20 találat a(z) szerződésmódosítás cimkére

Beruházó nem akarja csökkenteni a lakás vételárát Kérdés

Elolvastam Bartha László adóügyi szakjogász cikkét. Mivel érintettek vagyunk, 2015-ben kötöttünk szerződést, 2016. évi lakásvásárlásra, előleget is fizettünk. A beruházó hallani sem akar a szerződésben levő vételár áfacsökkenéssel arányos vételárának csökkentéséről. Vagyis nem lehet szerződést módositani. Akkor a vevő hogyan tudja valahogyan mégis érvényesíteni a kedvezményt? Itt milliós összegekről van szó, amit ne nyeljen le a beruházó.

Munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ruházati kiskereskedéssel foglalkozó cég most, decemberben időlegesen bezárta a boltját, ahol a munkavállalói eddig dolgoztak, és a munkavállalóit (3 fő) piacozni küldi (piacon árulják ugyanazokat a ruhákat). De a munkavállalók eddigi munkarendje hétfőtől péntekig tartott. Most a piacozást csütörtöktől vasárnapig kéne végezniük. Ez lenne december-január hónapban a munkarendjük. Utána visszaáll az eddigi rend. Mi a teendője a munkáltatónak? Munkaszerződés-módosítás elég? Ha a rendes munkaidejük munkaszerződés-módosítással csütörtöktől vasárnapig tartana, akkor kell hétvégére pótlékot fizetnie a munkáltatónak? Köszönettel: Hoffmann Helga

Ezeket minden bt.-nél, kkt.-nél, szövetkezetnél tudni kell! Cikk

Kötelező-e a szerződésmódosítás a szerződésminta alapján alapított cégeknek? Mivel kell számolniuk a késlekedőknek? Módosult a jogszabály, közöljük a hivatalos állásfoglalásokat.

Családi gazdaság Kérdés

Családi gazdaság vezetője az áfa hatálya alá bejelentkezett. Minden bevételi és kiadási számla az ő nevére került kiállításra. Év végén az összes bevétel és kiadás a családi gazdaság tagjai részére felosztásra került. 2014-ben a családi gazdaságról szóló szerződést módosították, mely szerint a családi gazdaság vezetője a volt családi gazdálkodó (vezető) felesége lett, akinek nincs áfás adószáma (1-es alanyi mentes adószáma van). A volt családi gazdaság vezetője (áfás adószámmal rendelkezik) maradt a családi gazdaságban. Kérdéseink: Kell-e a családi gazdaság új vezetőjének áfás adószámot kiváltania, vagy az áfás adószámmal rendelkező volt családi gazdaság vezető nevére továbbra is kiállíthatók a kimenő illetve a bejövő számlák? A fenti családi gazdasági szerződésben végrehajtott módosítás hatással van-e a bevételek és kiadások év végi felosztására?

Üdülési jggal kapcsolatos kérdés folytatása Kérdés

Kérdésünk a következő lenne, melyben segítséget kérnénk: 1. Valóban megszűnik-e az üdülési jogra vonatkozó igényünk a tulajdonosváltás következtében? Hiszen az új tulajdonos az apartmanházat vette meg, az üdülő-használati jogokról biztosan informálódott, egyébként hogyan tudott volna bennünket megkeresni? 2. Joga van-e az új tulajdonosnak azért pénzt kérni, hogy a szerződést módosítani kell, arra hivatkozva, hogy egyébként megszűnne az üdülő-használati jogunk? 3. Mi nem kértük, hogy a korábbi tulajdonossal kötött szerződésünkben szereplő konkrét apartmant felújítsák, ezt ők tőlünk függetlenül tették. Amennyiben nem fizetjük ki a kért összeget, akkor másik apartmant bocsátanak rendelkezésünkre, erre van-e módjuk?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs