136 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Társadalombiztosítás Spanyolországban Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Spanyolország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Társadalombiztosítás Olaszországban Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Olaszország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Tb-terhek fizetése munkaviszonyban - példával Cikk

2013-ban nem változnak alapvetően az egyes jogviszonyok után fizetendő társadalombiztosítási terhek, jelentősebb változás az új tételes adófizetési mód, az úgynevezett katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) közteherfizetések esetében van, ahol az adózási mód választásakor a közterhek nagysága mellett az is a mérlegelendő szempontok között kell legyen, hogy a katás választás milyen következményekkel jár a jövendő társadalombiztosítási ellátások szempontjából, illetve az is, hogy többes vállalkozási tevékenység esetén a másik, nem katás jogviszonynál milyen közteherfizetés keletkezik. Más törvényi változásokkal összefüggésben, ez évtől változik az is, hogy a bedolgozó mikor tekinthető biztosítottnak. Cikksorozatunkban részletesen áttekintjük az egyes jogviszonyokra vonatkozó szabályokat, s az eligazodás megkönnyítése érdekében azokat egy-egy konkrét példán is bemutatjuk.

Jön a HVG TB 2013 különszám Cikk

Hamarosan megjelenik a HVG TB 2013 különszám! Íme a részletek.

Így néz ki a tb-ellátás Angliában Cikk

A múlt hónapban indítottuk el azt a cikksorozatot, amelyben ismertetjük több Európai Uniós ország társadalombiztosítását. A Bismarck-típusú német társadalombiztosítás után most az Európában meghonosodott másik modellt, a Beveridge-modellt mutatjuk be, az angol társadalombiztosításon keresztül. Cikkünkből kinek, mit kell fizetni, s ezért mi jár neki ebben az ellátási formában.

Korkedvezmény-biztosítási járulék: mikor jár mentesség? Szakértői Kommentár

Noha a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényből ez évtől törölték a korkedvezményre vonatkozó előírásokat. Ennek ellenére jelentősége van annak, ha valaki korkedvezményre jogot adó munkakörben dolgozik?

Táppénz-kalkulátor 2014 Kalkulátor

A kalkulátor a biztosítási jogviszonnyal rendelkező munkavállaló betegség miatti kereső képtelenségének idejére eső táppénz napi összegét számolja ki, beleértve a fekvőbeteg ellátás esetén érvényes napi táppénz összegét is.

Elvárt béremelés és adókedvezmény: kinek, hogyan, mikor? Cikk

A szociális hozzájárulási adóval kapcsolatban az adóalap megállaptíásának különös szabályaival és az igénybe vehető adókedvezményekkel is érdemes tisztában lenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Egyéni járulék levonása és a többes jogviszony szabályai 2012-től Szakértői Kommentár

A fedezeti rendszer legfajsúlyosabb eleme a 27 százalékos társadalombiztosítás, amelyet adóvá – szociális hozzájárulási adóvá – alakított a parlament. Továbbra is járulék viszont a biztosítottól levonandó egyéni járulék.

Járulékfizetés alóli mentesség: hol az ellentmondás? Szakértői Kommentár

Változik januártól a járulékfizetés alóli mentesség szabályozása, a tagdíjbevallási kötelezettség módja, s a kiskorúak egészségügyi ellátával kapcsolatban is tartalmaz pontosításokat a jövőre életbe lépő törvény.

Mennyi járulékot fizetünk 2012-ben? Szakértői Kommentár

A társadalombizosítási járulékokkal kapcsolatban számos változás lép életbe januártól. Cikksorozatunkban összefoglaljuk, mit kell tudni ezekről a módosításokról.

Társadalombiztosítas: újabb kiskaput zárnak be Szakértői Kommentár

Miközben a kormányzat számtalan módon támogatja (illetve tervezi támogatni) a munkahelyteremtést, adó- járulék és egyéb kedvezményeket nyújtva a munkaadóknak, addig a jogalkotás nem egyszer megfeledkezik azokról, akik önmaguknak teremtik meg a munka lehetőséget: az egyéni és társas vállalkozókról. Legalábbis könnyen erre következtethetünk, amennyiben végigtekintjük a már benyújtott társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségeket érintő törvényjavaslatokat.

Hatvan éve jelent meg az első egységes magyarországi nyugdíjtörvény Cikk

Hatvan éve, 1951. november 11-én jelent meg Magyarországon a dolgozók egységes társadalombiztosítási nyugdíjáról szóló törvény.

Dr. Radics Zsuzsanna Gabriella Cikk

Külföldön él, de itthon is fizetnie kell - miért? Kérdés

Az Amerikai Egyesült Államokban élünk és zöldkártyánk van. Már itt élünk 10 éve, itt dolgozunk, itt adózunk és fizetünk egészségbiztosítást is. A kérdésem az, hogy kell-e társadalombiztosítáis járulékot fizetni es ha igen miért?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink