166 találat a(z) számlaadás cimkére

Fokozott NAV-ellenőrzések a héten: itt a legfrissebb lista Cikk

Új listát tettek közzé a megyei adóigazgatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán található ADÓtraffipax rovatban arról, hogy mely településeken, milyen típusú ellenőrzésekre számíthatnak bizonyosan az adózók ezen a héten.

Az adóellenőrök is fesztiváloznak a héten Cikk

A Sziget Fesztivál, az Alba Regia Jazz Feszt és a Fehérvári Bornapok is szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőreinek e heti célpontjai között.

Ezeken a helyeken biztosan razziáznak a NAV-ellenőrök a héten Cikk

Frissítette az adóhatóság honlapján az ADÓtraffipax rovatot, amelyben felsorolja, hol számíthatnak a revizorok megjelenésére az adózók. A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV-ellenőrzések.

Étkeztetés táborban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Civil szervezet, egyesület szervezne az iskolai szünetekben természetismereti tábort. Az alapító okiratában a rendezvényszervezés szó nem szerepel a tevékenységei között, de a környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletformálás igen. A tábor ideje alatt a szálláson és a programokon kívül étkezést is biztosítanak a résztvevő diákok és kísérőik számára, melyet külső vállalkozótól rendelnek meg. Az egyesület nem alanya az áfának, a résztvevők számára táborszervezésről szóló számlát állítanak ki. Az étkezés nyújtásával kapcsolatban keletkezik-e adófizetési kötelezettségük?

Pénztárgép helyett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok, szeretném felvenni a következő tevékenységeket: 479102 Csomagküldő internetes kiskereskedelem 478201 Textil ruházati termék piaci kiskereskedelem 477107 Gyermekruházati kiskereskedelem 477813 Ajándék kiskereskedelem Ezek sajnos pénztárgépköteles tevékenységek. Döntésem szerint számlát állitanék ki minden vevőmnek, ekkor tényleg mentesülhetek a pénztárgéphasználat alól? Mely nyomtatványon kell ezt bejelentenem a NAV-nak? Milyen határidővel? Milyen nyomtatványon kell utána adatot szolgátatnom? Milyen határidővel? Köszönöm előre is válaszukat.

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fodrász katás egyéni vállalkozó jelenleg kézi nyugtával tesz eleget a bizonylatadási kötelezettségének. A jövőben a fodrász tevékenység mellett havonta 4-5 alkalommal hajgyógyászati terméket szeretne értékesíteni (ÖVTJ 479901 Egyéb, nem bolti kiskereskedelem). Azt a tájékoztatást kaptam a 0640424242 telefonszámon, hogy ez esetben a hajgyógyászati termékek értékesítéséről, ha számlát állít ki, és azt havonta jelenti a PTGSZLAH nyomtatványon, akkor a fodrászatról továbbra is adhatja a kézi nyugtát, és nem kell pénztárgépet beszereznie. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a fentiekben leírtak így alkalmazhatóak-e?

Szoláriumhasználat – online pénztárgép helyett számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás kozmetikus üzletében szolárium is rendelkezésre áll. Online pénztárgép helyett használhat-e számlát, ezt milyen nyomtatványon kell bejelentenie a NAV felé? Havonta kell erről valamilyen bevallást tennie? Köszönettel!

Pénztárgép vagy kézi nyugta? Kérdés

Kiegészitő tevékenységet folytató katás vállalkozó (van 36 órás munkaviszonya) szülésfelkészítést, elsősegélynyújtást és hasonló oktatást (nem OKJ-s) tart felnőtteknek és iskolásoknak különböző helyszíneken, a hét egyes napjain, délutánonként. Egy délutáni 2 órás oktatás fix helyen történik. Eddig kézi nyugtát adott a vállalkozás. Kérdés, hogy ez folytatható-e így, vagy pénztárgépet kell vásárolni, vagy minden egyes résztvevő részére egyszerűsitett számlát kell kiállitani? Köszönöm válaszát

Pénztárgépköteles tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég kiskereskedelmi tevékenységet végez, de csak átutalásos számlát állítanak ki, akkor értelemszerűen nincs szükség pénztárgépre. Ennek megerősítését, illetve cáfolását kérném. A vevő néhány esetben nem utalással, hanem a bankba befizetéssel teljesít. Válaszát köszönöm.

Pénztárgéphasználat: családi gazdálkodónál mikor kell, mikor nem? Cikk

Családi gazdálkodó kecskéket tart, és kecsketejből sajtot állít elő. Szerepel a kézműves termelők nyilvántartásában, az előállított sajtot zömmel nagy tételben értékesíti kereskedők részére, vagy alkalmi kitelepüléseken, piacokon árul. Előfordul azonban, hogy a tejet és a sajtot háztól (a termelőüzemből közvetlenül) kis tételekben, házi fogyasztásra megvásárolják tőle. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor elég-e az értékesítésről kézi nyugtát kiállítani, vagy az őstermelő ebben az esetben pénztárgéphasználatra kötelezett? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Szolgáltatást végző pénztárgép-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egyéni vállalkozás tevékenysége: övtj: 452002 Gumiabroncs, -tömlő javítás, centrírozás. Több mint 10 éve nyugtaadási kötelezettségét számlával teljesíti. Adott törvényi változások értelmében jól gondolom, hogy jelenleg is mentesül a pénztárgép-használati kötelezettség alól, és "csak" jelentési kötelezettsége áll fenn a vállalkozónak? Válaszukat előre is köszönöm!

Tánciskola – online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a tánciskoláknak kötelező-e online pénztárgépet használni szeptember 30-ától? Kizárólag magánszemélyeknek tartanak órákat, korábban nyugtát állítottak ki. Áfakörbe tartoznak. Ha igen, a pénztárgép kiváltható-e számlázó programmal, ha havonta a megfelelő bevallást benyújtják a NAV felé? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Online pénztárgép: így kell beszerezni, működtetni Cikk

Köteles pénztárgépet beszerezni az adóalany, ha olyan tevékenységet kezd végezni, melyhez kapcsolódó értékesítései/szolgáltatásnyújtásai során a 48/2013. NGM-rendelet szerint a nyugtaadási kötelezettségét kizárólag pénztárgéppel teljesítheti. Összefoglaltuk a pénztárgép beszerzésével, üzembe helyezésével, működtetésével, illetve a mentességgel kapcsolatos alapvető szabályokat.

Online pénztárgép Kérdés

Online pénztárgép használata ugye a továbbiakban is kiváltható a ptgszla adatszolgáltatással? Tehát az adózó a bevételeiről számlát állít ki, és azokról jelentést tesz minden hónapban ezen a bizonyos ptgszla nyomtatványon. Köszönettel: Mátrai-Ignácz Éva

Adatszolgáltatási kötelezettség Kérdés

55.20 TEAOR besorolás szerinti szálláshely-szolgáltatás esetén, amennyiben minden esetben számlát állítunk ki a bérlőknek, kell-e adatot szolgáltatni a NAV felé, és hogyan, milyen nyomtatványon, és mikor? Pénztárgéphasználatra kötelezett a tevékenység, de mi nem használunk gépet, mert idényjellegű a bérbeadás, és az idényben sem folyamatos a szolgáltatás sajnos. A bevételekről minden esetben tudunk számlát kiállítani, mert a bérlőket teljes mértékben tudjuk igazoltatni. Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs