502 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése II. Kérdés

Kérdést tettem fel a katás egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatban. Válaszukban a katatörvény 25. pragrafusának előírására hivatkozva azt közölték, hogy a megszüntetéskor a katás záró bevallásban bevételként kell szerepeltetni az szja-ról történő áttéréskor meglévő készletek értékét. A kata alatti működés idején már értékesítettem az áthozott tételeket és a tárgyi eszközök értékesíthető részét. A bevételt szerepeltettem a katabevallásomban és az áfát is bevallottam, illetve megfizettem. Kérdésem: 1.) Szükséges-e a fenti tény ismeretében a záró katabevallásban szerepeltetni az áthozott tételeket? 2.) A meglévő, kis értékű (100 ezer forint alatti) tárgyi eszközökkel mi a teendő, hisz azokat nem tudom értékesíteni – jelenleg is a tulajdonomban vannak –, a beszerzésük 2011 előtt történt, jórészük még 2009-es évben. Válaszukat köszönöm. Üdv.: Marika

Tárgyi eszközök: kiva előtt, alatt és kiva után Cikk

Cikkünkben a tárgyi eszközökkel kapcsolatos gazdasági események hatását mutatjuk be a kiva adózás alatt és a társasági adó hatálya alá történő visszatérést követően. Példákkal szemléltetjük a társasági adózás időszakában használatba vett eszközökkel kapcsolatos döntések hatását a kiva alól a tao hatálya alá történő visszatérést követően.

Családi gazdaság lízing Kérdés

Családi gazdaság lízingel (zárt végű lízing ) egy permetezőt 3 évre. Költségként hogyan számolhatja el? A családi gazdaságnak lehetősége van egyösszegben elszámolni a tárgyi eszközeinek az értékét, de ebben az esetben, amikor még nem fizette ki, elszámolhatja minden évben, amit kifizetett, vagy pedig ilyen esetben csak értékcsökkenési leírásként, %-osan?

Tárgyi eszköz értékesítés áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó tárgyi eszközt értékesít azzal a feltétellel, hogy a vételár tíz éven keresztül, részletekben kerül kifizetésre, amit szerződésben rögzítenek. Mikor keletkezik áfafizetési kötelezettsége? A szerződés alapján annak aláírásakor, a teljes összegre vagy az évente kiállított részszámlák teljesítésekor?

Tárgyi eszköz kivezetése – melyik dátummal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egyik személygépkocsiját értékesíti. Szeretném megkérdezni, hogy a kimenő számlán szereplő dátumok közül melyikkel kell a nyilvántartásunkból kivezetni az eszközt? A teljesítés dátuma: 08. 31., a számla kelte: 08. 30., a fizetés esedékessége: 09. 08. Szíves válaszát köszönöm.

Tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyi eszköz nyilvántartásával kapcsolatban kérdezném, hogy a 100 000 Ft alatti, 2019-től pedig a 200 000 Ft alatti tárgyi eszközöket, ha éven túl nem szolgálják a vállalkozót, akkor ezeket a tárgyakat egyéb anyagköltségként 513 főkönyvi számra le lehet könyvelni? Vagy ezeket is a 161 főkönyvi számon keresztül kell vezetni és az 1 számlaosztályba sorolni?

Tárgyi eszköz értékesítése EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tárgyi eszközt értékesít a Közösség területén belülre. A tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatba vételének hónapjától számított 60 hónapon belül értékesítjük. A 1865 bevallás 01.,43., különbözetet a 31. sorban kell bevallani? Illetve kell-e a A60 jelentésben jelenteni? Köszönöm előre is a válaszát!

Értékcsökkenési leírás szja-s adózóknál Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolása jelentős tétel a költségek között. A gépek, berendezések, felszerelések esetében többféle választási lehetőség van az általános szabály helyett, miközben az újonnan vásároltaknál általános esetben is gyorsított értékcsökkenési leírást lehet alkalmazni.

Tagok adózása cégből kivont vagyon után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy végelszámolás alatt lévő cégnek három tulajdonosa van. Hogyan kellene adózniuk a kivitt vagyon után, ha ketten lemondanának a részükről a harmadik javára (tárgyi eszköz nincs)?

