69 találat a(z) szolgáltatásnyújtás cimkére

Vállalkozó EU-s szolgáltatásnyújtása: kell-e közösségi adószámot kérni? Cikk

Kell-e közösségi adószámot kérnie a Horvátországban nyaralót festő magyar egyéni vállalkozónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Szlovák cég szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: magyar építőipari cég fordított áfás. Egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? Természetesen az áfára gondoltam, nem az alapösszegre. Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

EU-n belüli építési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magyar székhelyű cégünk magyar székhelyű partnerünknek számláz ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnyújtást úgy, hogy a teljesítés helye Ausztria, azt áfa területi hatályán kívüli értékesítésként számlázza? A partner cégnek osztrák cég az anyavállalata. A partner kérése, hogy a cégünk váltsa ki az osztrák közösségi adószámot, és fizesse meg az osztrák áfát, kérem szíves tájékoztatását, hogy ez mennyire helytálló? Cégünk eddig ezt a szolgáltatásnyújtást áfa területi hatályán kívüli értékesítésként kezelte és így is számlázta. Köszönöm

Katás, alanyi mentes vállalkozó közösségen belüli szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás, alanyi mentes státuszú egyéni vállalkozó közösségen belüli országban szeretne szolgáltatást végezni (kiállításépítés). A számlán minden esetben fel kell tüntetni az "Áfatörvény területi hatályán kívüli" szöveget? További kérdésem, hogy 1. Ha van a partnerének közösségi adószáma, akkor nem kell felszámítani a magyarországi vállalkozónak az áfát a számláján? (Áfabevallást beadja, de nincs áfafizetési kötelezettsége és adatszolgáltatást is beadja.) 2. Ha nincs a partnerének közösségi adószáma, akkor felszámítja az áfát és meg is fizeti a magyarországi vállalkozó? (Áfabevallást beadja, megfizeti az áfát, nincs adatszolgáltatás.) 3. Valószínűsíthető, hogy csak egy "külföldi" vállalkozótól lenne számlája. Ez nem jelent gondot a munkaviszonytól elhatárolás esetében? Egy ellenőrzés során minősítheti a hatóság munaviszonynak? Ha igen, abban az esetben egyéni vállalkozóként elég-e, hogy a katát megfizeti Magyarországon? Válaszát előre is köszönöm.

EU-n belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik. Szolgáltatást nyújt EU-s adóalanyoknak. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Belépő díjat nem szedünk. Az egész rendezvény szervezését mi bonyolítjuk, a szállást is beleértve, ami benne van a rendezvény összes költségeiben, amit egyben számlázunk ki rendezvényszervezés címszó alatt. Érdeklődnék, hogy ez a tevékenységünk mentes vagy áfás? A könyvelő mentest mond, a könyvvizsgáló áfást, a NAV szintén mentest. Szóval teljes a kavarodás! Köszönöm szíves válaszát!

Fordított vagy egyenes áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanfejlesztéssel foglalkozó kft. kereskedelmi létesítményt (üzletet, üzemanyagtöltő állomást) hoz létre külső szolgáltató igénybevételével. A kereskedelmi létesítmény hatályos építési engedéllyel rendelkezik, a generálkivitelező a létesítmény létrehozataláról fordított áfás számlát bocsát ki. Az ingatlan rendeltetésszerű használatba vételéhez szükséges belső csatorna- és úthálózat kiépítése nem hatósági engedélyköteles tevékenység, a szolgáltatás elvégzéséhez közút kezelői, illetve közmű szolgáltatói hozzájárulás szükséges. Kérdésem, hogy a létesítmény működéséhez szükséges belső csatorna- és úthálózat kiépítésére vonatkozó szolgáltatásnyújtás egyenes vagy fordított áfával adózik? Szíves válaszukat előre is megköszönve: Tisztelettel: Szombati Imréné

EU-ból igénybevett oktatási szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az értékesítői részére a kft. székhelyén értékesítési stratégiákról szóló oktatást szervezett. Az oktató más EU-országból érkezett, és cége áfamentesen állította ki a számlát a kft. részére. A kiállító cég székhelye más EU-országban van, nem Magyarországon. Mi a helyes eljárás áfa szempontból? Ez az eset az áfatörvény 42. § alá tartozik? A kft. az áfát +- szerepeltetheti a bevallásában? Köszönöm a válaszát!

Teljesítési hely szolgáltatásnyújtás esetén Kérdés

Egy Angliában bejegyzett társaságnak 4 magyar magánszemély tulajdonosa van. A tagok Magyarországon élnek életvitelszerűen. A tagok az angol cégben nem társas vállalkozóként, hanem saját, Magyarországon bejegyzett cégük és az angol cég közötti szerződés alapján működnek közre az angol cég tevékenységében. Társas vállalkozóként a Magyarországon bejegyzett cégükben fizetik a járulékokat. Kérdés: a magyarországi cég számláját EU-ba nyújtott szolgáltatásról kell-e kiállítani az áfatörvény 37. §-a, a megrendelő angol bejegyzése/székhelye alapján, vagy a döntéshozók magyarországi tartózkodására, az irányításra vonatkozó döntések meghozatalának helyszínére tekintettel áfát is kell felszámítani az áfatörvény 259. § 19. pont alapján? Még mindig EU-s cégként kell-e kezelni az angliai céget a Brexit ellenére? Segítségüket köszönöm.

Szolgáltatásnyújtás – közösségen belül – három szereplő Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2017.12.02-én feltett kérdésemre megkaptam a választ, köszönöm! A kérdés az alábbi volt: Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egy német adóalanynak (kft.-nek) végez Magyarországon szolgáltatást. A szolgáltatás számítógépes programozás, szoftverfejlesztés, egyéb számítástechnikai tevékenység. Mindketten rendelkeznek közösségi adószámmal. Ebben az esetben a szolgáltatást áfamentesen kell leszámlázni? Azaz közösségi szolgáltatásról van szó, és a megrendelőnek kell az áfát megfizetnie? Köszönöm!" Azóta tovább körvonalazódott a helyzet, ezért kérem, tájékoztassanak, hogy ez a helyet hogyan alakul, amennyiben a szolgáltatás megrendelője egy német cég, a szolgáltatás nyújtója magyar, de a szerződésből tudni lehet, hogy a német cég ezt a szolgáltatást tovább "közvetíti" egy magyar cégnek. Ebben az esetben is áfamentesen kell számlázni? Nincs valami eltérés, mint például a háromszögügyleteknél? Köszönöm!

Kata adóalany EU-n belüli szolgáltatásnyújtása Kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi adómentes, kata adóalany, közösségi adószámmal rendelkezik. Jelenleg közösségen belül magánszemélyeknek (szlovák, osztrák) végez takarítást. A számlát készpénzben, forintban állítja ki áfa felszámítása nélkül, mivel alanyi adómentes. Felvetődhet-e az a kérdés, hogy esetleg szlovák vagy osztrák oldalon áfafizetési kötelezettség keletkezik? Helyes-e a számlakiállítása? Szolgáltatásnyújtása kapcsán lenne-e egyéb, amire figyelni- kellene?

1765A-17A60 összefüggései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni az áfabevallás és az A60 bevallások adózás/adóbevallás helyes kitöltésével kapcsolatban. Bevételeinkkel kapcsolatosan: - ha közösség területén kívülre szolgáltatunk vagy értékesítünk, akkor a 65A bevallás 1. sorába beírjuk a bevételt - ha közösségen belülre terméket értékesítünk, akkor a 65A bevallás 2. sorába írjuk az összeget, majd ezen összeget az A60-01 lapján is feltüntetjük Kiadásainkkal kapcsolatban: - közösségen belülről terméket szereztünk be, akkor a 65A bevallás 14-es sor b.oszlopába írjuk, rászorozzuk a 27 százalék áfát, ezt beírjuk a c oszlopba. Majd mivel cégünk le is vonhatja ezt az áfát, így beállítjuk a 65A 67. sorába b oszlopba az alapot, c oszlopba az áfát. Majd az A60-02. lapján is feltüntetjük a termék értékesítőjének adatait és az összeget. - közöségen belül szolgáltatást vettünk igénybe, akkor a 65A bevallás 18. sorának B. oszlopába beírjuk a vásárolt összeget, majd rászorozzuk a 27 százalék áfát és ezt a C oszlopba írjuk. Majd a 67. sorba is beállítjuk a B oszlopba az alapot, a C oszlopba pedig a rászorzott 27 százalék áfát. Majd a szolgáltató adatait és a számla összegét beírjuk az A60-04 lapjára. Persze tudjuk, hogy az áfabevallás rengeteg sorból áll, de a külföldre történő értékesítés és szolgáltatásnyújtás és a külföldről történő termékbeszerzés és szolgáltatás igénybevételével szeretnénk teljesen tisztában lenni, ne kapjunk büntetést az esetleges hibás bevallás kitöltéséért. Köszönjük szépen a segítséget!

Szolgáltatásnyújtás Romániába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző bt. Romániába nyújtana szolgáltatást. A romániai vállalkozás közösségi adószámát lekérdezve érvénytelen adószámnak jelzi azt. Mi a teendő ebben az esetben? Belföldi értékesítésként kell kezelni az ügyletet vagy közösségen belüliként? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Szolgáltatásnyújtás, melyhez termék is kapcsolódik láncügyletben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfeleim egy osztrák (A) és egy magyar vállalat (B), melyek EU-adószámmal rendelkező adóalanyok, áfakörbe tartoznak, és az osztrák cégnek van magyar adószáma is. Az osztrák cég egy harmadik magyar céggel (C) áll szerződésben, melynek tárgya csomagolás design, egyéb marketing eszközök tervezése és nyomdai előkészítés. A design és tervezés számítógépen végzett szolgáltatás, pdf és képi adatállományok készítése, tanácsadás. A nyomdai előkészítés része annyit tesz, hogy egy klisé fóliára mintát készítenek, amivel a csomagolások nyomtatása a későbbiekben történni fog (ahány szín, annyi fólia). A fóliákat B magyar vállalat készíti, és számlázza A osztrák vállalatnak, de azt C magyar vállalatnak szállítja, tehát az országot a termék nem hagyja el. B 27 százalékos áfával számlázza a termékértékesítést A osztrák vállalatnak, hiszen neki csak ez a terméke van, az A és C közötti szolgáltatásban nem vesz részt. Kérdésem, hogy az A által C-nek kiállított számlában kezelhetjük-e az egész tevékenységet szolgáltatásnak, vagy a nyomdai előkészítést külön termékként kell számláznunk, és ez akkor belföldi termékértékesítés lesz-e 27 százalékos áfával, vagy kezelhetjük-e az egész tevékenységet A osztrák cég szempontjából unión belüli szolgáltatásnak, 0 százalékos áfával a C magyar cég felé kiállított számlában? Köszönöm: Miksa Viktor

Szolgáltatásnyújtás külföldre Kérdés

Magyarországi kft. kisfilmeket szeretne gyártani, amelyeket majd feltölt egy szerverre. Egy spanyol cég kezelné a kifizetéseket. Aki meg akar nézni egy ilyen filmet, az kártyával fizet a spanyol cégnek, amely a fizetés után küldi a linket a felhasználóknak, és havonta elszámol a magyarországi kft.-vel, levonja a jutalékát, és küldi a bevételt a forgalom után. Ilyenkor hogyan kell számlát kiállítani? A spanyol cégnek, vagy a felhasználóknak egyenként? Mi van az áfával, ha a magánszemélyeknek állítják ki a számlákat? A teljesítés helye az, ahol igénybe veszik, tehát ahol letöltik a filmeket? 2. Reklámfilmet is szeretnének forgatni, külföldi megrendelőnek. Magyarországon forgatják le a filmet, aztán feltöltik a megrendelő szerverére. Ez esetben a teljesítés helye az az ország, ahol letöltik a filmet, tehát közösségi szolgáltatásnyújtásról lehet számlát kiállítani?

Áfa – szolgáltatásnyújtásnál teljesítés helye II. Kérdés

Tisztelt Dr. Bartha László Úr! Az azonos című kérdésre adott válaszával kapcsolatban az alábbiakat kérdezem: Áfa tv. 46. § (1) * Az e §-ban meghatározott szolgáltatások nyújtásánál a teljesítés helye az a hely, ahol ezzel összefüggésben a szolgáltatást igénybe vevő nem adóalany letelepedett, letelepedés hiányában pedig, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van, feltéve, hogy ez a Közösség területén kívül van (2) Az e § alkalmazása alá tartozó szolgáltatások a következők: g) termék – ide nem értve az ingatlant és a közlekedési eszközök bármely fajtáját – bérbeadása. A fentiek alapján, ha egy orosz, nem adóalany bérbe vesz egy nyugágyat, akkor nem mentes számlát kellene kapnia?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close