123 találat a(z) szünetelés cimkére

Szünetelő katás egyéni vállalkozó megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó 2016. 04. 29-étől szünetelteti a tevékenységét. 2017. 05. 04-ével szeretné megszüntetni a vállalkozást. Szünetelő katás egyéni vállalkozó egyből megszüntetheti a tevékenységet, vagy előbb vissza kell jönnie a szüneteltetésből? Ha vissza kell jönnie, katásként meg kell fizetni az 50 000 Ft-ot teljes hónapra? Vagy visszajöhet az szja alá tartozó sima egyéni vállalkozóként és úgy lehet megszüntetni? Köszönettel: Fidler Gáborné

Munkavégzés alóli mentesülés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállalónk hosszú ideje beteg. Jelezték az OEP-től, hogy már táppénzt nem tudnak részére folyósítani. A munkavállaló továbbra is beteg, erről folyamatosan hozza a kórházi igazolásait. Kérdésem, hogy ebben az esetben (mivel táppénzt már nem folyósítanak a részére) a munkáltatónál szünetel a biztosítása? Be kell jelentenünk a szünetelést? A dolgozónak be kell jelentkeznie erre az időszakra egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére? Ha igen, milyen időponttal? Azzal a nappal, amikortól nem kap táppénzt? Ugyanez a nap lesz, amikortól szünetel a biztosítása? Köszönöm!

Megszűnő egyéni vállalkozó tárgyi eszközei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg szünetelő (2016.10. hótól) egyéni vállalkozó rendelkezik 2015-ben vásárolt nagy értékű tárgyi eszközzel (kb. 2,7 M Ft nyilvántartási értékű). A vásárlás évében veszteséges volt, így bár az eszköz kizárólag üzemi célt szolgál, az értékcsökkenés megkezdésének évében (2015-ben) a nettó értéket nem tudta elszámolni, mint osztalékalap csökkentő tételt. Kérdéseim: 1. Ha eladná az eszközt a megszűnés előtt, akkor az eszköz eladási árával szemben tudja-e érvényesíteni a nyilvántartás szerinti értéket mint költséget a 1753 záró szja bevallásában (értékcsökkenés elszámolva 2016.09.30-ig)? 2. Ahhoz, hogy értékesítse az eszközt, újra kell-e indítani például 1 napra a vállalkozást, hogy utána szüntesse meg véglegesen? 3. Amennyiben szünetelésből szűnik meg, szünetelés alatt értékesítheti-e az eszközt, és amennyiben igen, akkor az a vállalkozásból származó jövedelem lesz, vagy magánszemélyként egyéb jövedelem? Ha magánszemélyként egyéb jövedelem vagy ingóságértékesítésből származó, akkor milyen költséget számolhat el az eladási árral szemben? 4. A megszűnés évéről benyújtandó szja-bevallásban a korábbi évek nyilvántartott vesztesége is csak az adóévi nyereség 50 százalékáig vehető figyelembe, vagy megszűnéskor nem kell alkalmazni az 50 százalékos szabályt?

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás online pénztárgéppel rendelkezik, melynek tevékenysége most szünetel, a NAV felé a PTGTAXUZ nyomtatványon bejelentettük 2015. december 16-án, azóta szünetel. Kérdés: meddig szüneteltetheti a pénztárgépet, van-e időkorlátja? Illetve újabb bejelentést csak akkor kell-e tenni ha megkezdi a tevékenységét? Köszönettel: Égei Emese

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra vonatkozik, hogy az egyéni vállalkozó a 2011-es és 2012-es adóévekre vett igénybe kisvállalkozói kedvezményt. Az idén márciustól szünetelni szeretné a vállalkozást. Érinti-e ez a kedvezményeket? Egyáltalán: lejártak-e a 4 éves kötelezettségek? Ha nem, akkor az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésének számít-e a szünetelés?

Egyéni vállalkozás szünetelése 2017-től Kérdés

2017-ben is fennáll-e az 5 éves szüneteltetés, vagy 2 évre csökkent?

Szünetelés alatti egyéni vállalkozó adóbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértó Úr/Asszony! Egy egyéni vállalkozó szünetelteti 2016.03.01-től a vállalkozását, de a szünetelés előtt eladta az árukészletét, aminek nagyobb része a szünetelés alatt havonta folyik be a bankszámlájára. Szeretném tudni, hogy megfelelő-e, ha magánszemélyként valljuk be a havonta beérkező összeget, mivel szünetelés alatt nem lehet bevallást leadni. HIPA-bevallást biztosan nem kell, arra kaptam válasz az Adóirodától, de a 1653-ra az adóhivatal két ügyfél szolgálatosa sem mond egyformát. A bevallás közeli leadása miatt, kérem szépen a sürgős válaszukat! Köszönettel: T.K.

Mikor számít bevételnek a februárban teljesített, de áprilisban befoly katás bevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállakozó ügyfelem 2016. február hóban teljesített és február hóban kiszámlázott szolgáltatása április hóban folyt be. Szeretném megkérdezni, hogy ez melyik havi bevételnek számít ? A gondom az, hogy mivel nevezett márciustól nem folytatott tevékenységet, így kérte, hogy szüneteltessem a nem főfoglalkozású katás jogviszonyát március 1-jétől. A szünetelést be is jelentettem a KEKKH-nál, a NAV-nál és az önkormányzatnál. De most felmerült bennem, hogy jogosan csak május 1-jétől szünetelhetett volna. A KEKKH-nál azt a tájékoztatást kaptam, hogy a szünetelés időpontját nem lehet módosítani. Kérdésem, hogy jelen esetben mi a teendő. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Katás bt. szünetelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy az egyéni vállalkozóhoz hasonlóan van-e lehetőség arra, hogy egy katás bt. szüneteljen, és ne ketyegjen a tagokra a kata-járulék, ha tudják előre (mivel nincs aláírt szerződésük), hogy 2017. január 1-jétől bizonytalan ideig, valószínűleg több hónapig nem lesz bevételük. Ebben az esetben mi a teendő, mikor, milyen nyomtatványon kell ezt lejelenteni? Köszönjük szépen a tájékoztatást!

Rehabilitációs ellátásban részesülő, szünetelő egyéni vállalkozó Kérdés

A rehabilitációs ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, így az ebben részesülő egyéni vállalkozó nem tekintendő kiegészítő tevékenységet folytatónak, ebből következően havi minimális adó- és járulékfizetés terheli. (Ezt Ön írta egy előző kérdezőnek adott válaszában.) A kérdésemet a fentiek miatt tettem fel, mivel a válaszából azt olvastam ki, hogy ha ugyanez a vállalkozó szünetelteti vállalkozását, már kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül és ezért nem kell fizetnie a 7050 forintot? Valamit rosszul értelmeztem? Előre is megköszönöm válaszát. Zsoldosné

Rehabilitációs ellátásban részesülő egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiban. Jelenleg rehabilitációs ellátásban részesülő egyéni vállalkozó tevékenységét szünetelteti 2016.07.01-től. Kell-e fizetnie ebben az esetben a havi 7050 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Előre is megköszönöm. Zsoldosné

Ilyen veszélyei vannak a biztosítási jogviszony megszakításának Cikk

Bárkivel megtörténhet, hogy két biztosítási jogviszonya között hosszabb-rövidebb szünet keletkezik. A következőkben ennek lehetséges következményeivel foglalkozunk.

Lehet, hogy még fizetniük is kell a sztrájkoló pedagógusoknak? Cikk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felszólítja a Magyar Államkincstár vezetőjét, vonja vissza tájékoztató levelét, amelyben arról értesítette az érintetteket, hogy a pedagógussztrájk napjára a társadalombiztosítási ellátásuk szünetelt.

Nők 40 éves nyugdíja alatti egyéni vállalkozás szünetelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: a nők 40 éves nyugdíjában részesülő nő egyéni vállalkozásának szüneteltetése idejére kötelezett-e egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére? Válaszát tisztelettel köszönöm: Szabó Jánosné

Szünetelő egyéni vállalkozó Kérdés

Kneitner Lea okl. adószakértő! Köszönöm a további válaszát! Elnézését kérem, de az szja törvény 57.paragrafus. (5) bekezdés b)pontjának mondatát hogyan kell értelmezni? így kezdődik: "A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően az előzőekben nem említett befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni." Esetleg ez nem azt jelenti, hogy magánszemélyként adott el készletet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5