11 találat a(z) táppénz-hozzájárulás cimkére

Mikor kell betegszabadságot és mikor táppénz-hozzájárulást megállapítani? Cikk

Keresőképtelenség esetén nem minden esetben egyértelmű, hogy mikor kell betegszabadságot számfejteni, és mikor kerül sor a táppénz-hozzájárulás megállapítására. Az alábbi cikkünkben ezt a két kérdést tisztázzuk le.

A foglalkoztatók kötelezettségei, ha beteg lesz a munkavállaló Cikk

Olvasói kérdésben merült fel nemrégiben, hogy a néhány napja belépett munkavállaló esetében milyen időtartamra kell megfizetnie a táppénz-hozzájárulást a foglalkoztatónak. A választ vélhetően nem nyugtázta örömmel a kérdező, hiszen a kötelezettség – az egészen rövid jogviszony ellenére – a táppénz folyósításának egész tartama alatt terheli a céget. A vázolt ellentmondás kapcsán érdemesnek gondoltuk összefoglalni a dolgozó keresőképtelenségéből következő munkaadói kötelezettségeket, amelyek – a keresőképtelenséggel összefüggő adminisztrációs feladatokon felül – keletkeznek.

Meddig kell fizetnem a táppénz után az 1/3 táppénz-hozzájárulást? Kérdés

Táppénz – munkaügy Kérdés

9-es kódú táppénz 1/3 fizetése Kérdés

Mikrogazdálkodó, egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Saját biztosítást fizető táppénzigénylése Kérdés

Katás egyéni vállalkozónak kell-e táppénz-hozzájárulást fizetnie? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: katás egyéni vállalkozóként táppénzen voltam. Meg kell-e fizetnem a táppénz-hozzájárulást? A könyvelőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy be kellene fizetni. Viszont gondoltam, utánanézek a témának, mert nem tűnt logikusnak. Először a következő cikkükben találtam releváns információt, miszerint NEM kellene megfizetni: https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Kinek_kell_es_kinek_nem_tappenzhozzajarulas_SPU282 idézem: " A Tbj. 4. paragrafus l) pontja, illetve az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 7. paragrafusának 25. alpontja értelmében a táppénz-hozzájárulás járuléknak minősül. Ezt azért is fontos rögzíteni, mert így mentesülhet a hozzájárulás megfizetése alól a kisadózó után a kisadózó társas vállalkozás.." Nem fizet tehát hozzájárulást az egyéni vállalkozó, illetve a mezőgazdasági őstermelő a saját táppénze után." Majd ugyanerre konklúziót találtam az Adózóna szakértőinek már feltett kérdések között ugyanazokra a jogszabályokra hivatkozva, bár a kérdés egy bt. beltagjára vonatkozott, én viszont egyéni vállalkozó vagyok (talán ez jelenthet bármi különbséget?): https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_5_KATAs_BT_beltagja_tappenzen_nxe#comment-body VISZONT a hozzászólásoknál a kérdező mégis csak arról tanúskodott, hogy a fellebbezésére a következő választ kapta: "A határozat szerint a kisadózó társas vállalkozás köteles megfizetni a táppénz-hozzájárulást" – egyéb joszabályokkal alátámasztva... Akkor most meg kell fizetni, vagy sem? Köszönöm.

Katás társaságok: táppénz-hozzájárulási kötelezettséggel is számolni kell Cikk

Az új évben hatályba lépett törvénymódosítások – különös tekintettel a társadalombiztosítás alapvető jogszabálya, a Tbj. „átírása” – lehetőséget adtak volna néhány, a társadalombiztosítási kötelezettségeket érintő jogszabályi anomália kiküszöbölésére. Ilyen például a kisadózó társas vállalkozás által a kisadózó táppénze után fizetendő táppénz-hozzájárulás kérdése, amely vonatkozásában ellentmondásos előírásokat tartalmaz az 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény és a kisadózó vállalkozásokról szóló 2012. évi CXLVII. (Kiva) törvény.

Katás bt. beltagja táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. főállású kisadózó beltagja táppénzben részesült. A táppénz folyósítása után megkapta a határozatot a táppénz-hozzájárulás megfizetéséről. A katatörvény 9. § (1) bekezdésének c) pontja értelmében a kisadózók mentesülnek a járulékok megfizetése alól. Az Art. 7. § 25. pontja és a Tbj. 4. § l) pontja értelmében a táppénz-hozzájárulás járuléknak minősül. Segítségét kérem azzal kapcsolatban, hogy Ön szerint mentesül-e a kisadózó társas vállalkozás a táppénz-hozzájárulás megfizetése alól a főállású kisadózó társas vállalkozó után. Köszönettel.

Táppénz-hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-tulajdonos táppénzes álományba került. 2016.09.29-től 2017.01.15-ig. A táppénz-hozzájárulási határozatot 2016.12.06-án (60 008 Ft), 2017.01.20-án (36 527 Ft ) és 2017. 02. 06-án (45 658 Ft) kapta meg a társaság. Kérdésem, hogyan és melyik számlaszámra kell az összegeket könyvelnem, ha a társaság 2017. 03. hóban utalta az összeget, a 1629-es bevallásban hogyan szerepeltetem. Üdvözlettel GK.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1