89 találat a(z) személyi kedvezmény cimkére

Személyi kedvezmény rokkantsági ellátás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy személyi kedvezmény igénybe vehető-e rokkantsági ellátás esetén, ha az ellátásban részesülő rendelkezik az ellátás mellett adóköteles jövedelemmel? Amennyiben igen, elégséges-e a rokkantsági ellátást megállapító határozat igazolásként az adókedvezmény igénybevételéhez?

Ilyen betegségek jogosítanak adókedvezményre Cikk

A súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. Tudta ön, hogy az adókedvezmény igénybevételére jogosít a gluténérzékenység miatt fellépő betegség, illetve az I. típusú és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség is? Lássuk a feltételeket!

Ezek a személyi kedvezmény érvényesítési feltételei Cikk

Az Szja tv. 40. § lehetővé teszi a súlyosan fogyatékos személyek számára, hogy személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesítsenek – írja tájékoztatójában a NAV.

NAV: személyi kedvezmény súlyosan fogyatékos személyeknek Cikk

Az Szja tv. lehetővé teszi a súlyosan fogyatékos személyek számára, hogy személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesítsenek.

Tartós beteg/Diákmunka/Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban tartós beteg 17 éves gyerek diákmunkásként dolgozott. Kérdésem: mivel rendelkezik igazolással, hogy tartós beteg, az szja-bevallásban – miután volt jövedelme, és vontak tőle adóelőleget – igénybe veheti-e a súlyos fogyatékosságra vonatkozó adókedvezményt? Tisztelettel.

Rokkantsági ellátás – szja-kedvezmény Kérdés

Rokkantsági ellátásban részesülő dolgozónk jogosult-e külön igazolás nélkül súlyos fogyatékossági kedvezmény igénybe vételére? Köszönettel.

Kinek jár a személyi kedvezmény? Fontos igazolások és nyilatkozatok Cikk

Kit illet meg egészségi állapota alapján a jövedelemadóban személyi kedvezmény, milyen feltételei vannak, mit kell intéznie a jogosultnak? Összefoglaltuk.

Szja-kedvezmények: gyakori kérdésekre válaszol a NAV Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokból közölt összefoglalót az adóhatóság.

Adó-visszatérítés Kérdés

Cukorbeteg katás kisegítő egyéni vállalkozó részére is jár-e az adóvisszatérítés?

Súlyos fogyatékosság kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas, önálltó tevékenységet végző adószámos magánszemély tételes költségelszámolással állapítja meg a jövedelmét. A bevételi és költségszámlákkal dokumentált önálló tevékenység időszaka az évben 5 hónap. De mivel tanácsadói tevékenységet végez, természetesen az év többi hónapjában is követi a szakma változását, szakirodalmat olvas stb. A súlyos fogyatékosság adókedvezményét figyelembe veheti-e a teljes évre vonatkozóan? Ugyanez a kérdés a többi, elszámolható költség vonatkozásában is: a teljes évre vagy csak a bevételi számlákkal dokumentált időszakra számolhatók-e el? Köszönettel várom válaszát.

Fogyatékossági támogatás Kérdés

Az szja-bevallásban érvényesíthető súlyos fogyatékosság miatt levonható összeg. E kategóriás rokkant érvényesítheti ezt? Elég hozzá az ezt megállapító határozat? Valamint más személy esetében a J8480 és a J4490-es BNO kód elég ehhez. Mindkettő súlyos tüdőbetegség kódja, amellyel az illetőt régebben rokkantosították? Köszönettel: R.

Így érvényesíthet személyi kedvezményt – küzdeni kell Cikk

A 2015. évi adóbevallások elkészítésekor, de akár a munkáltatói elszámolásra tett nyilatkozattételkor lehetőség van arra, hogy a magánszemély – a feltételek megléte esetén – személyi kedvezményt érvényesítsen.

Személyi adókedvezményre való jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A véleményét szertném kérni a következő esettel kapcsolatban: Dolgozónkat 2008 óta gondozzák M3490, M340 (Szisztémás sclerosis, Progresszív szisztémás sclerosis) diagnózissal. Ezt a diagnózist, a 335/2009. számú kormányrendelet tartalmazza, mint súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséget, viszont szakorvosától erről igazolást nem kap, mondván egészségkárosodása nem éri el az 50 százalékos mértéket. Mi nem találunk arra utaló momentumot, hogy ebben a betegségtípusban az egészségkárosodás százalékos meghatározása kritérium lenne a személyi kedvezmény jogosultsága szempontjából. A NAV is így fogalmaz: „Bizonyos betegségtípusok után személyi kedvezmény illeti meg a magánszemély adózót. Súlyos fogyatékos személynek azt a magánszemélyt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben (335/2009. XII.29.) említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.” Az orvos véleménye és a NAV, illetve a kormányrendelet megfogalmazása véleményünk szerint nincs összhangban. Mit gondol, esetleg valamit mi félre értelmezünk? Jól van ez így? Csak akkor azt nem értjük, hogy például az inzulin dependens szövődmények nélküli cukorbetegség vagy például övsömör után hogyan lehetséges a személyi kedvezmény érvényesítése? Ott miként értelmezhető a százalékos egészségkárosodás? Véleményét előre is köszönöm!

Személyi kedvezmény Kérdés

Kft.-ben többségi tulajdonos alkalmazottként lát el műszaki feladatokat. Rokkant nyugdíjas, havi bruttó bére 100 ezer forint. Igénybe veheti-e a személyi kedvezményt, mely a minimálbér 5 százaléka? A NAV által kiadott 2016. évre szóló nyilatkozaton rokkantsági járadékban részesülő nyilatkozatára külön rész található.

Tartós betegség esetén adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy mely betegségek esetén érvényesíthető adókedvezmény, milyen igazolás szükséges hozzá? Rokkantsági járadék esetében érvényesíthető-e? Várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1