502 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Kivából visszatérés taóba, tárgyieszköz-elszámolás Kérdés

Kivás cégünk visszatér az Tao hatálya alá. A tárgyi eszközöknél nem egyértelmű az elszámolás. Eddig a számviteli törvény és az adótörvény szerint is ugyanúgy számoltam el az eszközök értékcsökkenését, mintha a Tao hatálya alatt lennénk. Visszatéréskor számomra nem egyértelmű az elszámolás. A kiva alatti eszközökre nem lehet a Tao szerint értékcsökkenést elszámolni? Köszönöm válaszát.

Bt. egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar bt.-t szeretnének a tulajdonosai egyszerűsített végelszámolással megszüntetni. A bt. beltagja nyugdíjas, havonta fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A bt. kültagja heti 40 órában alkalmazott, emellett katás egyéni vállalkozó. A bt.-nek pénzeszközei (készpénz, bankbetétek, értékpapírszámla) és tárgyi eszközei, köztük egy, a cég tulajdonában lévő személyautó vannak. A bt. ezen kívül jelentős eredménytartalékkal rendelkezik. Megszűnés esetén milyen adózási kötelezettségei merülnének fel a tagoknak, illetve mi a teendő a tárgyi eszközökkel? Merül-e fel áfafizetési kötelezettség a tárgyi eszközök után? A cégnek lennének-e más adófizetési kötelezettségei? Válaszukat előre is köszönöm!

Helyi iparűzési megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi iparűzési adó megosztásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Van egy kft., akinek nincs tárgyi eszköze és bérköltsége, viszont a helyi iparűzési adót 3 település (székhely + 2 telephely) között kellene megosztani. A kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan kell megosztani a helyi iparűzési adót? Válaszát előre is köszönöm!

Értékcsökkenés (50 százalékos) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-törvény értékcsökkenésről szóló 1. számú mellékletének 9. pontjában említett 50 százalékos értékcsökkenési leírásnak van meghatározott összeghatára? Azaz milyen beszerzési értékhatárig alkalmazható az itt meghatározott tárgyi eszközök esetében az 50 százalékos kulcs? Köszönöm a választ!

Kilépés az áfából: mi lesz a korábban visszaigényelt forgalmi adóval? Cikk

Áfakörös kft. több tízéves működése alatt többféle tárgyi eszközt vásárolt, ingatlant, tehergépkocsit és berendezési tárgyakat is, egyenes és fordított áfával is. Ha a forgalom nagy mértékű csökkenése miatt kilépne az áfából 2020-tól, milyen adóügyi következményekkel járna számára az elmúlt időszakban visszaigényelt forgalmi adó? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Fiatal gazda őstermelésre vált. Ez lesz gépeinek, fagykártámogatásának a sorsa Cikk

Fiatal gazda több szempontból módosítana gazdálkodásán és adózási módján. Döntéseinek következményeiről kérdezett. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Kilépés az áfából Kérdés

Kft. általános áfára bejelentkezve, több tízéves működése alatt többféle tárgyi eszközt vásárolt, ingatlant, tehergépkocsit és berendezési tárgyakat is, egyenes és fordított áfával is. Kérdésem, ha – a forgalom nagy mértékű csökkenése miatt – kilépne az áfából 2020-tól, milyen adóügyi következményekkel járna számára az elmúlt időszakban visszaigényelt áfa? Egyelőre nem kívánja a megvásárolt tárgyi eszközöket értékesíteni. Van-e ebben az esetben a tárgyi eszközökkel kapcsolatos áfafizetési kötelezettsége? Ha később mégis eladná őket, milyen áfával kell számláznia az ingatlant, amelynek visszaigényelte az áfáját, és egy másik ingatlant, amelyet fordított áfásan vásárolt? Az ingatlanértékesítésre jelenleg be van jelentkezve áfára. Ez továbbra is fennáll, abban az esetben is, ha kilép az áfából?

Egyéni vállalkozó: be nem vitt tárgyi eszköz utáni költség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó vásárolt egy tehergépjárművet, amiről a számlát a könyvelésre leadta, de visszaadtam a vállalkozónak, mert a számla adattartalma egyáltalán nem volt jó (összes-vissza volt írva, az áfa értéke el volt írva, és a cég nem jelentette le az online számlában sem (500 ezer forintot meghaladta az áfatartalma), hogy menjen és javíttassa ki a kibocsátóval. Próbált velük telefonon kapcsolatot teremteni, de nem sikerült, nem vették fel a telefont és úgy döntött, hogy ne legyen lekönyvelve. Azonban a járművel kapcsolatban felmerülő üzemanyag-, javítási, fenntartási költségeket el szeretné számoltatni a költségei között. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel ténylegesen a vállalkozásához használja a tehergépkocsit, ezért jó megoldás lehet-e, hogy nulla értékkel felvesszük a tárgyi eszközökhöz és így a felmerülő költségeket elszámoljuk? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfakörösként beszerzett tárgyi eszköz arányos áfája alanyi mentesként Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020-tól alanyi mentes egyéni vállalkozó, 2018. 09. hóban áfakörösként beszerzett tárgyi eszközének az áfatörvény 135. §-a szerinti utólagos kiigazításával kapcsolatban kérdezném, hogy havi vagy napokra jutóan kell-e kiszámolni a visszafizetendő áfa összegét, illetve az áfabevallásban hol kell majd ezt szerepeltetni? Még egy kérdés: 2018. évre önkéntesen választotta az áfakört a vállalkozó, 2020-ra választhatja-e az alanyi mentességet? Köszönöm!

