet ez a kötelezettség. Szeretném megkérdezni, hogy helyes-e az ügyintéző eljárása. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Rövidtávú ingatlanbérlés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy kft., amely ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Bérbe veheti-e a cég tulajdonosa (mint magánszemély) a kft. három ingatlanját hosszú távra, hogy aztán, mint magánszemély rövidtávú bérbeadással foglalkozzon, kihasználva ezzel a három lakásra vonatkozó kedvező tételes átalányadózást? Vagy, ha mondjuk nem magának, hanem egy független magánszemélynek adná bérbe, akkor elegendő-e az, hogy a kft. és a magánszemély között létrejött bérleti szerződésbe beleírják, hogy a kft. engedélyezi, hogy tovább bérbeadja a bérlő az ingatlant? Köszönjük szépen a segítséget!

Ingatlan szerzési értékének meghatározása építéskor számlák hiányában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély ingatlant építtetett, melyet kiadott. A tételes adózást választva szeretne az ingatlan után értékcsökkenési leírást elszámolni. Az építkezés során sok kiadásról nincsenek meg a számlák, vagy csak nyugták vannak, így számlával a valós bekerülési érték töredékét tudja csak igazolni. Ha értékbecslővel megbecsülteti az ingatlan értékét, akkor lehet-e az az értékcsökkenés alapja? Vagy, ha esetleg lenne költségvetése, akkor az? Melyik megoldás fogadható el?

Családi gazdaság átalányadózása Kérdés

A családi gazdaságot 2017.06.14-én vették nyilvántartásba. Átalányadózást választhat-e a családi gazdálkodó? A bevételt arányosítani kell-e a 8 millió forintos értékhatárra vonatkozóan? Vagy marad a tagonkénti 8 millió forint? Az átalányadózást a NAV-bejelentésen kell megtenni? A családi gazdaság nyilvántartásba vételekor nem volt adózásra vonatkozó bejelentés. Ha a családi gazdálkodó eddig őstermelő volt, és a tételes adózást alkalmazta, év közben a családi gazdálkodóvá válással hogyan alakul az adózás? A korábbiak szerint őstermelőként adózik 2017.06.13-ig tételes adózással, azt követően választaná az átalány szerinti adózást (a belépett hét taggal együtt). A családi gazdaságba belépett tagok között szerepel olyan őstermelő, aki közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de az összes földet nem vitte be a családi gazdaságba, úgy a be nem vitt földjein marad a közös őstermelői igazolvánnyal az önálló őstermelői tevékenysége is. Erre vonatkozóan marad a korábban választott átalány szerinti adózása.

Katás családi gazdálkodó - Áfa Kérdés

Az előző kérdésemhez kapcsolódóan még az lenne a kérdésem, hogy áfa szempontjából összefügg-e a vállalkozás és a családi gazdálkodás? Gondolok arra, hogy össze kell-e számítani a vállalkozásból származó bevételt és a családi gazdálkodásból származó tételes adózásban lenyilatkozott bevételt az évi 6 milliós korlát figyelembevételénél? Köszönöm.

Kisadózás jön, az eva marad Cikk

E cikk rövid csokorba foglalása a hétfőn megszavazott kisadózási szabályoknak. Két új adónemmel bővül a kisvállalkozók által alkalmazható adózási lehetőség: a tételes adózással (kata) és a kisvállalkozói adóval (kiva), míg az eva rendszere változatlan marad.

NGM a tételes adóról: a versenyhátrányt ellensúlyozza a tehercsökkenés Cikk

Adószakértők szerint versenyhátrányba kerülhetnek a tételes adót választó kisvállalkozók társasági adót fizető konkurenseikkel szemben, a nemzetgazdasági tárca szerint azonban az esetleges hátrányokat bőven ellensúlyozza az alacsonyabb teher.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési bevallás 2024

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31