204 találat a(z) személyes közreműködés cimkére

Kata melletti jogviszony Kérdés

Társaságtulajdonos személyes közreműködés nélkül Kérdés

Bt. beltag járulékfizetése Kérdés

Személyes közreműködés Kérdés

Nyugdíjas tag ügyvezető Kérdés

Személyesen közremüködő öregségi nyugdíjasnak... Kérdés

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tevékenységét kezdő kft. tagja egy gazdasági társaság és egy belföldi magánszemély, akinek katás egyéni vállalkozása van. A magánszemély tag látja el az ügyvezetői feladatokat, a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban. A tagi mellékszolgáltatásról (személyes közreműködésről) sem a társasági szerződés, sem a tagjegyzék nem ír. A magánszemély tag egyéni vállalkozóként beszállítója a kft.-nek, a kft. tevékenységében így vesz részt. Kérdéseink: 1.) Ezen felállás alapján a tag ügyvezető megbízási jogviszonya átminősül társas vállalkozói jogviszonnyá, mert magánszemélyként ténylegesen és személyesen nem működik közre? Az egyéni vállalkozóként való "közreműködése" különbözik a jogszabály értelmezésében a magánszemélyként való személyes közreműködésétől? 2.) Jogszerű változás lehet-e az, hogy taggyűlési határozatban a társasági szerződésben jelölt ügyvezető megbízási jogviszony helyett az ügyvezetést részmunkaidős munkaviszonyban lássa el? Elegendő az ilyen döntésről a taggyűlési határozat, vagy a társasági szerződést kell ezen a ponton változtatni? A kezdő kft. első évében alapvetően fejlesztés történik, kevés árbevétellel, a részmunkaidős ügyvezetés reális, és a cél e kezdeti szakaszban a járulékfizetés minimalizálása. Válaszát előre is köszönjük!

Cég tevékenységének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíveskedjenek választ adni az alábbiakra! Egy kft.-nek fiammal együtt társas vállalkozói vagyunk. Én 30 százalékban,fiam 70 százalékban tulajdonos. Fiam tagsági jogviszonyban díjazás ellenében ténylegesen és személyesen közreműködik. Fizetjük utána az előírt közterheket. Máshol nem rendelkezik semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonnyal. Én vagyok az ügyvezető megbízásos alapon, díjazás nélkül nyugdíjasként. A cég fizeti havonta a 7710 forintos egészségszolgáltatási járulékot. A kft. egy üzletet üzemeltet, melyet a vírushelyzet valamint a radikális forgalomcsökkenés miatt 2020. márc.16-ától bezártunk. Kérdésem,hogy a fiam után, aki a fenti időponttól személyes közreműködést nem végez, fizetést nem kap, kell-e közterheket teljesíteni a minimálbér figyelembevételével (nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást)? Megjegyzem, hogy a cég főtevékenysége alapján nem jogosult a közelmúltban megjelent kormányrendeletekben foglalt kedvezményekre. Válaszukat köszönve, üdvözlettel: Vértes Sándor

Szociális szövetkezeti jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne. Ha van egy szociális szövetkezet, ahol a szövetkezet tagjai szövetkezeti tagi jogviszonyban személyesen közreműködnek a szociális szövetkezet tevékenységében, akkor azt milyen jogcímen kell számfejteni? Tagi kivét vagy egyéb jövedelem? Köszönöm a segítségét. Maradok tisztelettel!

Kft.-tag ügyvezetése munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja munkaszerződéssel, részmunkaidőben (heti 10 óra) kívánja ellátni az ügyvezetői feladatokat. Jelzett tag nem rendelkezik máshol legalább 36 órás munkaviszonnyal, nem öregségi nyugdíjas és nem jogosult gyedre vagy gyesre. Társas vállalkozónak minősül-e a tag, és kell-e utána az emelt járulékalap szerint járulékot fizetni, vagy elégséges-e a munkabér alapján történő járulékfizetés? Változik-e a járulékfizetési kötelezettsége, ha emellett a tag a munkaszerződése szerint (ugyanabban a munkaviszonyban) a társaság tevékenységében is részt vesz, tehát nem csak ügyvezetői feladatokat lát el? Előre is köszönöm a segítséget.

Társaság tagja egyéni vállalkozóként nyújthat-e be számlát a saját vállalkozásának? Kérdés

Egy társas vállalkozás tagja a társaságban nem végez díjazás ellenében személyes közreműködést, a társaságnak nem ügyvezetője. Saját egyéni vállalkozása van, amelyben kata adózó. A társas vállalkozás kapott egy nagyobb megrendelést, amelyhez szüksége lenne a tulajdonos munkájára. Köthet-e a vállalkozás megbízási szerződést a tulajdonossal, mint egyéni vállalkozóval és a tulajdonos az elvégzett munkáról nyújthat-e be számlát a vállalkozásnak?

Nyugdíjas társas vállalkozó járulékai Kérdés

Egyszemélyes kft. tulajdonosa teljes jogú nyugdíjas (betöltötte a korhatárt) és egyéni vállalkozó is. Van-e járulékfizetési kötelezettsége, amennyiben nem vesz fel jövedelmet a kft.-ben? Ha év végén mégis venne fel jövedelmet, hogyan adózik utána? Az ügyvezetői teendőket is ő látja el, meg munkát is végez a kft.-ben.

Kültag személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Egy betéti társaságban a kültag jelenleg nem működik közre személyesen, a társasági szerződés is így rendelkezik. A közeljövőben a bt. új tevékenységet venne fel, amelyet viszont a kültag látna el. Kérdésem: ahhoz, hogy a kültag személyesen közreműködhessen, elegendő-e egy taggyűlési határozat, vagy a társasági szerződés módosítására van szükség? Köszönettel.

Nyugdíjas társas vállalkozó osztalék után fizet-e szochót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel havi 500 ezer forint jövedelemben részesül, azaz éves szinten meghaladja a jövedelme a minimálbér 24-szeresét. A neki kifizetett osztalékot terheli-e szochokötelezettség? Illetve változna-e a helyzet, ha alkalmazottként lenne bejelentve? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Bt. kültag felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság kültagja személyes közreműködési kötelezettséget vállal a társaság tevékenységében (előtte nem vett részt a társaság tevékenységében). Kérdéseim: 1. A kültag felelőssége ezzel a kötelezettségvállalással korlátlan lesz-e vagy sem, azaz ezen kötelezettségvállalás fennállása alatt, ezzel egyidejűleg egyéni vállalkozói tevékenységet folytathat-e? 2. A személyes közreműködői kötelezettségvállalást kötelező-e a társasági szerződésnek tartalmazni, tehát azt módosítani kell-e a kötelezettségvállalással egyidejűleg? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close