509 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

EU-beszerzés áfája Kérdés

Anyavállalattól szerzek be tárgyi eszközt, kiállítási mintadarab, olyan termék, amit egyébként értékesítek is. Melyik soron kell feltüntetnem ezt az EU-beszerzést az áfa-bevallásomban?

Tenyészállatok amortizációja Kérdés

Az őstermelőnek van 370 darab anyajuh tenyészállata. (Egy juh ára 30 000 forint) Juh létszámnyilvántartót vezet a tenyészkód alapján. Az anyajuhokat tárgyi eszköz nyilvántartón 50 százalékos értékcsökkenési leírással elszámolhatja-e a 1753-as bevallás értékcsökkenés sorában?

Mezőgazdasági ősermelő termőföld-értékesítése II. Kérdés

Címben jelzett témakörben feltett kérdés kiegészítése: 1.) A mezőgazdasági őstermelő a termékértékesítésétől függetlenül továbbra is folytatja tevékenységét. 2.) A termőföld értékesítésére 2018. 06.15. napját megelőzően kerül sor. Megjegyzés: A termőföld tárgyi eszköz, függetlenül attól, hogy arra értékcsökkenés nem számolható el. Az szja tv. VI. fejezet (Jövedelem megállapítása) 17. § (3) aa) pontja, illetve 18. § (1) alapján Mezőgazdasági őstermelő a tevékenység megkezdését megelőző legfeljebb három évvel korábban beszerzett tárgyi eszközöket számolhatja el.

Tehergépjámű aktiválási időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás gépjárművet vásárolt euróban Ausztriából. Haza szállítás közben dízelgázolaj és autópálya matrica költségek keletkeztek. A társaság saját használatra szeretné a gépjárművet használni. Kérdésem a számlák a bekerülési érték részét képezik? A kocsit csak az átíratáskor szabad aktiválni vagy bármikor megtehetem? Mivel dobozos a jármű, értékesítenék a dobozát és átalakítanák, tárgyi eszközként lenne nyilvántartva. Hogyan lehet helyesen könyvelni, ha az doboz értékesítése még az aktiválás előtt lenne, valamint ha már az aktiválás után kerül át alakításra? Köszönettel

Mezőgazdasági őstermelő termőföld-értékesítése Kérdés

Magánszemély 1991. évben termőföldet vásárolt 1/1 tulajdoni illetőségben. Magánszemély 2010. évtől kezdődően – napjainkban is – mezőgazdasági őstermelői tevékenysége keretében hasznosítja ez előzők szerint megvásárolt termőföldet: azon növénytermesztési tevékenységet folytat, illetve területalapú támogatást vesz igénybe rá. A termőföld az őstermelői kiadásai, költségei között nem került elszámolásra, a tárgyi eszköz nyilvántartásában sem szerepel, mivel azt a tevékenysége megkezdését megelőző három éven túl vásárolta. (Amennyiben elszámolhatta volna, abban az esetben is költségnek nem minősülő kiadásként vehető figyelembe mivel tárgyi eszköz, ugyanakkor értékcsökkenés sem számolható el figyelemmel az szja törvény 11. számú mellékletnek II. 2. f) pontja alapján.) Magánszemély 2018. évben értékesíteni kívánja az 1991. évben megvásárolt termőföldet. Kérdésünk: A termőföld értékesítésre az szja tv. XI. fejezet szerinti ingatlan értékesítésre vonatkozó vagy az szja tv. 2. sz. Melléklet I. 2. pontja szerinti előírásokat kell alkalmazni, azaz mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételét növelő tétel? Amennyiben része a mezőgazdasági őstermelői bevételnek: - a bevétellel szemben költségként elszámolható-e a bekerülési érték mint nyilvántartási érték (tárgyi eszköz nettó értéke)? - minden esetben figyelembe vehető a nyilvántartási érték, vagy csak abban az esetben, ha a kiadás elszámolható (3 éven belüli), és elszámolásra is került és szerepel a tárgyieszköz-nyilvántartásban?

Fellelt tárgyi eszköz könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy egy vállalkozásnál az év végi leltározás alkalmával fellelt tárgyi eszközöket hogyan kell könyvelni. Ha jól gondolom, akkor egyéb bevételként kell a tárgyi eszközökkel szemben könyvelni, majd elhatárolni a bevétellel szemben és értékcsökkenés-arányosan feloldani az elhatárolást az egyéb bevétellel szemben. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Gulácsiné

Tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha áfaalanyiság alatt magánszemélytől beszerzett (tehát nem volt áfalevonás) tehergépkocsit kíván értékesíteni egy cég, amely közben alanyi áfamentes lett, akkor is áfásan kell a tehergépkocsit értékesítenie? Válaszát köszönöm!

Útnyilvántartás webáruház esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni. Férjemmel 50-50 százalékos tulajdonunkban lévő webáruházat működtetnünk, munkaviszonyos alkalmazottanként bejelentve. Megrendelőink 90 százaléka magánszemély, akik telefonon vagy interneten adják le a megrendeléseiket. Többször is előfordul, hogy nem munkanapra esnek a kiszállítások, mivel a megrendelőknek csak a hétvége felel meg. Kérem, legyen szíves segítsen, hogyan lehet megoldani ilyen esetben az útnyilvántartást, ha szombat-vasárnap történik a kiszállítás? Milyen nyomtatványt kell alkalmazni, hogy az a NAV-ellenőrzés során is megfeleljen? Két kisteherautóval dolgozunk, amelyek gázolaj üzeműek. Ha vissza szeretném igényelni az üzemanyag-beszerzésről, a tárgyieszköz-karbantartásról szóló számlákból az áfát, hogyan kell bizonylatolni, miként járok el helyesen? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Művészeti iskola – egyéb működési célú kiadások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapfokú művészeti iskola a Kvtv. szerint átlagbér alapú támogatást kap, a törvény úgy fogalmaz, hogy a bér+járulékain kívül dologi kiadások és egyéb működési célú kiadások és felújítások számolhatók el. Az intézmény működésével kapcsolatos tárgyi eszköz (hangfal, szekrény, számítógép) beszámíthatóak-e egyéb működési költségek közé, ugyanis ezek nélkül a tanítás nem biztosítható. Az egyéb működési célú kiadás pontos fogalmára lenne szükségem, mert pillanatnyilag az elszámolás miatt az államkincstárral vitáik alakultak ki.

Tárgyieszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kft.-nk ingó tárgyieszközt értékesített 2017.12.31-ei birtokbaadással. A számlán a teljesítés időpontja 2017.12.31., a fizetési határidő 2018. január 4. Nagy valószínűséggel nem tudják kifizetni a vételárat, és akkor a szerződés szerint a tárgyieszközök tulajdonjoga visszaszáll az eladóra. Ezzel kapcsolatban két kérdésre kérném a válaszukat: 1. Az érvénytelenítő számlát 2018. januári dátummal állítjuk ki, de milyen teljesítési időpontot kell rajta szerepeltetni? (az áfa szempontjából). 2. Az eladott eszközöket 2017.dec. 31-ével vezetem ki a tárgyieszköz-nyilvántartásból. Ha meghiúsul az értékesítés, akkor milyen dátummal veszem vissza az eszközök közé? (2018. januári dátummal?) Mivel az érvénytelenítő számla 2018. január havi lesz. Válaszukat köszönöm.

Tárgyi eszköz áfamegosztása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az áfatörvény 135. § (2) bekezdésének értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Egy áfaalany 2012-ben szerzett be tárgyi eszközöket, amelyek után az áfát levonta, majd 2015-től alanyi mentességet választott és ennek következtében 2015-re és 2016-ra jutó áfát visszafizette. 2017-ben úgy döntött, hogy értékesíti, illetve leselejtezi az eszközeit. Az értékesítés egyértelműen áfás. Viszont mi a helyzet az utolsó évre jutó áfamegosztással, ha már nincs a használatában a tárgyi eszköz a teljes naptári évben? Válaszát köszönöm!

Tárgyieszköz-nyilvántartás, értékcsökkenés-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli, Tao. törvények előírásai szerint alkalmazható-e az alábbi eljárás? Vállalkozás tulajdoni lap szerint lakóingatlant vásárolt, melyet felújítás, átalakítás után irodák bérbeadásával kíván hasznosítani. Az ingatlan a vállalkozás székhelye is. Saját irodája is itt található. Az ingatlan helységeinek 90%-a bérbeadással kerül hasznosításra, kb. 10% a vállalkozás saját maga által használt rész. Tárgyieszköz-nyilvántartásban alkalmazható-e az a módszer, hogy az ingatlan bekerülési értékét 10%-90% arányban megbontva külön-külön vesszük nyilvántartásba? A számviteli törvény szerint a 2%-os leírási kulcsot alkalmazzuk, a Tao. szerint a 90%-os értékű résznél a megengedett 5%-os kulcsot alkalmazzuk. Vagy az ingatlant, mivel az egy épület, csak egyben lehet kezelni és így a bérbeadott rész után sem lehet a kedvezményesebb Tao. szerinti kulcsot alkalmazni? Ha a bérbeadást áfakörössé tette a vállalkozás, akkor a felújítás költségének áfája teljes egészében vagy csak a bérbeadás arányában helyezhető levonásba? Válaszukat köszönöm.

Családi gazdálkodó termőföldbeszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodás venne egy termőföldet, melynek kiegyenlítése két részletben 2017 és 2018-ban történik. Egy összegben a beruházási költség 2017-ben vagy 2018-ban számolható el. A törvény szövegéből nem veszem ki, hogy az értékcsökkenésből kizárt tárgyi eszköz esetében nem élhetnénk a beruházási költség egy összegű elszámolásával. Segítő válaszát köszönöm.

Kis értékű tárgyi eszköz áfa bevallás sor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy a kis értékű tárgyi eszköz beszerzéseket is szerepeltetni kell az áfabevallás 77. sorában? Válaszukat előre is köszönöm.

Ajándékozás Kérdés

Egyéni vállalkozó a vállalkozásban lévő tárgyi eszközeit szeretné az őstermelést folytató fiának ajándékozás címén átadni. Mindkét személy áfakörös. Kérdésem ezzel kapcsolatban: a szerződésben szereplő érték képezi a számla alapját, áfásan vezethető ki a vállalkozásból, milyen illeték-, illetve egyéb adóvonzata van? Köszönettel: Bényi Józsefné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close