103 találat a(z) tárgyi adómentes cimkére

Tárgyi mentes tevékenység közvetítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvosi szolgáltatást végző társaságunknak külföldi társaság (uniós és nem uniós is) közvetít külföldi pácienseket. A páciensektől befolyt bevétel bizonyos százalékát számlázza ki felénk a külföldi cég jutalékként. Meg kell-e fizetnünk az így kiszámlázott jutalék után az áfát, annak ellenére, hogy tárgyi mentes tevékenység közvetítéséről van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi adómentes egyéni vállalkozó számlázása az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy háziorvos, aki tárgyi adómentes szolgáltatást végez. Ezentúl kutatási tevékenységet is végez itt Magyarországon, amiről a számlát US dollárban állítja ki. A vevő román cég, EU-adószámmal. Kérdésem az, hogy ebben az esetben ki és hogyan állítja ki a számlát? A számlára rá kell írni, hogy "az áfatörvény területi hatályán kívül"? A számlán mind a dollár-, mind pedig a forintösszegnek szerepelnie kell? Köszönöm a válaszát.

Oktatás adómentes számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag áfaköteles tevékenységet végző gazdasági társaság beltagja mérnök. Lehetősége nyílt arra, hogy oktatóként részt vegyen OKJ-s képzésben. A mérnököt azonban csak úgy hajlandók foglalkoztatni, ha számlát ad. Az OKJ-s képzést szervező iskola akkreditált intézmény, amely államilag elismert szakmai nyelvvizsgát, illetve arra felkészítő tanfolyamokat is szervez. A mérnöknek a nem szakmai, de államilag elismert nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon is kínáltak oktatási lehetőséget. A mérnök nyelvtudása kiváló, de nyelvtanári diplomával nem rendelkezik. Kérdésem az, hogy számlázhatja-e tárgyi adómentesen a bt. 1.) a szakmai OKJ-s képzésen, 2.) a szakmai nyelvtanfolyamon, 3.) a nem szakmai nyelvtanfolyamon végzett oktatás ellenértékét? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó tárgyi adómentes bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó tárgyi adómentes tevékenységből is szerez bevételt. Kérdésem, hogy a 8 millió forintos értékhatárba bele kell-e számítani a tárgyi adómentes tevékenységből származó bevételét? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tárgyi adómentes kata-határ átlépése Kérdés

Üdvözlöm! Ha egy katá egyéni vállalkozó átlépi a 8 millió forintos határt, ami után áfás lenne, de tárgyi adómentes tevékenység (egészségügyi tevékenység) után állítja ki a számlát, akkor ugyanúgy áfamentesen állíthatja-e ki a számlát ezután a tevékenység után? Válaszát előre is köszönöm!

Katás fogorvosi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag fogorvosi tevékenységet végző vállalkozó esetében is érvényes az a szabály, hogy évi 12 millió forintos árbevétele lehet, és mivel a tevékenység jellegére tekintettel adómentes, így a 8 millió forint értékhatár elérése esetén sem kell áfát fizetnie? Kérném szíves válaszukat, köszönettel.

Szolgáltatás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adininisztratív szolgáltatlás nyújtása tudomásom szerint általános áfakulccsal adózik. Kérdésem az lenne, hogy ez egészségügyi adminisztratív szolgáltatás nyújtása is ilyen, vagy az már tárgyi mentes kategóriába esik? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa mentesség esetén Kérdés

Szerbiába szolgáltatna egy kft. A kft. alanyi mentes, és a szolgáltatása miatt "tárgyi mentes ". Ebben az esetben hogy működik az áfa?

Tárgyi adómentes tevékenység Kérdés

Egyéni katás vállalkozás foglalkozás egészségügyi ellátást és háziorvosi ügyeleti ellátást végez. Ez a tevékenysége az áfatörvény 85. § (1) bekezdésébe tartozó adó alóli mentes tevékenységnek minősül? Szíves válaszukat várva, tisztelettel: Szabó Istvánné

Lehet-e katás egészségügyi szolgáltató bt.? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk egészségügyi szolgáltatással foglalkozik, a számviteli törvény hatálya alá tartozik, áfa tárgyi adómentes, bel- és kültagja is nyugdíjas. 2016. éves árbevétele 7 millió forint. 2017-ben választhatja-e a katát? Ha túllépi a 8 millió forintos árbevételt, van-e teendője, vagy a tárgyi mentesség miatt nincs? Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel!

Kataalany és ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (nem főállású katás) foglalkozásegészségügyi szolgáltatást végez. Egyszemélyes kft. tagja is, aki háziorvosi tevékenységet végez. A kft.-ben van a főállása. Mellette mint magánszemély bérbe adja a kft.-nek az orvosi rendelőt, amely a tulajdonában lévő ingatlanban van. Az áfa értékhatárba összevonandó-e az egyéni vállalkozás és a bérbeadás, tekintettel, hogy a foglalkozásegészségügyi szolgáltatás tárgyi adómentes szolgáltatás? Köszönöm válaszát!

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást (Teáor 8623) nyújtó társaság, külföldi páciensei számára igény esetén szállodai ellátást biztosít. A szállodai szolgáltatásról szóló számlát költségként elszámolhatja-e? A páciens felé kiállított számlában tárgyi adómentesen szerepel a fogászati ellátás. Hogyan kell szerepeltetni a szállodai ellátás továbbszámlázását? Köszönettel várom megtisztelő válaszukat!

Oktatási eszköz bérbeadásának áfamentessége Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következőben kérném segítségét: Van egy kft., amelynek főtevékenysége ingatlan bérbeadása, melyre választotta az áfakört. Ugyanitt hiányszakmát oktató nappali iskolának ad bérbe termet áfásan, és a szakképzési gyakorlat oktatása is itt folyik, amit gyakorlati oktatásként a cég végez. Ez esetben az oktatási eszköz bérbeadása áfakörös e, vagy az oktatásra tekintettel tárgyi adómentes körbe vehető? A törvény a tárgyi adómentességre vonatkozó szabályokat 85. § h)-j)-ig tartalmazza, de az ingatlan-bérbeadás áfakör miatt nem tudom ezt egyértelműen megállapítani. Kérem szíves segítségüket a helyes értelmezésben. Köszönöm.

Áfamentes google-hirdetés forgalmi adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy biztosítással foglalkozó zrt. kizárólag áfamentes tevékenységet végez. Google-hirdetései vannak, aminek értéke éves szinten 20 milliós nagyságrendet képvisel. Emiatt 2-es adószámot kell kérnie? Ennek az áfáját be kell fizetni? Van-e valamilyen megoldás arra, hogy választhassa az áfamentességet? Köszönettel.

Telekértékesítés Kérdés

Az alább idézet kérdést 2016. 07. 28-án tette fel a kérdező. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy az áfakörben tárgyi adómentes vállalkozásra is ugyanez az értékesítési szabály vonatkozik, vagy a tárgyi mentes vállalkozás áfamentesen számlázhatja a telek értékesítést? "Tisztelt Szakértő! Szeretném a tájékoztatásukat kérni az alábbi helyzet adójogi megítélésében. Alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó (főtevékenysége: lakóingatlan és földterület forgalmazása) építési telket kíván értékesíteni 6 millió forint feletti vételár ellenében. A vevő normál áfastátuszú cég. Kérem szíves tájékoztatásukat az alábbi kérdésekben: – Ebben az esetben eljárhat az egyéni vállalkozó alanyi mentesként, vagy mindenképpen áfásan kell értékesítenie a telket? – Ezzel az értékesítéssel az adózó elveszíti-e az alanyi mentes státuszát? – Egyenes vagy fordított áfával kell számláznia a telket? Milyen jogszabályi rendelkezés alapján? Munkájukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Jancsó Katalin" Előre is köszönöm válaszukat! Gné Krisztina

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs