268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Tehergépjármű átalakítása Kérdés

Tisztelt szakértő! Gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó társaság tehergépjárművet vásárol, majd ezt felújítja. A szabályos számlák áfatartalmát levonásba helyezi. Ezt követően hatósági engedéllyel átalakítja személygépkocsivá. Az átalakításkor van-e áfavonzat? Értékesítése hogyan történik? 1. verzió: személygépkocsi-értékesítés különbözeti áfával. 2. verzió: 27 százalék áfa megfizetésével.

Áfás katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény hatálya alá tartozó katás egyéni vállalkozó levonhatja-e a személygépkocsi javítási költségeinek 50 százaléka után az áfát? Kell-e emiatt cégautóadót fizetnie? Üdvözlettel várom válaszát.

EU-s használt személygépjármű beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. német közösségi adószámos autókereskedőtől használt személygépkocsit vásárol magyar kft.-je számára. Ennél az ügyletnél az áfa levonása személygépkocsi miatt nem lehetséges csak fizetendő áfája lesz a magyar kft.-nek? Esetleg a használt személygépkocsi jellege miatt a német cég által nettó módon számlázott személygépkocsira nem kell a közösségi adózási normál szabályokat alkalmazni? Marad áfakörön kívüli az ügylet a használt autó miatt? Köszönöm válaszukat!

Ellopott személygépkocsira igénybevett fejlesztési tartalék elszámolása Kérdés

Tisztel Szakértő! Vállalkozás 2014-ben személygépkocsit vásárolt. A korábban képzett 5 millió forint fejlesztési tartalékot a személygépkocsi-vásárlásra feloldotta. (A gépkocsit vállalkozás érdekében használta.) A 2014-ben vásárolt személygépkocsit 2016-ban ellopták. A személygépkocsi vásárlásakor feloldott fejlesztési tartalékkal hogyan kell 2016-ban elszámolni? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Maradványérték megváltoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi maradványértékét megvásárláskor, 2003-ban 3 millió forintban állapították meg. Értékcsökkenést 5 évig számoltunk el. Most ennek az autónak 800 ezer forint a piaci értéke. Lehet a maradványértéket módosítani? Ha igen, hogyan? Köszönöm válaszát!

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Ügyfelem – áfás ügyvédi iroda – 4 éve adásvételi szerződéssel vásárolt magánszemélytől személygépkocsit. Most értékesíteni szeretné. Kérdésem, hogy adómentesen értékesíthető-e a gépkocsi? Válaszukat köszönöm.

Apport utáni áfafizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi székhelyű kft. külföldi tulajdonosa (egy külföldi társaság – AG) apporttal kíván tőkét emelni a kft.-ben. Az apport tárgya egy személygépkocsi lenne, amely jelenleg az apportáló anyavállalat tulajdonában áll. Kérdésem lenne, hogy kell-e az apport tárgya – jelen esetben a személygépkocsi – után importáfát fizetnie a magyarországi apportot kapó kft.-nek, vagy ebben az esetben is az áfatörvény 18. §-át kell alkalmazni? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Judit

Evás kft. tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás kft. korábban még a Tao törvény hatálya alatt beszerzett egy személygépkocsit, aminek nem vonta le az áfáját. Most eva alatt szeretné értékesíteni az autót. Ilyen esetben mi az eva alapja? Mi után kell adót fizetnie?

Üzemanyag-elszámolás II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea Adószakértő! 2017.04.11-én feltett kérdésemre a következő választ adta. Ha a személygépkocsi bármilyen mértékben szolgálja a gazdasági tevékenységet, akkor nem kell útnyilvántartást vezetni. Az utolsó bekezdésben pedig – alátámasztásként –, hogy az, ha a személygépkocsit a gazdasági tevékenységhez használja, bármilyen nyilvántartással történhet. A kérdésem egyszerű volt. Kft. személygépkocsit vásárolt, amit a gazdasági tevékenységéhez is használ és magáncélra is. A cégautóadót megfizeti. Üzemanyag- és javítási költség milyen mértékben számolható el, és az áfa milyen mértékben vonható le? Útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt kell-e vezetni? A jogszabályt elolvastam, de nem értelmezem. Ezért kérem az Ön válaszát, és nem a jogszabály felsorolását. Köszönöm.

Személygépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (kft.) személygépkocsit bérel tartós bérlet konstrukcióban. A személygépkocsit az ügyvezető használja. A kapcsolódó üzemanyagot elszámolja számlák alapján. Kérdésem, hogy van-e arra lehetőség, hogy ne kérjen számlát a tankolásokról, és a NAV által közzétett üzemanyag-átalány és fogyasztási norma alapján számoljon el költséget az útnyilvántartással összhangban? Csak céges használatra használja a személygépkocsit. Illetve ha a fenti nem lehetséges, szükséges-e mindenképpen számlát kérnie a tankolásokról és elszámolnia költségként? Válaszukat előre is köszönöm

Nyílt végű pénzügyi lízinghez kapcsolódó egyéb költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingelése mellett a tőkerész és a kamat mellett kiszámlázásra kerültek egyéb tételek (regisztrációs adó átterhelése, birtokba adás) is. Ezeket egyéb költségekként kell lekönyvelni, vagy rá kell könyvelni a beruházásra?

Céges személyautó Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. személygépkocsit vásárolt. A cégautóadót megfizeti. Az üzemanyag- és a javítási költségek áfáját levonhatja-e? Kell-e útnyilvántartást vagy kiküldetésit vezetni? Válaszát köszönjük.

Személygépkocsi nyílt végű lízing Kérdés

Ügyvéd nyílt végű lízinggel személygépkocsit bérel, az egyéni vállalkozónál a személygépkocsi - az ő esetében - nem kizárólagos tárgyi eszköz és feltételezem, hogy a bérleti díj átalányban számolható el, jól gondolom-e? Ez az átalány-elszámolás csak a használatbavétel évében számolható el vagy a bérlet teljes időtartamában? A bevételen kívül a lízingdíj (bérleti díj) összegében van-e felső határ vagy csak a bevétel 1 százaléka a határ? Az egyéb költségek például szervizelés is a futás arányában költségelhető? Kérném részletesen ennek a témának a költség-elszámolási és áfalevonhatósági szabályait. Szíves segítségüket megköszönve.: Hideghéty B.

Családi gazdálkodó nyílt végű lízingbe vett személygépkocsija Kérdés

Egyszeres könyvvitelű áfakörös családi gazdálkodó nyílt végű lízingbe vesz személygépkocsit. Forgalmi engedélyben a családi gazdálkodó üzembentartóként szerepel. A gépkocsi vételára bruttó 9,6 millió forint, a gazdálkodó éves nettó árbevétele 90 millió forint. Induló lízingdíj 4 millió forint, utána 60 hónap futamidő. A személygépkocsi biztosítását, cégautó dóját, karbantartását a gazdálkodó fizeti. Ha jól értelmezem az szja törvény 11. sz. mellékletének második bekezdését, akkor a személygépkocsi "nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek". A családi gazdálkodó levonhatja-e az üzemi teljesítményre eső arányos áfát a lízingdíjakból? A lízingdíjak üzemi teljesítménnyel arányos részét elszámolhatja-e költségként, ha igen, milyen formában? Szerepeltetni kell-e a személygépkocsit a tárgyi eszköz nyilvántartásban?

Személygépkocsi költségeinek elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét! Ez év elején átvettem egy meglehetősen problémás cég könyvelését, a tavalyi teljes évet le kellett könyvelnem, mert megromlott a kapcsolatuk a korábbi könyvelővel. Építőipari tevékenységet végeznek, elsősorban generálkivitelezéssel foglalkoznak. A tulajdonosok rendre a saját autójukat használják, a tankolásról, javításokról a számlát leadják (?), sőt általában bankkártyával fizetnek. A tulajdonosnak bérleti díjat nem fizet a cég, így az szja és az eho sincs rendezve, mint ahogy a cégautóadót sem fizetik. Hogyan lehet ezeket a költéseket elszámolni? A bankkártyás fizetéseket tulajdonossal szembeni követelésként számoltam el, bár soha nem fogja a cégnek visszafizetni (több millió forintos tételről van szó). A készpénzes üzemanyagszámlákat egyelőre nem számoltam el, így viszont a házipénztárban lévő készpénzállomány összege túl magas, ami fizikailag nem áll rendelkezésre. Tény, hogy ezek a tankolások a tevékenység érdekében történtek, de mégsem szabályosak. Mi a járható út ebben az esetben? Köszönettel Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs