82 találat a(z) tárgyi adómentes cimkére

Háziorvos számlaadási kötelezettsége Kérdés

Tárgyi adómentes tevékenység-e a gyógytornavideó értékesítése? Kérdés

Téves áfakulcs Kérdés

Felnőttképzés adózás Kérdés

Összesítő jelentés 2020. július 1-jétől Kérdés

Számla kibocsátásának határideje Kérdés

Telek áfája - bérbeadás Kérdés

Áfa alanyi mentesség választása Kérdés

Adómentes ingatlan-bérbeadás – adatszolgáltatás Kérdés

Nonprofit kft. áfalevonhatósága III. Kérdés

Magánemberként ingatlanbérbeadás tárgyi adómentes befolyásolja-e a kata egyéni vállalkozói bevételt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánemberként szja-val leadózott bérbeadás, amely tárgyi adómentes, befolyásolja-e a katás egyéni vállalkozó havi egymilliós alanyi mentes bevételét? Hol lehet megkeresni erre a jogszabályt?

Kötelező számlaadás egyéb humán egészségügyi ellátások kapcsán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes tájékoztatás szerint 2020. július 1-jétől egyes tárgyi adómentesség alá eső szolgáltatásnyújtásokról, termékértékesítésekről kötelező lesz számlát adni (nem lesz már elegendő másfajta számviteli bizonylat). A számlaadási kötelezettség érinti a humán egészségügyi szolgáltatásokat is. Egy optika látásvizsgálatot (optometriai vizsgálat) is végez tevékenysége során, mikor meghatátozza, hogy milyen szemüveg kell a vevőnek, melyet a 8690' 08 Egyéb humán egészségügyi ellátás tevékenység alatt végez. A látásvizsgálatot tárgyi adómentesen végzi. Kérdés 1. Helyesen jár el az optika, hogy ez alatt a kód alatt végzi a látásvizsgálati tevékenységet, és hogy TAM-sen? Kérdés 2. Július 1-től kötelező lesz számlát kiállítani a látásvizsgálatról is? Előre is köszönöm a válaszát!

Online adatszolgáltatás július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már "a csapból is az folyik", hogy 2020. július elsejétől minden kiállított számláról kötelező online adatot szolgáltatni. Az információk viszont zavarosak, nem egyértelműek, ezért a következő két kérdést teszem fel: 1.) A rendelkezés a valamely ok folytán áfamentes (alanyi, tárgyi) vállalkozókra, vállalkozásokra is vonatkozik-e? 2.) A vonatkozó jogszabály szövege hol lelhető fel (rendelet, törvény konkrét száma)? Köszönettel: Nagy Zoltán

Áfakorrekció könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020. január 1-jétől egy nonprofit kft. kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytat. Az áfaalanyiság változása miatt áfakorrekciót kell végrehajtani az áfatörvény 135. paragrafusa alapján az ingóság és ingatlan tekintetében is. Az ingatlan esetén ez több mint 10 millió forint fizetendő áfát jelent, ami építkezés végett 2016-2018. közötti időszakban került visszaigénylésre. A végleges használatba vételi engedély 2018. novemberi keltezésű, ekkor történt meg az ingatlan aktiválása is. Jól értelmeztük-e, hogy már a 2019. évi utolsó időszaki (negyedéves) '65-ös bevallásban ennek az összegnek az 1/20-ad részét kell a fizetendő oldalon szerepeltetnünk, és a 20 éves követési idő miatt 20 éven keresztül kell soron kívüli áfabevallást benyújtanunk? Ha igen, akkor a korrekció miatt visszafizetendő összeget hogyan kell könyvelnünk? Az építkezés miatt voltak fordítottan adózó munkálatok is, ezeket hogyan kell kezelnünk? Ráfordításként, vagy – mivel tudjuk, hogy melyik eszköz után milyen összegű áfát kell visszafizetnünk – aktiváljuk 2019.12.31-ei dátummal az adott tárgyi eszközre értéknövekedésként? 2019-ben kell a visszafizetendő áfát egyösszegben, ráfordításként elszámolni, vagy van mód elhatárolásra 5, illetve 20 évre, hogy ne vigye ekkora veszteségbe az évet? Válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi mentes számlája tárgyi adómentes szolgáltatásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozásként a számláinkban az áfakulcshoz az AAM rövidítést használjuk. Kérdésem, hogy hibát követek-e el akkor, ha AAM rövidítéssel állítok ki számlát, egy adó alóli mentesség alá tartozó szolgáltatásról, és a számlára megjegyzésként felvezetem, hogy a szolgáltatás az áfatörvény 85. §-ában foglaltak alapján mentes az adó alól. Esetleg alanyi adómentesként kiállíthatom-e úgy a számlát, hogy áfakulcsként a TAM rövidítést alkalmazom, és a megjegyzésben szövegesen rögzítem, hogy miért mentes a nyújtott szolgáltatás? És lenne még egy kérdésem: kérem, segítsen értelmezni az áfatörvény 169. § m) szakaszát, hogy pontosan milyen „egyértelmű utalást kell” a számlára hivatkozásként felvezetni! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Dobosi Pálné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

AM áfába belépés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Bérbeadott cégautó értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számlajelentés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close