31 találat a(z) szja-fizetés cimkére

Ingatlanértékesítés évek közötti áthúzódás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy hogyan, mikor történik a magánszemély személyijövedelmeadó-fizetési kötelezettsége abban az esetben, ha 2019-ben ügyvéd előtt megállapodást köt az eladó a vevővel, hogy 2019-ben a vételár 80%-át (8 millió forintot) fizet ki, majd 2020-ban a vételár maradék 20%-át (2 millió forintot) és a teljes vételár kiegyenlítésekor, tehát 2020-ban fog megtörténni a földhivatali bejegyzés is, illetve ekkor készítik el a végleges adásvételi szerződést is. Ez esetben mikor, milyen összeg után fizeti az eladó az szja-t? Csak 2020-ban a teljes vételár után, mivel akkor történik meg a földhivatali bejegyzés? Válaszát előre is köszönöm!

Alkalmi munkavállaló augusztus 20-án: bérpótlék és adófizetés Cikk

Cégünk rendezi az augusztus 20-ai tűzijátékot. Alkalmi munkavállalókkal oldjuk meg ezt a feladatot. A szakképzett pirotechnikusok napi 11 600 forintot kapnak. A 20-ai napra kötelező-e számukra bérpótlékot fizetni ezen összeg felett, mellyel adózandó és bevallandó jövedelmük keletkezik? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Januártól már nem fizetnek szja-t a négy- vagy többgyermekes anyák Cikk

Jövő januárban életbe lép a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Céges ingatlan elajándékozásának adóvonzata Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_22_Ceges_ingatlan_elajandekozasanak__ewi Ezen az URL címen kapott válaszra hivatkozva szeretnék még egy kérdést tisztázni. Korábbi kérdés-válaszokat böngészve olyan állásfoglalást is találtam, ahol a szakértő szerint 15%-os szja-t kell megfizetnie a magánszemélynek a cégtől ajándékba kapott ingatlan szokásos piaci értéke után az Szja törvény 4. §-ára hivatkozva. Ebben esetleg tudna-e még segíteni? Köszönettel: Szűcsné

Ajándékutalvány előadónak Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Egy 2015-ben az egyházi intézmények által tanulmányi versenyek alkalmával adott ajándékutalvány adózásával kapcsolatban feltett kérdésre ön válaszolt. Válaszában nagyon röviden érintette a meghívott előadókra vonatkozó rendelkezést is, ami felvetette bennem a következő kérdést. Ha egy előadásra meghívott előadónak pl. könyvvásárlási utalványt vásárolunk, amelyet csak egy meghatározott könyváruház-láncban lehet levásárolni, akkor annak az értékét bérként kell kezelni és az összeget számfejteni kell szja és egyéb járulékok levonásával, vagy esetleg, mint önálló tevékenységből származó bevétel, annak a 90%-át kell adóalapként kezelni? Vagy félreértem a hivatkozását a kérdésre adott válaszban és csak mint kifizető tartozok utána szja- és ehofizetési kötelezettséggel? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Családi járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi járulékkedvezménnyel kapcsolatos kérdésem lenne: munkavállaló 2015. első 4 hónapjában alacsony bérrel volt foglalkoztatva, így a járulékra is igénybe lett véve a családi kedvezmény. Majd teljes munkaidősként magasabb bére lett, maradt szja-fizetési kötelezettsége is az éves adóelszámolásban. Kérdésem, hogy az év elején igénybe vett járulékkedvezmény ebben az esetben jogosulatlannak minősül-e, és szerepeltetni kell a 1553-as 33. sorában? Nagyon köszönöm a válaszát!

Szerb-magyar állampolgár járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szerb-magyar állampolgárt vennék fel munkaviszonyba. A munkavállaló Szerbiában dolgozik munkaviszonyban, az állandó lakcíme is ott van, a munkaviszonya nem fog megszűnni. A kinti biztosítótól hoz igazolást a biztosítási jogviszonyáról. Magyarországon ideiglenes lakcíme lesz. Havi néhány alkalommal lesz Magyarországon, interneten keresztül fog dolgozni. Az általunk fizetett munkabérből kell szja-t és járulékot fizetnünk, biztosítottá válik? Válaszát köszönöm: Anikó

Ingyenes szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakult szépségszalonb a bevezetés, illetve a későbbiekben az új kezelések népszerűsítése céljából ingyenes szolgáltatásra (például arckezelés) jogosító kuponokat adna magánszemélyeknek. Nem egyéb, fizetett szolgáltatásokhoz kapcsolódna, hanem csak ezt venné igénybe a magánszemély. Illetve mi változna, ha például egy másik szolgáltatás igénybevétele esetén kapná meg az ingyen kezelést, mint kvázi árengedményt vagy hozzáadott értéket? Hogyan kellene az ingyenes szolgáltatásokat nyilvántartani, papírozni, és milyen egyéb adófizetési kötelezettsége keletkezne a cégnek (áfa, szja – az anyagok után levonta az áfát)? Ha az ingyenes szolgáltatásról nyugta, számla kerül kiállításra például a felmerült költségek összegében, akkor ez hogyan történik a gyakorlatban? Ha kiállítok ingyenes szolgáltatásról egy nyugtát a kezelés végén, például a felmerült költség legyen 10 000+2700= 12 700 Ft Ekkor ennek a könyvelése T 3811 Pénztár/K 911 árbevétel. De ez az összeg nem folyik be ténylegesen, így "pénztárhiány" keletkezik. Hogyan kell kezelni a gyakorlatban, hogy egyezzen a pénzkészlet és a könyvelésben szereplő pénztár összege? A cég nem tartja nyilván az anyagokat, készleteket folyamatosan, csak év végén leltároz. A magánszemélyek által igénybe vett ingyenes szolgáltatás után keletkezik-e eho- és szja-fizetési kötelezettség? Mikor keletkezik, és mikor nem? Köszönettel.

Magánszemélytől kapott kölcsön Kérdés

Egy cég magánszemélytől (aki nem tagja a cégnek) kapott kölcsönt, a kölcsönszerződésben kamat volt kikötve, azonban a visszafizetéskor a magánszemély elengedte a cég részére a kamatot. Így a kölcsön teljes összege visszafizetésre került kamat nélkül. Kérdésem az, hogy ebben az esetben milyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt?

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ismerősöm Írországban dolgozik jó pár éve, most kiadná a lakását. Azt hallotta, hogy ha külföldön albérletet fizet, akkor a magyarországi lakásbérbeadás után nem kell fizetni adót. Igaz ez? Köszönettel: Fidler Gáborné

Evás időszak – osztalék kifizetése Kérdés

Társaságunk 2015-ben az evatörvény hatálya alá tartozik, 2016-ban a taotörvény alatt működünk tovább. A 2015. évi, jóváhagyott evás osztalék kifizetésekor kell-e szja-t és ehót fizetni a tulajdonosoknak? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Pauer József

Társasház számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértó! Társasház számláz felénk bérbeadást, kinek kell a 16 százalék adót és a 14 százalék ehót rendezni, ha mi kifizetők vagyunk? Köszönettel: Fenyvesi Olga

Felsőoktatási intézmény programjának reprezentációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőoktatási intézménynek az állammal kötött finanszírozási megállapodás értelmében egyik célzott feladata sport-kulturális programok tartása. Ezen programok tartásán részt vevő művészek, sportolók, edzők díjazása után az intézmény köteles fizetni ehót és szja-t fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély heti 20 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esethez kapcsolódóan szeretnék választ kapni kérdésemre: Egyik kollégánk (heti 20 órás munkaviszonyú) adószámos magánszemélyként végezne cégünkben alkalomszerűen olyan tevékenységet a cégnek, amely nincs benne a munkaköri leírásában. Ebben az esetben is kell 27 százalékos ehót fizetni a számlája után? A következő megállapításnál pedig segítségét kérném, hogy jól gondolom-e. A levonandó járulékok megállapításánál havi szinten kell figyelembe venni, hogy az adószámos magánszemély jövedelme elérni-e a garantált bérminimum (122 ezer) 30 százalékát. Ha havi szinten nem éri el, akkor szja-t és ehót kell megállapítani. Ha eléri, akkor az egyéb járulékokat is fizetni kell. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Judit

Örökség átengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen fizetési kötelezettség mellett – illeték, szja stb. – lehet lemondani, átengedni az örökséget, ellenérték megfizetése mellett, még az örökhagyó életében? Vagyis az unoka megveheti-e a fiú gyermek – nem az apja – részét még a nagymama életében? Válaszát nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close