Mezőgazdasági egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, hogy az alábbi kérdés megválaszolásában szíveskedjenek segítséget nyújtani! Egyéni vállalkozó, aki főtevékenységeként növénytermesztéssel foglalkozik, vállalkozói tevékenységéhez 2019. évben tárgyi eszközt vásárolt (kombájn). A tárgyi eszköz alaptevékenységet szolgál és korábban még használatba nem vett, új tárgyi eszköz, ezért az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap megállapításakor az úgynevezett kisvállalkozói kedvezményre lenne jogosult [szja-törvény 46/B. § 6. bekezdés d) pontja]. Az igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény adótartalma csekély összegű „de minimis” támogatásnak minősül. „A de minimis támogatás összege bármely 3 adóévben legfeljebb - 200.000 eurónak megfelelő Ft összeg lehet általános csekély összegű támogatás esetén, - 25.000 eurónak megfelelő Ft összeg lehet mezőgazdasági csekély összegű támogatás esetén.” Nem tudjuk meghatározni, hogy mely tevékenység minősül elsődleges mezőgazdasági termelésnek. Esetünkben az egyéni vállalkozó nem termeléssel foglalkozik, hanem növénytermesztéssel. Ebben az esetben vonatkozik rá a 25.000 euró határösszeg, vagy a 200 000 euró keretösszeget lehet figyelembe venni? A kombájn beszerzési ára 90 000 ezer forint, a vállalkozó nyeresége pedig 100 000 ezer forint felett van, ezért lenne fontos annak megítélése, hogy meddig veheti figyelembe a csekély összegű támogatást. Segítségüket köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelettel köszöntöm! Abban kérném szíves segítségét, hogy ha áfás egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy megszűnteti a vállalkozását év közben, akkor milyen bevallási, bejelentési kötelezettség terheli. Mivel vannak tárgyi eszközei, így annak milyen összeg után kell megfizetni az áfájukat és milyen összegben veszem be a bevételek közé megszűnés esetén. A kérdésemre adott válaszát tisztelettel megköszönöm és boldog ünnepeket kívánok! Üdvözlettel: Horváthné Kati

Káresemény miatti értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben vásárolt nagy értékű tárgyi eszköz káresemény miatt használhatatlanná vált. A biztosító a kárt megtérítette a roncs értékéig. A roncsot értékesíteni szeretnénk, ebben az esetben a tárgyi eszközökre vonatkozó áfaarányosítást el kell-e végezni?

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó megszűnésének áfakérdése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfás egyéni vállalkozó alanyi mentesre tért át. Tárgyi eszközei után áttéréskor megfizette az áfát. 2019 decemberében megszűnne, kérdésünk, hogy a tulajdonában lévő tárgyi eszközök után kell-e még egyszer áfát fizetnie?

Tárgyi eszköz szétbontása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi gazdasági esemény helyes kezelésével, könyvelésével kapcsolatban. Cégünk 2015-ben egy napelemes rendszert vásárolt. Aktiválása külön történt, önálló eszközként. Idén októberben ez a rendszer szétbontásra került: – 24 db napelemet és 1 db invertert értékesítettünk, – 7 db napelemet és 1 invertert a cégünk egy másik ingatlanára szereltünk fel, – az eredeti rendszer tartószerkezetét felhasználtuk az új rendszer telepítésére. A csatlakozókat, vezetékeket és egyéb szerelvényeket ami a 2015-ös beruházás része volt, nem tudtuk hasznosítani, helyettük újakat szereltünk be. A 2015-ös beruházáshoz felhasznált minden rendszerelem bekerülési értéke rendelkezésre áll, külön-külön is. A kérdésem az, hogyan kellene vagy lehetne megállapítani, hogy a 2015-ös rendszer értékéből milyen összeg kerüljön az új beruházások értékébe, az értékesített eszköz könyv szerinti értékére és a terven felüli értékcsökkenésre? Hogyan lehetne ezt a gazdasági eseményt helyesen kezelni? Köszönöm megtisztelő válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close