210 találat a(z) személyes közreműködés cimkére

36 órát meghaladó munkaviszony melletti járulék fizetési kötelezettség Kérdés

Egyszemélyes társaságban a tulajdonos jogviszonya, ha közreműködik Kérdés

Őstermelő megbízási jogviszonyban Kérdés

Utazási, egyéb költségtérítés Kérdés

Üzletrész térítés nélküli átadása Kérdés

Ügyvezetés és személyes közreműködés Kérdés

Kata melletti jogviszony Kérdés

Társaságtulajdonos személyes közreműködés nélkül Kérdés

Bt. beltag járulékfizetése Kérdés

Személyes közreműködés Kérdés

Nyugdíjas tag ügyvezető Kérdés

Személyesen közremüködő öregségi nyugdíjasnak... Kérdés

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tevékenységét kezdő kft. tagja egy gazdasági társaság és egy belföldi magánszemély, akinek katás egyéni vállalkozása van. A magánszemély tag látja el az ügyvezetői feladatokat, a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban. A tagi mellékszolgáltatásról (személyes közreműködésről) sem a társasági szerződés, sem a tagjegyzék nem ír. A magánszemély tag egyéni vállalkozóként beszállítója a kft.-nek, a kft. tevékenységében így vesz részt. Kérdéseink: 1.) Ezen felállás alapján a tag ügyvezető megbízási jogviszonya átminősül társas vállalkozói jogviszonnyá, mert magánszemélyként ténylegesen és személyesen nem működik közre? Az egyéni vállalkozóként való "közreműködése" különbözik a jogszabály értelmezésében a magánszemélyként való személyes közreműködésétől? 2.) Jogszerű változás lehet-e az, hogy taggyűlési határozatban a társasági szerződésben jelölt ügyvezető megbízási jogviszony helyett az ügyvezetést részmunkaidős munkaviszonyban lássa el? Elegendő az ilyen döntésről a taggyűlési határozat, vagy a társasági szerződést kell ezen a ponton változtatni? A kezdő kft. első évében alapvetően fejlesztés történik, kevés árbevétellel, a részmunkaidős ügyvezetés reális, és a cél e kezdeti szakaszban a járulékfizetés minimalizálása. Válaszát előre is köszönjük!

Cég tevékenységének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíveskedjenek választ adni az alábbiakra! Egy kft.-nek fiammal együtt társas vállalkozói vagyunk. Én 30 százalékban,fiam 70 százalékban tulajdonos. Fiam tagsági jogviszonyban díjazás ellenében ténylegesen és személyesen közreműködik. Fizetjük utána az előírt közterheket. Máshol nem rendelkezik semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonnyal. Én vagyok az ügyvezető megbízásos alapon, díjazás nélkül nyugdíjasként. A cég fizeti havonta a 7710 forintos egészségszolgáltatási járulékot. A kft. egy üzletet üzemeltet, melyet a vírushelyzet valamint a radikális forgalomcsökkenés miatt 2020. márc.16-ától bezártunk. Kérdésem,hogy a fiam után, aki a fenti időponttól személyes közreműködést nem végez, fizetést nem kap, kell-e közterheket teljesíteni a minimálbér figyelembevételével (nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást)? Megjegyzem, hogy a cég főtevékenysége alapján nem jogosult a közelmúltban megjelent kormányrendeletekben foglalt kedvezményekre. Válaszukat köszönve, üdvözlettel: Vértes Sándor

Szociális szövetkezeti jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne. Ha van egy szociális szövetkezet, ahol a szövetkezet tagjai szövetkezeti tagi jogviszonyban személyesen közreműködnek a szociális szövetkezet tevékenységében, akkor azt milyen jogcímen kell számfejteni? Tagi kivét vagy egyéb jövedelem? Köszönöm a segítségét. Maradok tisztelettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close