Katás egyéni vállalkozó – eszköz bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó tárgyi eszközt vásárol (gép, berendezés). A későbbiekben szeretné bérbe adni. Megteheti? Köszönettel: Szabó Katalin

Idegen ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Idegen tulajdonban lévő ingatlanon végezne beruházást cégünk, nagy értékben (burkolatcsere, ajtócsere, belső terek átalakítása, mosdó szaniterezése, gépészeti modosítások, irodabútor-beszerzés, számítógépekhez kábelrendszer, klímatizációs rendszer kialakítása), összesen körülbelül 60 millió forint értékben. A beruházást hogyan kell kezelni, költségenként vizsgálva, hogy tárgyi eszköz vagy sem, vagy a teljeset egészében? Ezen tételeket a tárgyieszköz-nyilvántartásban egy tételként tartjuk nyilván, egy összeg után számítva az amortizációt vagy sem?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban a bt. használtgépjármű-értékesítéssel foglalkozott. Több évvel ezelőtt, 2016-tól profilt váltott. A vállalkozásnál maradt egy személygépjármű, amit korábban egy magánszemélytől vásárolt a vállalkozás, de mivel nem került értékesítésre, átsorolták a tárgyi eszközök közé és az ügyvezetés használta. Most szeretnék értékesíteni ezt a gépjárművet. Közben 2017. januártól alanyi mentességet is választott a vállalkozás. A kérdésem, hogy a mostani értékesítéskor hogyan jár el helyesen a vállalkozás a számla kiállítása során – mivel már tárgyi eszközt fog értékesíteni? Alkalmazhatja a különbözeti áfa szabályait, vagy áfával növelten kell kiállítania a számlát, vagy pedig a tárgyieszköz-értékesítés szabályai miatt mentesen állítja ki a számlát, de be kell fizetni utána az áfa összeget? Előre is köszönöm!

Napelemrendszer, mint bemutató termék Kérdés

Üdvözletem! Kérdésem az alábbi: adott egy áfás cég, amelynek a telephelyén az ügyvezető (aki cégtulajdonos is) napelemrendszert szerel fel abból a célból, hogy a később beszereléssel értékesített napelemrendszerek működtetését bemutassa leendő ügyfeleinek. Kérdéseim az alábbiak: 1. Az itt felszerelt napelemrendszert a cégnél tárgyi eszközként kell-e kezelni? 2. Jól gondolom-e, hogy a napelemrendszer által termelt áramot (az energiaszolgáltató elszámolása alapján) az ingatlantulajdonosának ki kell számlázni – ekkor a magánszemélynek nem keletkezik ebből jövedelme, így adóznia sem kell? 3. Szükség van-e ingatlanbérleti szerződésre, avagy ingyenesen is rendelkezésre lehet bocsátani a telephelyként funkcionáló, magánszemély tulajdonában álló ingatlant, és ha ingyenesen bocsátja rendelkezésre, annak van-e adóvonzata? Válaszát köszönöm!

Mikrogazdálkodó bérelt tárgyi eszköz felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámoló készítését választotta cégünk. A tevékenységünket bérelt épületben végezzük. A 398/2012-es kormányrendelet 5. § 3. pontjában meg van határozva, hogy nem minősül felújításnak a beruházás, ha nem éri el az eszköz két százalékát (vagy ha kisebb 100 ezer forintnál, akkor azt), akkor nem minősíthető felújításnak. Kérdésem az lenne, hogy mivel béreljük az épületet, ezért természetesen nálunk nincs az eszköznek bruttó értéke, viszont a beruházás elég nagy összegű lenne. Ilyenkor egy összegben kell leírnom karbantartásként? Megállapodásunk alapján az eredeti állapotot kell visszaállítanunk, ha nem béreljük tovább az épületet, vagy ha nem kell visszaállítanunk, akkor sem térítik meg. Bérleti szerződésünk öt évre szól, utána hosszabbítható. Válaszukat előre is köszönöm.

Családi gazdálkodó egy összegű écs elszámolása Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Olvasva az "Amikor egy összegben elszámolható a beszerzés" című válaszát a következő észrevétel jutott az eszembe. Szerencsére a családi gazdálkodókra még kedvezőbb szabályok vonatkoznak, így az Szja tv. 3. sz. mellékletének III.1.pontja alapján érdektelen, hogy az üzembe helyezés szabad vállalkozási zónában történik-e, illetve, hogy az eszköz újnaknak minősül-e, a családi gazdálkodó dönthet úgy, hogy a kizárólag vállalkozási célt szolgáló tárgyi eszközeinek költségét a beszerzés évében egy összegben elszámolja. Üdvözlettel Pap Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close